Slutt for Telenor i India

Telenor kvitter seg med sin virksomhet i India og gir den til landets største mobiloperatør, Airtel. Ingen penger skifter hender, sier Telenor.  

DEN GANG DA: Telenor-sjef Sigve Brekke da han var sjef for blant annet Telenors indiske virksomhet.
  • E24
  • NTB
Publisert:

I april i fjor sa konsernsjef Sigve Brekke i Telenor at selskapet måtte løse sine problemer i India i løpet av året.

Den siste tiden har det vært spekulert i at Bharti Airtel Limited (Airtel) ville overta virksomheten, og torsdag kom bekreftelsen i en børsmelding fra Telenor ASA.

– Avtalen involverer ikke kontanter, men Airtel tar over Telenor Indias mobilfrekvenser, lisenser og virksomhet, inkludert ansatte og kundebasen på 44 millioner abonnenter. De overtar også fremtidige forpliktelser, inkludert frekvensavbetalinger og andre operasjonelle kontrakter, som kontrakter for tårnleie, sier pressekontakt Glenn Mandelid i Telenor til NTB.

Transaksjonen vil ifølge Telenor ikke føre til nedskrivninger for selskapet. Per fjerde kvartal 2016 var gjenstående verdi av materielle og immaterielle eiendeler i Telenor India 300 millioner kroner.

Slår man sammen driftsunderskudd og investeringer har Telenor svidd av nesten 25 milliarder kroner på satsingen i verdens nest mest folkerike land.

Analytikere mente i oktober at Telenor kunne få rundt 8 milliarder kroner for de indiske mobillisensene.

Tøft marked

Brekke forklarte i januar for VG hvorfor selskapet ønsket å selge virksomheten i India, som ifølge avisen var den tidligere Asia-sjefens «baby».

– Det er to årsaker til at vi ikke lykkes: Konkurransen ble veldig tøff og inntektene falt dramatisk. Samtidig ble prisene på nye lisenser skyhøye. Det er en dårlig kombinasjon.

Inntil videre fortsetter Telenor India som normalt, men Airtel og Telenor India skal i løpet av året fusjonere, og så skal Airtel vil ta over når alle nødvendigegodkjennelser er i havn. Telenor India vil fortsette sin virksomhet som normalt inntil transaksjonen er gjennomført.

Varslet

Allerede på nyåret meldte den indiske avisen Economic Times at Airtel var interessert i Telenor India. Som Indias største mobiloperatør har Airtel over 269 millioner abonnenter og en markedsandel på over 33 prosent, målt i omsetning. Telenor hadde 38 millioner kunder og en markedsandel på 3,9 prosent ved utgangen av 2016, skriver avisen.

Konsernsjef Brekke sier han er fornøyd med avtalen og mener den er til det beste for Telenors kunder og ansatte i India.

Les også

Telenor under lupen igjen: Anklages for å drive ulovlig «kundekapring»

– Avgjørelsen om å gå ut av det indiske markedet har ikke vært lett, men vår vurdering er at de betydelige investeringene som hadde vært nødvendige for å sikre Telenor Indias fremtidige virksomhet, ikke ville gitt en akseptabel avkastning, sier Brekke.

– Telenors kunder vil kunne benytte seg av Indias største og raskeste mobilnettverk, og en rekke av Airtels ledende produkter og tjenester, sier Gopal Vittal, administrerende direktør for India og Sør-Asia i Bharti Airtel.

Milliardsluk

Da Telenor i oktober i fjor la frem resultatet for tredje kvartal måtte selskapet konstatere at det slet i India.

Under kvartalspresentasjonen sa Sigve Brekke at driften i India var god, til tross for veldig røff konkurranse i markedet.

Han påpekte at virksomheten hadde positiv kontantstrøm, etter mange kvartaler med tap.

– Men spektrum (mobilfrekvenser, journ.anm.) er en utfordring. Vi valgte å ikke delta i frekvensauksjonen i oktober, og vi har ikke en frekvensløsning som er bærekraftig på lang sikt, sa Brekke på presentasjonen.

Les også

Telenor kutter inntil 170 årsverk

Les også

ICE trapper opp mobilkampen: Lanserer datarulling i Norge

Les også

Marsjordre fra Brekke: Vi må prioritere hardere

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Sigve Brekke

Flere artikler

  1. Tre grunner til at India-drømmen ble et mareritt for Brekke

  2. Anker skatteregning på 2,5 milliarder

  3. India-floppen har kostet Telenor 26 mrd.: – Prisen er ikke det viktigste

  4. – Telenor må gjøre som de utenlandske oljeselskapene gjør i Norge

  5. Nesten halve Tapad-kjøpet er skrevet ned og India er (nesten) verdt null