Aksjeforvaltere: De største farene på Børsen i 2017

Sjefen for Landkreditt Forvaltning om fire varsellamper som pleier å blinke rødt før  langvarig børskollaps: – Oppgangsmarkedet holder i ett eller to år til.

VARSELLAMPER? Forvalterne frykter brå nedgang i 2017.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Børsåret 2016 ligger an til å bli positivt for investorene på Oslo Børs, der hovedindeksen har steget over 12 prosent siden sist nyttårsrakettene gikk i været.

Men året startet langt fra lystig. Oljeprisfall og Kina-frykt resulterte i kraftig aksjefall på verdens børser i januar, men også britenes EU-nei og Donald Trumps valgseier utløste sjokkbølger i markedene.

Noen varig nedgang ble det som kjent likevel ikke.

Fire risikofaktorer

Skal det inntreffe en varig aksjesprekk er det typisk en eller flere av fire risikofaktorer som materialiserer seg, ifølge administrerende direktør Per-Erling Mikkelsen i Landkreditt Forvaltning.

Les også

Toshiba stuper: Her er Japans aksjesmeller

● Bedriftene overinvesterer i ny kapasitet

● Råvarepriser og lønnskostnader stiger kraftig som følge av «flaskehalser»

● Feilslått finans- eller pengepolitikk

● Uventede sjokk

– Når oppgangen på et tidspunkt etterfølges av et varig nedgangsmarked, er det enten fordi selskapene har investert for mye i ny kapasitet eller at det oppstår flaskehalser der det er for lite ledig kapasitet, sier Mikkelsen til E24.

OPTIMIST: Administrerende direktør Per-Erling Mikkelsen i Landkreditt Forvaltning tror oppgangsmarkedet holder i noen år til.

Foto: Asgeir Aga Nilsen

Når slike «flaskehalser» oppstår får man kostnadspress ved at inflasjonen og lønningene tar seg kraftig opp.

– Med få unntak kan jeg ikke se at dette er situasjonen i dag. Selskapene har kjøpt tilbake aksjer og delt ut utbytte fremfor å investere, og særlig lønnsinflasjon har vi heller ikke, sier forvalteren.

Sentralbankenes nullrentepolitikk og pengetrykking kan resultere i høy inflasjon, men enn så lenge har problemet heller vært lav inflasjon i mange land.

– Vi har siden finanskrisen opplevd at sentralbankmyndighetene har stimulert alt hva remmer og tøy kan holde, sier Mikkelsen.

saken fortsetter under

OPPBLÅST: Storstilte kjøp av verdipapirer har blåst opp sentralbankenes balanser etter finanskrisen i 2008

Foto: Landkreditt Forvaltning

– Doseringen i det pengepolitiske eksperimentet kan vise seg å være en feil og at vi senere får kraftig økende inflasjon. Kan hende man burde brukt mer finanspolitikk, selv om den var nokså utarmet i utgangspunktet, sier han.

Det typiske oljeprissjokket har heller ikke inntruffet.

– Det som ofte har veltet en moden økonomi over i en resesjon er et oljeprissjokk på oppsiden. Denne gangen har vi tvert imot hatt et oljeprissjokk på nedsiden, sier Mikkelsen.

Oppgangen i aksjemarkedene, som på verdensbasis har pågått siden bunnen i finanskrisen ble nådd i 2009, vil holde en stund til, er spådommen fra forvalteren.

– Jeg kan ikke se at noen av faktorene ovenfor gjør at vi står ovenfor en resesjon i økonomien rundt neste hjørne, og at det igjen medfører en resesjon i selskapsinntjeningen. Min hypotese er at oppgangsmarkedet holder i hvert fall ett til to år til.

Les også

Aksjene småinvestorene kastet seg over i 2016

Frykter Kina

Stig Myrseth, investeringsdirektør i Dovre Forvaltning, tror Kina-frykten fort kan komme tilbake.

– Måten man har fått fart i Kinas økonomien på er den gamle måten med økt kredittvekst. Selv om veksten har tatt seg opp i Kina i andre halvår har problemene med hvor bærekraftig oppsvinget er, bare økt, sier Myrseth.

saken fortsetter under

Stig Myrseth, sjef og grunnlegger i Dovre Forvaltning

Foto: Gediminas Zilinskas

Han lister risikoen for kinesisk devaluering og risikoen for handelskrig etter Donald Trumps valgseier i USA, som de to viktigste risikofaktorene investorene bør følge med på i 2017.

– Trump som nå kommer til makten har sagt at Kina har manipulert valutakursen til et kunstig lavt nivå. Realiteten er nok heller det motsatte. Gjennom intervensjoner har kineserne bidratt til å holde valutaen på et kunstig høyt nivå – et nivå som er over markedskurs, sier Myrseth.

– Handlingsrommet er redusert

Han mener spørsmålet er om Kinas myndigheter vil klare å holde et like fast grep om økonomien.

– Man ser at handlingsrommet er blitt redusert. Valutareservene har falt kraftig det siste halvannet året, fra rundt 4.600 til 3.200 milliarder dollar. Jo lavere valutareservene blir, jo tydeligere blir det for alle at det kommer en devaluering. Og jo tydeligere det blir at en devaluering kommer, desto større blir ønsket om å veksle fra yuan til dollar.

Etter en lang periode der Kinas valuta ble styrket mot dollaren, har den de siste to årene blitt svekket. Gjennom 2016 har svekkelsen vært på syv prosent. Mens en svakere valuta er til nytte for den kinesiske eksportmaskinen er motstykket at det blir tøffere for konkurrentene på verdensmarkedet.

– Hvis kineserne slipper valutaen fri kan ikke Trump beskylde Kina for å manipulere valutakursen. Det vil også være positivt for konkurransekraften til kinesiske selskaper på verdensmarkedet. For råvaremarkedet generelt vil det en kinesisk devaluering være negativt fordi importerte råvarer blir dyrere, sier Myrseth.

Les også

2016: Disse dagene skremte investorene mest

Les også

Aksjene småinvestorene kastet seg over i 2016

Les også

I fjor ble «nyttårsrakettene» stående på bakken. I år håper ekspertene på disse 10 aksjene

Her kan du lese mer om

  1. Aksjer
  2. Oslo Børs
  3. Oslo
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Grafene som kan forklare årets børsfest

  2. USA mener Kina manipulerer valutaen: – Lukter mest som et stikk i handelskrigen

  3. Investeringsdirektør: Harvey er godt nytt for børsen

  4. Annonsørinnhold

  5. Sjeføkonom håper Olsen gir politikerne refs

  6. Dette er de tre største farene for aksjemarkedet