Analytikerne: Golden Ocean må få ned skipsprisene

Tirsdag morgen leverer Goldean Ocean resultater for andre kvartal. Analytikerne håper at selskapet har reforhandlet flere av sine skip under bestilling.

RABATT: Analytikerne mener Golden Ocean må reforhandle flere av sine nye skipsordre fordi kontraktsprisene er for høye og skipene forsinket.
Publisert: Publisert:

I forkant av morgendagens tall forventer analytikerne et driftsresultat før av- og nedskrivninger på 25 millioner dollar (EBITDA). Dette er på nivå med det selskapet rapporterte for første kvartal.

DNB Markets Shipping Team venter et EBITDA-resultat på 23 millioner dollar, noe lavere enn konsensus, skriver analytiker Nicolay Dyvik, i en e-post til E24.

Les også: Bedret drift i Golden Ocean

- Tørrlastmarkedet er dårlig. Vi venter at andre kvartal endte noe noe svakere enn første, fratrukket engangshendelser, sier analytiker Erik Folkeson hos Swedbank First Securities til E24.

Må reforhandle

Folkeson i Swedbank First mener det er viktig å følge med på selskapets nybyggingsprogram under presentasjonen tirsdag.

- Vi vil se etter restruktureringer når det gjelder nybyggprogrammet. Prisene på kontraktene ligger langt over gjeldende byggepriser, forteller Folkeson.

Analytikeren hos Swedbank First Securities mener Golden Ocean står i en god forhandlingsposisjon fordi flere av de nye skipene er forsinket fra verftene. Han mener heller ikke at Golden Ocean har bestilt for mange skip.

- De bør ta levering, men de bør samtidig komme frem til en så lav pris som mulig i dette markedet, sier Folkeson.

Les også: - Når det går til helvete, er det en mulighet - ikke et problem

DNB forventer at Golden Ocean vil klare å reforhandle de resterende seks ordrene i tillegg til de tre ordrene som allerede er modifisert.

- Vi venter økt åpenhet rundt reforhandlinger av nybygg på Jinhaiwan Shipyard i Kina hvor selskapet allerede har reforhandlet prisen på tre nybygg. Vi forventer at selskapet vil kunne reforhandle prisen på de resterende seks skipene etter hvert som de blir forsinket som vil kunne gi lavere investeringer på omtrent 90 millioner dollar, skriver Dyvik.

Erik Nikolai Stavseth i Arctic Securities er også enig i at Golden Ocean har en bra forhandlingsposisjon, men at kanselleringer ikke bør utelukkes.

- Spørsmålet er hvor mye de klarer å reforhandle, eventuelt kansellere, sier han.

Forventer Frontline-investeringer

Dyvik i DNB forteller at de forventer at John Fredriksens Frontline 2012 vil stå for skipsinvesteringer i tørrlastmarkedet fremover, og at Golden Ocean dermed vil øke eksponeringen gjennom å leie inn skip på lengre kontrakter.

Les også: Nå hamstrer ledelsen aksjer i Golden Ocean

- Tørrlastratene har vært lave siden nyttår noe som gjør at det å leie inn skip til lavere rater på lengre kontrakter med kjøpsopsjoner igjen begynner å bli attraktivt, skriver Dyvik i DNB Markets.

Kina er driveren

Ettersom Golden Ocean er svært avhengige av ratene i tørrlastsegmentet, påvirker utviklingen i stor grad selskapets inntjening.

- Tørrlastratene ser utfordrende ut på ett års til halvannet års sikt. Det er fortsatt for mange skip på tilbudssiden, forteller Folkeson i Swedbank First.

Han mener Kina er den store driveren for veksten i bransjen.

- De importerer mer og mer, selv om veksten i importen vil bli noe lavere i år. Kina har ennå ikke god nok fart, og det tar tid før hele tilbudssiden løser seg opp, sier Folkeson.

Stavseth i Arctic forteller at meglerhuset forventer en marginal bedring mot fjerde kvartal, men at ratene i tørrlast fortsatt er så lave «at det ikke bare handler om rederiene kan dekke sine faste utgifter, men også renteutgifter».

Les også

Magert i Golden OceanFredriksen satser milliarder på nye tankereGolden Ocean sletter 3,5 mill aksjer

Publisert:

Her kan du lese mer om