Så mye koster Telenors nedbemanning i Norge

100 Telenor-ansatte forsvant ut dørene i første kvartal – og det koster. 

OMSTILLING: 100 ansatte og 165 millioner kroner har gått med i nedbemanning i Telenor i Norge i første kvartal i 2017. – Vi bruker mye på omstilling, sier Berit Svendsen.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Telenor fortsetter nedbemanningen sin i Norge. I første kvartal forsvant rundt 100 ansatte gjennom sluttpakker, pensjon og naturlig avgang, og flerre skal det bli utover året.

Bakteppet er blant annet at toppledelsen i Telenor-konsernet har satt klare krav til alle landene om at driftskostnadene må ned.

Regningen er likevel dyr, for bare i første kvartal brukte Telenor 165 millioner kroner på nedbemanningen i Norge.

– Bruker mye på omstilling

– I fjor tok vi ut kostnadsreduksjoner på 550 millioner i Norge, men i første kvartal i år ser man ikke de store gevinstene på grunn av engangseffektene, sier Telenors Norgessjef Berit Svendsen, med referanse til blant annet de 165 millionene.

– Er ikke dette en veldig dyr prosess?

– Vi bruker mye penger på omstilling, både på grunn av historikken vår og hvem vi er, og fordi vi ser at de som er blitt 62 og som kan gå av med AFP eller pensjon, kan søke nye muligheter, sier Svendsen, og skyter inn at dette er mye bedre enn å skulle kvitte seg med 30-åringer som har den kompetansen hun mener trengs fremover.

Les også

Tung børsdag for Telenor etter resultatslipp

– Dette er jo en frivillig prosess for det er de som vil som går ut, og da kan de gå ut med rak rygg og vite at de har bidratt til alt som har skjedd her gjennom årene, legger hun til.

Mener kundeflukten er stoppet

Etter at Telenor mistet 100.000 kunder i fjor, fortsatte fallet med nye 40.000 i første kvartal. En del er kontantkortkunder og mobilt bredbånd, som Berit Svendsen ikke er for bekymret for.

– At mobilt bredbånd faller er en trend vi har sett lenge, for flere velger å bare bruke mobilen. Når det gjelder kontantkortkunder, så prøver vi jo å få dem over på abonnement, men der er det også mange inaktive brukere og brukere som gir lave inntekter, sier hun.

Les også

Telenor tjente mindre, men satt igjen med mer

Det hun har vært mer bekymret for er de rundt 11.000 abonnementskundene som forsvant i kvartalet.

– Det er vi ikke fornøyd med, men i andre kvartal har vi sett at utviklingen har snudd og at kundemassen er stabil. Så dere vil se en annen utvikling utover året, sier Svendsen.

Satset på de unge – varsler flere endringer

I starten av året la Telenor ned merkevaren djuice, lanserte nye ungdomsabonnement kalt Yng, og bruker nå Talkmore- og Telenor-merkevarene for å angripe markedet for fullt.

– Hva slags abonnementskunder mistet dere?

– Det er alle typer, og vi liker ikke å tape noen kunder, sier Svendsen, og påpeker at selv om kundetallet falt med 100.000 samlet sett i fjor, så økte de antallet abonnementskunder.

Det var derfor ekstra viktig å snu utviklingen på starten av dette året.

I tillegg til at Yng-abonnementene får full effekt i markedet fremover, har Telenor-ledelsen også gått gjennom alt av innsats i butikker, på sosiale medier og tradisjonell markedsføring.

– Treffer dere godt nok med abonnementene og tilbudene i markedet, eller vil det komme endringer?

– Dere vil se flere endringer fra oss i månedene fremover, men det kan jeg ikke si så mye om nå, sier Svendsen.

Telenor ruller stadig ut mer fiber, og økte antallet høyhastighetskunder på fast internett med 12.000 til totalt 609.000 i første kvartal. Inntektene fra segmentet økte med 15 prosent, og inntektene fra TV-divisjonen økte også.

Dette skal imidlertid ikke være noen sovepute for at det er utfordringer på mobilsiden:

– Det veier opp for nedgangen i inntektene fra fasttelefoni og eldre produkter, men det skal ikke være noen tvil om at vi skal ha en sunn mobilvirksomhet som skal stå på egne bein, sier Svendsen.

Les også

– Har svartmalt situasjonen for selskapet unødvendig

Les også

Slik blir nye Vipps: Vil gjøre mobilen din til kasseapparat

Les også

– Vi var helt i kjelleren

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Nedbemanning
  3. Ledelse

Flere artikler

  1. – Vi prøver å skape et slankere og mer effektivt Telenor

  2. Tror det kan komme flere skandinaviske telefusjoner

  3. Flere kunder, men lavere inntekter

  4. Annonsørinnhold

  5. Banker resultatforventningene ned i støvlene

  6. Håper det skal bli «dejlig å være norsk» i Tele-Danmark