Seadrill-datter får storavtale i kriserammet marked: – Tydelig at noen tror dette skal snu

Riggselskapet anslår inntekter på 12 milliarder kroner når to rigger skal arbeide i ti år til for Conoco Phillips i Ekofisk-området.

NYTT OPPDRAG: Seadrill-riggen West Elara får mer å gjøre på Ekofisk.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Nå skjer det enda mer på norsk sokkel i riggmarkedet. Det er tydelig at det er noen som tror at dette skal snu, sier Rystad Energy-analytiker Oddmund Føre til E24.

I det svært vanskelige riggmarkedet får North Atlantic Drilling, datterselskapet til kriserammede Seadrill, forlengelse av kontrakter til en anslått milliardverdi.

Tildelingen av ti år med mer arbeid for to rigger til North Atlantic Drilling utløser et Seadrill-rally på Oslo Børs, riktignok etter at kursen har falt til de laveste nivåene noensinne.

I et notat skriver rigganalytiker Sondre Stormyr i Danske Bank Markets at kontraktene er «enda et positivt signal» for riggsegmentene oppjekkbare rigger og flyterrigger, som har høye spesifikasjoner og er utrustet for værharde forhold.

– Det er tegn på at kunder som har god visibilitet på eget behov for rigger synes det begynner å bli attraktivt å gå ut og slutte riggkapasitet langt frem i tid, noe som er et positivt tegn og et første lite steg mot bedring, sier Stormyr til E24.

Dette kan riggene tjene

Det er de oppjekkbare boreriggene West Elara og West Linus som har fått forlenget kontrakt fra Conoco Phillips Skandinavia, for en periode på ti år.

– Det er interessant at Conoco er langsiktige på norsk sokkel. At de ser så langt frem er spennende, mener Føre.

Senest i mars varslet Exxon Mobil at det selger unna felt for åtte milliarder på norsk sokkel, noe som føyde seg inn i rekken av store utenlandske selskaper som reduserer tilstedeværelsen sokkelen.

Conoco skal bruke riggene i Ekofisk-området. Ifølge Seadrills flåteoversikt er begge riggene såkalte «harsh environment», altså er de utrustet for værharde forhold.

De er også relativt nye. Linus ble levert i 2014 og Elara er bygget i 2011.

For Elara, der dagens kontrakt løp ut i mai 2019, gjelder forlengelsen til slutten av 2028. Først til en fast dagrate frem til mars 2020 og deretter en markedstilknyttet rate til oktober 2027.

For perioden med fast inntekt oppgir Seadrill et bidrag til ordrereserven på 160 millioner dollar. Danske Bank Markets beregner at dette utgjør en dagrate på 175.000 dollar.

Den påfølgende perioden anslår riggselskapet vil gi et bidrag på 530 millioner dollar, som ifølge Danske gir en snitt på 193.000 dollar dagen medregnet rabatt.

Den nåværende kontrakten for søsterriggen West Linus løper i utgangspunktet til mai 2019, men blir forlenget til slutten av 2028. Leien blir også indeksert i tråd med markedet, og Seadrill anslår at dette vil gi en ordrebokeffekt på rundt 706 millioner dollar.

Omregnet til en rate per dag blir dette rundt 198.000 dollar.

Riggen får riktignok redusert dagens kontrakt med 58 millioner dollar frem til mai 2019.

Den samlede inntekten fra de nye oppdragene anslås av Seadrill til 1,4 milliarder dollar. På dagens valutakurs utgjør dette vel 12 milliarder kroner.

Les også

Venter skred av planer

Stormyr påpeker at ratenivået vil være avhengig av markedsutviklingen og den generelle rateutviklingen fra 2019 og utover, men legger til at det er godt over estimerte driftskostnader.

Han sier dette vil gi et positivt kontantstrømsbidrag som er bedre enn det meglerhuset har sett i kortere spot-kontrakter det siste året.

– Lønnsomheten over kontraktens levetid vil likevel ligge under det vi estimerer som normaliserte nivåer. Det som kanskje er overraskende er lengden på kontraktene, og at det er to av dem, sier han.

Riggnedturen

Da oljeprisen for alvor begynte det store fallet høsten 2014, et fall som ikke stanset før prisen brøt ned gjennom 30 dollar i starten av 2016, hadde allerede oljeselskaper som Statoil startet arbeidet med innsparinger etter årevis med galopperende kostnader da oljeprisen lå komfortabelt over 100 dollar fatet.

Les også

Analytiker ser bunnen i kriserammet riggmarked

Med oljeprisfallet på toppen ble kuttene dype i oljeselskapene. Det gikk hardt utover leverandørindustrien, inkludert riggsektoren.

For mange rigger og for lite arbeid førte til full stans i riggsektoren, der selskaper tynget av høy gjeld ble tvunget til restrukturering og mange rigger er blitt sendt i opplagsbøyene.

De tøffe tidene vises i antallet rigger som er sendt i opplag. Blant Norges Rederiforbunds medlemmer er omtrent 45 prosent av riggflåten i opplag, ifølge interesseorganisasjonens siste konjunkturrapport.

Enkelte av Seadrills konkurrenter har imidlertid startet å se små tegn til økt aktivitet igjen.

Kjente navn i sektoren har også begynt å bevege på seg.

De tidligere parhestene John Fredriksen og Tor Olav Trøim, som skilte lag i 2014, har på hver sin front satset på kjøp av lavt prisede rigger den siste tiden.

Les også

Rapport-rush kan gi oljepris-svingninger

Les også

– Syria er viktig, men ikke det viktigste for høyere oljepris akkurat nå

Les også

Statoil med borekampanje til 975 millioner kroner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kontrakter for 12 milliarder til Fredriksen-selskap

 2. Betalt innhold

  Gigakontrakter til Fredriksen-selskap

 3. Fredriksen-rigger får milliardkontrakt

 4. Betalt innhold

  Snart trenger de rundt 160 nye riggarbeidere

 5. Betalt innhold

  Riggjobb på Hanøytangen gir jobb til over 150