Telenor-sjefen utspurt om milliardinvesteringens fremtid

Sigve Brekke måtte tirsdag svare på en rekke spørsmål om Telenors fremtid i India, men insisterer på at alle muligheter fortsatt holdes åpne.

ÅPEN DØR: Telenor, her ved konsernsjef Sigve Brekke, bedyrer at de ikke utelukker noen ting i forbindelse med selskapets situasjon i India.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Telenor velger ikke å delta i neste runde i kampen om sårt tiltrengt spektrum for konsernets indiske virksomhet.

Selskapet har selv gitt uttrykk for at mer spektrum – frekvenser – er en nødvendighet for at butikken i India skal gå rundt på sikt. Det ser dermed ut til at Telenor kan være et skritt nærmere å legge inn årene i landet.

Konsernsjef Sigve Brekke ønsket ikke til å bidra til spekulasjoner rundt dette i forbindelse med presentasjonen av resultatene for andre kvartal, men han bekrefter at de vurderer alternativer.

– Jeg vil ikke bruke noe sånt uttrykk. Vi fortsetter å søke en langsiktig løsning i India. Denne løsningen har vi ikke funnet ennå, men samtidig er vi veldig fokusert på å ikke investere dersom vi ikke klarer å få skikkelig avkastning på pengene. Derfor sier vi nei til den auksjonen som kommer nå, sier Brekke til E24.

– I mellomtiden er vi fokusert på å ta markedsandeler og på vekst i businessen.

Ikke konkurransedyktige på sikt

Telenor tilbyr i dag 2G mobiltelefonitjenester i seks regioner i India. 2G er andre generasjons mobiltelefoni som først og fremst er basert på taletelefoni og små overføringer som SMS.

– Akkurat nå ser vi at vi greier å ta markedsandeler. På litt lengre sikt vil vi ikke være konkurransedyktige i datasegmentet, men der vi opererer, er dataetterspørselen forholdsvis lav, sier Brekke.

Enn så lenge er altså manglende utberedelse og bruk av 4G-smarttelefoner i India med på å holde fortsatt liv i Telenors indiske virksomhet.

Tildelinger i den kommende auksjonen, som Telenor venter vil finne sted i september, kunne bøtet på selskapets behov. Men Telenor mener at den indikerte prisingen i denne runden er for høy til å basere noen fornuftig forretningsplan på.

– Alle muligheter åpne

– I India kommer noe av spektrumet på auksjon, men det er også sånn at man kan kjøpe noe direkte fra operatører som sitter med spektrum de ønsker å selge. Det er en mulighet, sier Brekke.

– Vil dette kunne bli rimeligere enn på en auksjon?

– Det avhenger av forhandlingene med dem som sitter på spektrumet. Alle muligheter holdes åpne, så får vi se hvilken løsning vi ender på til slutt.

Han ønsker for øvrig ikke å være konkret på hva som ligger i «alternativer», og han vil ikke skissere noen tidsplan.

Markedet ser ut til å ønske seg et salg av eiendelene i India, og nasjonale medier har i flere runder meldt om interesse for disse. Spørsmålet er hvor mange av milliardene Telenor har investert i India som eventuelt kan «reddes»:

E24 fikk tidligere i år opplyst selskapet, inkludert tap på driften og investeringer inkludert lisenser, har investert rundt 26 milliarder i India.

Dette inkluderer ikke godskrivning av fremtidige lisensutbetalinger knytte til det opprinnelige (omstridte) lisenskjøpet gjort av den tidligere lokale partneren, samt en bokført positiv skatteeffekt relatert til tap på garantier.

Les også

Norske mobilinntekter faller etter roamingkutt

Les også

– Denne veien bør du gå hvis du vil være med å endre verden

Les også

Mæland til styrelederne: – Gjør leksen deres!

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Sigve Brekke
 3. India
 4. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

 1. Telenor etter nye milliardtap i India: – Alle alternativer er på bordet

 2. Slutt for Telenor i India: Gir fra seg 44 millioner kunder

 3. Lederstriden blusset opp midt i avgjørende milliardbeslutninger

 4. Annonsørinnhold

 5. Professorer: Enten Brekke eller Wærsted er ferdig i Telenor

 6. Telenor øker utbyttet, men tynges av milliardnedskrivning