Nok en Orkla-topp går av

Stolleken fortsetter i Stein Erik Hagens industrikonsern.

DÅRLIG STEMNING? Ledelsen i Orkla, her ved finansdirektør Terje Andersen, Orkla Brands-direktør Torkild Nordberg, konstituert konsernsjef Åge Korsvold og Sapa-direktør Svein Tore Holsether under torsdagens pressekonferanse for Orkla i Oslo. Noen timer senere varslet konsernet at Nordberg forlater sin stilling.
Publisert:

AksjeLongname: OrklaTicker: ORKMarked: OSEOrganiasonsnummber: 910747711TSID:Trade time: 2012-05-03 12:38:50Last: 40.93Close: 41.25Periode: 7days

Fire dager etter at konsernsjef Bjørn Wiggen måtte forlate Orkla, er det klart at oppryddingen i toppen av konsernet fortsetter.

Torsdag ettermiddag, bare noen timer etter at Orkla-ledelsen presenterte tallene for første kvartal, varsles det at sjefen for Orkla Brands, industrikonsernets største og viktigste forretningsområde, Torkild Nordberg, forlater sin stilling.

«Orkla og Torkild Nordberg har i dag blitt enige om at han forlater sin stilling som administrerende direktør i Orkla Brands. Formaliseringen av fratredelsen vil skje i styremøte i Orkla Brands en av de nærmeste dagene», varsler selskapet i en børsmelding.

- Torkild Nordberg har betydd mye for utviklingen av Orkla Brands, spesielt de siste ti årene, som sjef for Orkla Brands Nordic fra 2002, og sjef for Orkla Brands fra 2008. Jeg vil takke Torkild for hans innsats for Orkla gjennom mange år, og ønsker ham lykke til videre, sier konstituert konsernsjef i Orkla, Åge Korsvold.

Torkild Nordberg svarer følgende da E24 ber om en kommentar til at han slutter.
- Nei, ikke nå.

Hagen: - Dette visste jeg ikke noe om
Også for styreleder Stein Erik Hagen har dette kommet brått på i dag.

- Dette visste jeg ikke noe om. Jeg er i Larvik, fikk akkurat en SMS rett før du ringte, så dette er nytt for meg også, sier Hagen til E24.

- Men, jeg har ingen kommentar til dette, du kan prøve Åge Korsvold.

- Vi har prøvd ham, men det er ikke mulig å få tak i ham?

- Ja, han har vel mye å gjøre. Det er mye som skjer for øyeblikket, avslutter Hagen.

Heller ikke Orklas konsertillitsvalgt er spesielt meddelsom.

- Jeg ønsker ikke å kommentere noe mere enn det som allerede er kommet frem, det forstår du sikkert, sier konsernstillitsvalgt Terje Utstrand i Orkla til E24.

Korsvold om den nye konsernsjefen
På resultatpresentasjonen tidligere torsdag, understreket Åge Korsvold at den nye konsernsjefen i Orkla må ha dyp og grundig erfaring fra merkevarevirksomhet.

Det finner man jo i Orkla selv, påpeker E24.

- Det at man er en intern kandidat er jo ikke ekskluderende, men vi starter søket etter en ny Orkla-sjef veldig bredt, sa Korsvold.

Den fungerende konsernsjefen legger ikke skjul på at det å drive merkevarevirksomheten blir den aller, aller viktigste jobben til Orklas nye sjef.

Industrivirksomheten, som skal selges ut, skal organiseres fra styret, hvor Korsvold selv er nestleder.

E24 peker på at han dermed skisserer en nesten todelt ledermodell, hvor han selv skal håndtere Orklas industrivirksomheter, mens den nye konsernsjefen blir å lede Orkla Brands..

- Nei. Det er bare en konsernsjef. Men styret må håndtere salget av virksomheter.

Det kan trekke ut i tid, innrømmer Korsvold.

- Disse prosessene, det vil i første rekke si salget av Sapa, må ta den tiden det tar.
Uro i Orkla
Det har ulmet skikkelig i konsernet i det siste.

Forrige lørdag kunne Orklas konsernsjef Bjørn Wiggen lese i avisen om at han ville bli byttet ut som konsernsjef, da interne prosesser i Orkla kom bredt frem.

Her ble det spekulert i at styreleder Stein Erik Hagen skal være sterkt frustrert over at at det skjer for lite av både kjøp og salg i konsernet i henhold til det som har vært kommunisert.
Selskapet er inne i overgang fra industrikonglomerat til å bli et rendyrket merkevarekonsern.

Alledere mandag kom beskjeden om at nestleder i Orkla-styret, Åge Korsvold, konstitueres som konsernsjef.

- Konsernsjefskiftet innebærer ingen endring i Orklas strategi. Selskapet skal styrke sin posisjon som Nordens ledende merkevareselskap. Samtidig skal virksomheter utenfor selskapets kjerne avhendes, sa styreleder i Orkla Stein Erik Hagen.

Hovedårsaken til konsernsjefskiftet ble oppgitt å være uenighet om arbeidsform mellom styret og Bjørn M. Wiggen.

Mange ben å stå på
Orkla er Norges største industrikonglomerat og merkevareselskap. Selskapet har tre divisjoner; merkevarer, aluminium og investeringer.

- Det er et krevende selskap å lede. Det er krevende å drive med aluminium, trekjemi og pizza, sa Orkla-eier Stein Erik Hagen til E24 mandag

- Dette med Wiggen som annonseres i dag, er et resultat av en lang prosess som styret har fått frem. Det var ikke noe solospill. Tvert i mot.

Har du tro på Orkla-aksjen? Sats på Orkla i Aksje-NM. Registrer deg her.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om