Disse norske selskapene må betale etter Einar Aas' milliardtap
Norske selskaper må ta del i regningen etter Aas' feilslåtte spekulering i kraftkontrakter. Nå krever kraftselskapet BKK gransking.
Nasdaq-børsen har brukt store midler fra sitt misligholdsfond Commodities Default Fund for å dekke inn kraftrader Einar Aas' milliardtap denne uken.
Etter at Aas' portefølje ble tvangssolgt og han selv overførte de siste 350 millionene han satt med i frie likvide midler, har fondet måttet ut med 107 millioner euro av sin totale beholdning på 170 millioner euro for å dekke inn det resterende tapet, opplyser Nasdaq-talsperson David Augustsson til E24.
I tillegg har Nasdaq selv punget ut med 7 millioner euro fra egen kapital.
Nå krever Nasdaq at medlemmene av deres råvarebørs etterfyller misligholdsfondet, slik de har forpliktet seg til.
Aas er trolig personlig konkurs, etter å ha tapt minst 1,3 milliarder kroner på spekulasjon i kraftkontrakter.
Statkraft og Equinor må betale
Statkraft er et av selskapene som bidrar til misligholdsfondet. Torsdag ble de kontaktet av Nasdaq om å dekke opp tapet.
Statskrafts andel utgjør fem milloner euro, eller 48 millioner kroner, opplyser selskapet i en melding til E24.
Einar Aas mot personlig konkurs: Historien om den mystiske kraftmilliardæren
– 12. september 2018 kunngjorde Nasdaq Commodities at posisjonene til et clearingmedlem på kraftbørsen var blitt lukket og tvangssolgt. Samtidig ble det kjent at midler fra børsaktørenes misligholdsfond (default fund) var blitt benyttet til å dekke tapet. Som clearingmedlem på Nasdaq Commodities, bidrar Statkraft til misligholdsfondet i tråd med gjeldende reguleringer og clearinghusets eget regelverk, skriver Statkraft i meldingen.
Også Equinor har blitt kontaktet.
– Vi er medlem av dette fondet og har fått beskjed om hva som har skjedd. Som et medlem i dette fondet har vi et ansvar sammen med alle de andre medlemmene om å bidra til å putte penger inn igjen i fondet for å dekke dette tapet, sier pressekontakt Erik Haaland i Equinor.
Betalingene vil bli gjort ut fra relativ størrelse i markedet, altså hvor store aktør de enkelte medlemmene er i kraftmarkedet.
Haaland vil ikke si nøyaktig hvor mye Equionor må ut med, men summen blir uansett liten for et så stort selskap, ifølge pressekontakten.
– For Equinor er summen minimal. Det vil ha en ubetydelig påvirkning for Equinor, sier Haaland.
BKK ønsker gransking
For kraftselskapet BKK i Bergen er det snakk om å betale inn en begrenset sum i forhold de største aktørene, opplyser divisjonssjef for produksjon og marked Erik Spildo.
– Vi også må etterfylle vårt tap i default-fondet, slik alle aktører som har posisjoner på Nasdaq-børsen blir bedt om å oppfylle sine forpliktelser overfor fondet, sier Spildo.
– For oss er det viktigste at vi har et velfungerende kraftmarked fremover, og dette viser at gjeldende regelverk fungerer, legger han til.
Spildo er også opptatt av at hendelsen som førte til Aas’ tap ettergås.
– I ettertid må en gå inn å analysere og granske hvordan én enkeltaktør kunne ha så store posisjoner med så stor risiko, sånn at en slik situasjon ikke oppstår igjen, sier han.
Hydro og DNB må ut med mindre beløp
Regnet skylte vekk Aas-formuen: – Et skikkelig slag for kraftmarkedet
Norsk Hydro er også medlem av Nasdaq, og har mottatt krav om å bidra til å fylle opp mislighetsfondet, bekrefter informasjonsdirektør Halvor Molland.
– Vi er en del av dette fondet og vi må også betale inn til fondet. Men vi er en mindre aktør enn de største, så for Hydro er det et relativt avgrenset beløp.
Også DNB er medlem oppgjørsfondet der det ble tap i forbindelse med veddemålene til Aas. Det er imidlertid ikke snakk om noe stort beløp for banken. Ifølge informasjonsdirektør Even Westerveld er andelen DNB må skyte inn på under 3 millioner kroner.
– Det er et veldig begrenset beløp for vår del, sier han.
E-CO Energi må betale
Kommunikasjonssjef Per Storm-Mathisen i E-CO Energi, en del av Hafslund E-CO-konsernet, bekrefter at selskapet har en dialog med Nasdaq om å betale inn en sum til misligholdsfondet.
– Summen er relativt liten, men vi ønsker ikke gå ut med eksakt beløp av konkurransemessige hensyn. Det er klare regler for hvordan beløpene fra de ulike medlemmene skal regnes ut, sier han.
Storm-Mathisen sier E-CO energi har strenge rutiner for hvordan de følger opp egne posisjoner i kraftmarkedet, men ønsker ikke gå inn på hvorvidt Einar Aas’ posisjoner burde vært bedre fulgt opp.
– Dette er en kjedelig sak, men den viser vel at systemet fungerer, sier han.
Større beløp for Fortum
Blant utenlandske aktører er finske Fortum av dem som får en saftig regning.
I en børsmelding bekrefter selskapet at de må ut med 20 millioner euro, i overkant av 192 millioner norske kroner.
Fortum bidro med 30 millioner euro i Nasdaqs mislighetsfond, det såkalte oppgjørshuset, som torsdag brukte 114 millioner euro (1,09 milliarder kroner) for å dekke Aas sine tap.
Bidraget vil bli bokført som tap i regnskapet for tredje kvartal.
Ifølge Financial Times er også storbankene Morgan Stanley og UBS blant aktørene som må punge ut.