Einar Aas-regning kan krympe

Nasdaq jobber med en avtale som kan kutte kraftselskapenes regning etter krafthandler Einar Aas' konkurs til rundt 100 millioner kroner, skriver nettstedet Montel.

KUTTER REGNINGEN: En avtale som skal være under forhandling kan kutte kreditorenes regning etter krafthandler Einar Aas' konkurs i fjor høst, skriver Montel. Dette er Aas' eiendom like utenfor Grimstad.
  • Kjetil Malkenes Hovland
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert: Publisert:

Det kom svært overraskende på mange da krafthandler Einar Aas gikk konkurs, etter å ha vært svært aktiv i markedet for strøm på derivatbørsen Nasdaq Oslo.

Etter konkursen måtte medlemmene hos Nasdaq Clearing betale inn over én milliard kroner for å fylle opp igjen et felles misligholdsfond.

Nasdaq har lagt frem et utkast til en avtale som kan begrense medlemmenes tap til rundt 100 millioner kroner, skriver Montel tirsdag.

Bransjenettstedet får disse opplysningene bekreftet at flere uavhengige kilder.

Flere frister skal være utsatt i forhandlingene, men dersom avtalen går i boks til slutt, vil medlemmene i Nasdaq Clearing altså kunne få tilbakebetalt en stor andel av sine tap etter konkursen.

Blant dem som betalte inn mest var Fortum med 20 millioner euro, Statkraft med fem millioner euro og Ishavskraft med tre millioner euro, skriver nettstedet.

Les mer: Finanstilsynet etter Einar Aas-saken: Har avdekket svakheter hos Nasdaq Oslo

Les også

Finanstilsynet etter Einar Aas-saken: Har avdekket svakheter hos Nasdaq Oslo

Har inngått avtale

Aas har tidligere inngått en avtale med Nasdaq om å selge flere av sine eiendommer for å dekke opp noe av tapet. Det er ifølge Montel anslått at krafthandleren vil kunne betale mellom 600 til 700 millioner kroner.

Les mer: Kraftinvestor Einar Aas luksusleilighet på Aker Brygge: Norges dyreste bolig har skjeggkre

Tvangssalget av Aas’ posisjoner ga totalt et tap på 114 millioner euro i Nasdaq Clearings misligholdsfond, eller rundt 1,1 milliarder kroner. Nasdaq satte av 23 millioner dollar til medlemmene av misligholdsfondet i fjerde kvartal.

– Avtaleforslaget er lagt opp slik at du fraskriver deg alle rettigheter til å stille Nasdaq ansvarlig i etterkant, mot at du får x antall millioner kroner utbetalt pro rata på misligholdsfondet. Etter at det er ferdig gjort opp, ender det med at de som betalte inn til fondet sitter med et tap på cirka 10 prosent, sier en kilde til Montel.

Dersom det blir enighet om avtalen, vil både Nasdaq-børsen og medlemmene av Nasdaq Clearing trolig kunne legge bak seg saken uten videre rettsprosesser.

Les mer: Einar Aas' luksushytte solgt 300.000 kroner over takst

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser

Flere artikler

  1. Einar Aas blir kraftanalytiker i Branden Forvaltning

  2. Nasdaq Clearing får 309 mill. i bot etter Einar Aas-saken

  3. Einar Aas-smell for Nasdaq Clearing Oslo

  4. Krafttopp positiv til Einar Aas-comeback: – En reprise blir nok ikke lett

  5. «Utenforstående» handlet i Einar Aas' navn