Sigve Brekke mener Telenor kan klare seg uten mobilauksjonen i Thailand

Telenor-ledelsen må snart bestemme seg for om de skal delta i en milliardauksjon for nye mobilfrekvenser i Thailand. Konsernsjef Sigve Brekke mener selskapet kan stå over denne runden hvis de ikke mener vilkårene er gode nok.

LA FREM RESULTAT: Telenors konsernsjef Sigve Brekke og konserndirektør for Norge og Skandinavia, Berit Svendsen, stilte tirsdag til pressemøte etter at resultatene for andre kvartal var lagt frem.

Foto: Audun Braastad NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi mener dette er et solid kvartal som bygger videre på resultatene vi leverte i fjor. Vi vokser kjernevirksomheten vår, men reduserer driftskostnadene med rundt 400 millioner kroner justert for engangseffekter. Alt er på linje med våre forventninger.

Slik oppsummerte finansdirektør Jørgen A. Rostrup resultatene til Telenor i andre kvartal. Sammen med konsernsjef Sigve Brekke og konserndirektør Berit Svendsen presenterte de tallene på Telenors hovedkontor på Fornebu.

Samtidig som Telenor opplevde et fall i både omsetning og driftsresultat i andre kvartal, økte antallet kunder totalt, takket være oppgang i blant annet Malaysia og Bangladesh, mens det falt noe i Thailand og litt i Norge.

– Vi blir ofte spurt om effektiviseringsarbeidet hindrer markedsarbeidet. Jeg er glad for at det ikke er tilfellet. Markedsandelene våre vokser både i Bangladesh og Malaysia, sa Brekke fra podiet og viste en plansje der han illustrerte hvordan Telenor forsvarer markedsandelene i landene de opererer i.

– Vi har implementert et system der vi følger utviklingen mot konkurrentene måned for måned, men det er ikke lett å holde fokus på å ta markedsandeler og samtidig innføre effektiviseringstiltak, fortsatte han.

Effektiviseringen han viser til har sørget for at kostnadsnivået i første halvår var rundt en milliard lavere enn samme tid i fjor.

Må vokse mer frem til nyttår

Telenor holder på resultatprognosene sine for året, noe som blant annet innebærer at selskapet mener de skal klare å vokse trafikk- og abonnementsinntektene med 1 til 2 prosent i år, så langt i år ligger veksttakten på 0,7 prosent.

– Hvor skal dere vokse i andre halvår for å nå det målet?

– I vekstmarkedene i Bangladesh og Pakistan har vi bedre fart inn i tredje kvartal enn vi hadde inn i andre kvartal. Malaysia leverer bra, og vi har også en underliggende vekst i Norge, sier Brekke.

Berit Svendsen forteller at de fortsetter å jobbe hardt med å erstatte inntekter som faller bort og erstatte dem med andre inntekter. Selskapet peker blant annet på suksessen til telefonbytteprogrammet Swap og de nye Fleksi-abonnementene som automatisk bytter kunden over til en større datapakke ved behov hver måned.

– Vi taper en del inntekter i 2018 som vi hadde i fjor, blant annet leieinntekter fra Phonero som nå er kjøpt av Telia, femsifrede numre og legacy fastnett (nedgangen i fasttelefon, journ.anm.). Totalt er det 200 millioner kroner i inntektsbortfall i år, sier Svendsen og legger til at fiberutrullingen har tatt seg opp fra juni og vil holdes høyt utover året.

Selv om ledelsen var ganske fornøyd, vendte aksjemarkedet tommelen ned tirsdag. Aksjen ramlet ned over tre prosent ved åpning på Oslo Børs etter at det ble klart at Telenor leverte tall som lå under analytikernes forventning.

Finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup før presentasjonen av Telenors resultater i andre kvartal.

Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Regner på Thailand-auksjon

E24 omtalte i mars hvordan Telenor bygger krigskassen sin etter salget i Øst-Europa, selv om aksjonærene både får et ekstraordinært utbytte i år, på toppen av et økt ordinært utbytte.

Sigve Brekke gjentok tirsdag budskapet om at Telenor ikke er på jakt etter å kjøpe seg opp i et nytt land eller marked, hverken i Norden eller Asia, og at fokuset er på virksomhetene de har.

Av investeringsbudsjettet på 17 til 18 milliarder i år skal rundt 4,5 milliarder brukes i Norge. I tillegg skal det innen utgangen av neste år avholdes frekvensauksjoner på 700-båndet i Sverige, Norge og Malaysia, og 1.800-båndet i Pakistan.

– Så det er mye å bruke pengene på. Samtidig har vi sagt at vi vil ha en supersolid balanse og gi aksjonærene våre en forutsigbarhet, også når det gjelder utbytter, sier Brekke, som også tidligere har avvist kritikken om at selskapet ikke betaler tilbake mer til aksjonærene.

