Dette er gullaksjesalget som syv år senere ender i retten

Det var internasjonal dragkamp som utløste Crew Gold-salgene som ligger til grunn for Økokrims tiltale. Selskapet hadde da vært gjennom flere opprivende konflikter.

ETTERTRAKTET: Bildet viser gruven i Guinea som tilhørte Crew Gold.
Publisert:

«Våren 2010 ønsket både det kanadiske selskapet Endeavour og det russiske stål- og gruveselskapet Severstal kontroll i gruveselskapet Crew Gold. Pareto Securities handlet i februar 2010 aksjer for Severstal. Jan Vestrum formidlet oppdraget fra Severstal».

Slik beskriver det norske meglerhuset nøkternt hendelsene som ledet til at Økokrim i dag – over syv år senere – har tatt ut tiltale mot en av deres ansatte, en tidligere ansatt, samt eks. Crew Gold-sjef Jan Vestrum.

Les også

Slik foregikk det Økokrim mener er et bedrageri på 188 millioner kroner

Det hadde imidlertid vært betydelig uro i og rundt selskapet da de internasjonale aktørene gikk til aksjon.

Truet med konkurs

Crew Gold har røtter tilbake til 1980, og ble i utgangspunktet dannet etter en fusjon mellom selskapet Crew (tidligere Mindex) og Guinor (tidligere Kenor).

Selskapet har gjennom historien hatt virksomhet på flere kontinenter, men på det aktuelle tidspunktet var Crew Golds virksomhet fokusert rundt gullgruvedrift og -leting i Guinea.

Gjennom millenniets første tiår var selskapet i flere ganger rammet av stridigheter og negative oppslag.

Den negative omtalen gikk blant annet på at selskapets virksomhet var såpass omstridt at den tiltrakk urfolksdemonstranter fra Filippinene til Norge, og selskapet ble i 2006 kåret til «årets minst etiske selskap».

Heller ikke driften gikk knirkefritt.

Nøkkelord er produksjonsfall, røde tall, kriseemisjoner, lederkamp og søksmål.

Året før de omstridte salgene truet daværende hovedeier og storaksjonær Jens Ulltveit-Moe med mulig konkurs.

Saken fortsetter under grafen ...

NEDTUR: Grafen viser avkastningen i Crew, basert på historiske justerte tall fra Oslo Børs.

Ulltveit-Moe hadde da kvittet seg med Vestrum som konsernsjef, med følgende kommentar til Dagens Næringsliv om Vestrums sluttpakke:

– Dette har ikke Vestrum fortjent. Det er bare å se på selskapets lidelse og hva som har skjedd. Det har vært en stor opprydningsjobb etter Vestrum.

Tapte milliarder

Styrelederens uttalelse ble – ikke overraskende – tatt dårlig imot av Vestrum, som svarte med å saksøke sin tidligere arbeidsgiver.

TAPTE: Jens Ulltveit-Moe var storaksjonær og styreleder i Crew Gold. Det ble en dårlig investering for den profilerte investoren.

På tidspunktet da Ullveit-Moe advarte mot konkurs, forsøkte man å restrukturere gjeld som ble uhåndterlig fordi driften i gruven i Guinea var vanskeligere enn ventet.

Det samme året ble det også kjent at militærjuntaen i landet leverte Crew en ekstraregning på 30 millioner kroner.

Høsten 2009 solgte Crew Gold alle sine eiendeler på Filippinene.

Kun noen måneder senere trakk Ulltveit-Moe seg som styreleder med umiddelbar virkning før obligasjonseierne tok kontrollen over selskapet gjennom meget utvannende konvertering av gjeld.

E24 skrev i sakens anledning at den profilerte investoren tapte over milliarden på sine investeringer i Crew.

Dragkamp

Dette skremte imidlertid ikke bort andre interessenter. Endeavour ble hovedaksjonær i Crew gjennom et større kjøp på nyåret.

Den 25. februar fremsatte så det russiske selskapet Severstals Bluecone Limited budet på alle aksjene i selskapet, til 1,1 per stykk.

Den samme våren ble det klart at Endeavour også hamstret Crew aksjer, og kanadierne nådde en betydelig eierpost på over 40 prosent.

Dette presset aksjekursen, som hadde falt nesten 99 prosent fra toppen i 2006 til februar 2010. Fra begynnelsen av februar til begynnelsen av mai steg kursen 113 prosent, viser historiske tall fra Oslo Børs.

Dette er meget sentralt i forhold til dagens tiltale, fordi den om handler aksjesalg i februar og mars dette året.

Ifølge tiltalen fikk selgerne av Crew Gold-aksjer en prisgaranti som ga dem krav på å få utbetalt differansen på salgskursen mellom 1,10 kroner og eventuell høyere kurs kjøperen handlet for innenfor de tre neste månedene.

Det skal senere ha blitt gjort kjøp på betydelig høyere kurser, men Bluecones tilknytning til disse skal ha blitt skjult. Dermed skal selgerne – alt fra Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse til Midelfart Invest – ha gått glipp av store summer.

Kjøpt opp

Crew Gold ble til slutt kjøpt opp av Nord Gold, et datterselskap av OAO Severstal, for et justert beløp som tilsvarer rundt 1,42 kroner per aksje (ifølge den kanadiske selskapsdatabasen ble de siste aksjene kjøpt for 4,65 dollar per aksje, så justert for en spleis og konvertert på daværende kurs).

Severstal var forøvrig børsnotert i London, men er nå tatt av børs.

Crew Golds notering på Oslo Børs ble strøket 31. januar 2011, og selskapet forsvant etter dette i stor grad ut av den norske offentligheten.

Nord Gold har den dag i dag virksomhet i blant annet i Lefa-gruven i Guinea.

E24 har søkt Severstals presseavdeling for kommentar, uten å lykkes.

Etter dagens tiltale fra Økokrim har Jan Vestrum, medtiltalte Petter Dragesund fra Pareto, samt den øvrige tiltalte som var ansatt i Pareto på salgstidpsunktet i 2010, alle gått ut via sine advokater og sagt at de avviser straffskyld.

Les også

– Tilfreds med at det er tatt ut tiltale

Les også

Midelfart-søstrene blant ofrene i bedrageri-tiltale

Les også

Meglertopp tiltalt for grovt bedrageri

Publisert: