Fred. Olsen Energy: Kan snart ha bare én rigg i drift

Fred Olsen har i dag seks av ni rigger i opplag. Om en håndfull uker er kanskje bare én av selskapets rigger igjen i arbeid.

ENSLIG SVALE: Snart kan "Bolette Dolphin" være Fred. Olsen Energys eneste rigg i drift.

Foto: Fred. Olsen Energy
Publisert:

For mange rigger og for lite arbeid gir som kjent tøffe tider for selskapene som leier ut oljeboringsenhetene til oljeselskapene.

I riggselskapet Fred. Olsen Energy har rigg etter rigg gått ut av kontrakt.

Av en flåte på ni enheter er nå bare tre i jobb, men uten mer tilfang av arbeid kan snart sysselsettingen bli enda mer redusert.

Når riggene Bideford og Blackford Dolphin går av kontrakt i henholdsvis mars og februar er det med dagens kontraktstatus kun ultradypvann-boreskipet «Bolette Dolphin» som har kontrakt.

– Vi stålsetter oss for at det er situasjonen, men vi markedsfører aktivt Bideford og Blackford spesielt siden de er i drift. Så får vi se, men vi forbereder for at de også må inn, sier Fred. Olsen Energy-sjef Ivar Brandvold til E24.

Les også

Analytiker om Farstad Shipping-aksjen: – Stegene fra fornektelse til aksept må gås et skritt om gangen

Har rustet seg

Oljenedturen har satt dype spor i leverandørindustrien. Kombinasjonen av mye gjeld, overtilbud og sviktende etterspørsel har ført til at en rekke selskaper i rigg- og supplybransjen har vært gjennom, eller er i, restruktureringer.

Nylig meddelte Seadrill at det vil hente minst én milliard dollar i ny kapital som del av stor restrukturering, mens Farstad Shipping reddes gjennom en plan der Røkke og Fredriksen skal skape en ny supply-gigant.

Brandvold sier selskapet har forberedt seg på en slik situasjon i flere år.

– Vi har tatt kapasiteten vår ned, redusert våre kostnader og tilpasset organisasjonen. Slik sett har vi forberedt oss på at 2017 blir et vanskelig år. Vi har god likviditet og har fått arbeidsrom i denne perioden, sier Brandvold.

STÅLSATT: Administrerende direktør Ivar Brandvold i Fred. Olsen Energy er forberedt på at selskapet snart kan ha kun én rigg på kontrakt.

Foto: Asgeier Aga Nilsen

Ifølge kvartalsrapporten som ble presentert onsdag hadde selskapet ved utløpet av 2016 en rentebærende gjeld på 880 millioner dollar og en kontantbeholdning på 290 millioner dollar, men sikret seg i desember og januar lettelser (waiver) i betingelsene på bank- og obligasjonslån.

Avdrag på banklån ble forhåndsbetalt slik at det ikke er noen avdrag i 2017.

Analytiker Lukas Daul i ABG Sundal Collier mener selskapet har sikret seg pusterom i et par år.

Les også

Lundin vurderer ekstrarigg i Barentshavet

– Den ene riggen har en god kontrakt. Og så har de fått en waiver til midten av 2018. De har ok likviditet med 290 millioner dollar i kontanter. De har tiden frem til slutten av 2018 med å finne arbeid. Det avhenger av markedet, men det gjelder å ha de riktige enhetene og kan bli en tøff kamp mellom riggselskapene, sier Daul.

For kvartalet fikk riggselskapet inntekter et brutto driftsresultat på 97,2 millioner dollar av inntekter på 156,8 millioner. Det er ned fra henholdsvis 141,5 og 265,2 millioner dollar i tilsvarende kvartal året før.

Fra analytikerhold var det før dagens tallslipp estimert at omsetningen skal kraftig ned i år. DNB Markets ventet at 2016-inntektene på 825 millioner dollar reduseres til 246 millioner dollar i 2017.

– Vi er på bunnen

Med overtilbud og lite oppdrag har ratene i riggmarkedet blitt sendt kraftig ned. Fra en inntekt på rundt 600.000 dollar per dag for de dyreste ultradypvannsriggene er dagratene nå under 200.000 dollar på verdensbasis.

saken fortsetter under

Ratene per dag på verdensbasis for forskjellige riggtyper. Mellomdypt vann i grått, dypvann i rødt og ultradypvann i blått.

Foto: Clarkson Platou Offshore/Fred. Olsen Energy

Ifølge Fred. Olsen Energy nærmer utnyttelsen av riggflåten i Norge seg tidenes laveste, men selskapet ser lys i tunnelen.

– Hvis du ser på investeringsnivået er det i ferd med å flate ut. Det ligger an til en vekst i flere av segmentene. Det er lite reserveproduksjonskapasitet i verden, reserveerstatningen har vært negativ, som er indikatorer. Alle de tradisjonelle indikatorene peker på at vi er på bunnen nå og at dette er i ferd med å snu rundt, sier Brandvold.

Les også

Aker og Hemen mener de har laget verdens beste offshorerederi

Men 2017 blir langt fra noe jubelår.

– Det er fordi at det fortsatt er en del rigger som går av kontrakt slik at du får en økning av ledig kapasitet også i 2017. De store holder også fortsatt tilbake på investeringene sine, påpeker Fred. Olsen Energy-sjefen.

Han mener det på kort sikt vil være korte kontrakter og lave rater som preger markedet.

– Vi har sett mange nedturer før, men det som er spesielt denne gangen er at du har fått en dobbel effekt. Du har fått veldig store investeringer i olje- og gassprosjekter som har medført overtilbud i olje og fall i oljeprisen, samtidig som du har hatt en veldig stor kontrahering av nye enheter. Nye enheter kommer inn i markedet samtidig som produktprisen faller. Det er veldig spesielt.