En av de store beslutningene telegiganten skal ta nå er om de skal delta i auksjonen for 900- og 1.800-frekvensbåndene i Thailand, som etter planen skal skje 18. og 19. august. Forrige måned sto Telenor og dtac over auksjonen i 800-båndet fordi de mente prisen og vilkårene som ble tilbudt ikke kunne forsvares.

Ifølge Bangkok Post regner thailandske myndigheter med å få inn rundt 50 milliarder bhat, eller 12,2 milliarder kroner fra hele auksjonen i august. For Telenors datterselskap dtac er det dermed snakk om en milliardinvestering hvis de skal delta, selv om de bare byr på en del i auksjonen.

Telenor regner nå på om de kan finne lønnsomhet i frekvensene, for både de og andre mener prisen er høy.

Problemet til Telenor er at frekvensene deres i 850- og 1.800-båndene i Thailand går ut i september, men Telenor-sjefen mener de tåler at de ikke blir fornyet.

– Vi er godt forberedt på slutten av concession-regimet i slutten av september. Vi har inngått en avtale med ToT om å få tilgang til 2.300-båndet til 2025. I tillegg dekker vi 90 prosent av befolkningen med 2.100-frekvensene våre. Så vi har en sterk posisjon når det gjelder høyhastighetsdata, sa Brekke under presentasjonen.

– Vi har også en roamingavtale som backup med AIS, la Brekke til om nettleieavtalen de har inngått for å sikre kundene kontinuerlig dekning uavhengig av auksjonen.

Les også

Telia kjøper Get-eier

– Ikke den eneste auksjonen

Mobilselskaper ønsker i utgangspunktet å sitte på en kombinasjon av høye og lave frekvenser. De lave gir nemlig svært god rekkevidde fra mobilmastene, men lavere kapasitet, mens de høye frekvensene gir motsatt effekt. Skal man bygge et mobilnett som både har god dekning og god kapasitet trenger man derfor ideelt sett begge deler.

Under presentasjonen ble Telenor-sjefen spurt om ikke mangelen på lave frekvenser til øke driftskostnadene til dtac fordi de må ha flere master enn med lavere frekvenser:

– Det kan jeg ikke svare på nå for det er en del av de beregningene vi gjør nå. Det vil være en ulempe å ikke ha de lavere frekvensene, men vi kan også bygge nettet tettere med de frekvensene vi har. 2.300-frekvensen gir oss en kostnadsfordel fordi vi kan levere veldig god hastighet og kapasitet, sa Brekke.

– Kan dere klare dere uten de lave frekvensene?

– Husk at det er mye frekvenser som ikke er ute i markedet, både i 700- og 900-båndene. Auksjonen som kommer nå er ikke den eneste. Det vi forsøker å gjøre nå er bygge ut nettet på de frekvensene vi har, sier Brekke.

I en uttalelse fra dtac denne uken kom det frem at selskapet hadde hentet en søknad, men at beslutningen om å faktisk søke ikke er tatt ennå. dtac påpekte at de blant annet mener at kravet om å sikre skjerming fra mobilsignaler for signal- og kommunikasjonssystemene til jernbanen i Thailand er problematisk, sett opp mot den prisen myndighetene har indikert for frekvensene.

– Hva skal til for at dere deltar, er det prisen eller er det andre faktorer?

– Det handler ikke bare om pris, men auksjonsreglene. Reglene har forandret seg ganske ofte i Thailand ved flere auksjoner og vi er en måned unna å vite de endelige reglene for denne auksjonen. Vi må gjøre en finansiell beregning på hva vi kan regne hjem av investeringer, sier Brekke.

Telenor-sjefen ønsker ikke å gi et tall på hva selskapet er villige til å betale.

Selv om Telenor nå investerer i 4G-dekning i både Thailand, Pakistan og Bangladesh, slik de også gjør i Norden, er markedet ganske annerledes.

Mens man i Europa gjerne også ønsker å sitte på en fiberinfrastruktur der man kan selge bredbåndstilgang, er det relativt få med fast bredbånd i Asia. For å gi mobilnettet sitt god fibertilgang har Telenor blant annet inngått en leieavtale med CAT om master og fiber i Thailand.

Brekke beskriver avkastningen de da får på 4G-investeringer som «ok».

– Folk er vant til at alt konsumeres via mobilen, så etterspørselen er annerledes. Som operatør kan vi leie tilgang til fiber, og den tilgangen er god, forklarer Brekke.

– Vi kan komme til å investere i fiber i enkelte områder, men det blir ingen bred dekning slik vi ser i Europa, legger han til.

Les også

Flere kunder, men lavere inntekter

Les også

– Vi var helt klare på hva vi var villige til å betale

Les også

– Vi kunne inngått samme avtale i dag

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Telekom

Flere artikler

  1. Skal bruke milliarder på helgeauksjon

  2. Sikret 900-frekvenser for 9,6 milliarder

  3. Varsler lavere priser etter laber frekvensinteresse

  4. Annonsørinnhold

  5. Varsler det sjette året med inntektsfall

  6. Nå skal kundeflukten i Asia stoppes