Faroe-styret avviser DNO-bud: – Forsøker å utnytte oljeprisfallet

Tilbudet fra DNO er «opportunistisk», og et forsøk på å kjøpe Faroe på billigsalg, skriver styret til aksjonærene.

Faroe Petroleum sitter på eiendeler i blant annet Ula-feltet.

Foto: Aker BP
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

DNO har møtt en kald skulder i forsøket på å sluke Faroe Petroleum, og styret i Faroe sender torsdag ut sin anbefaling til aksjonærene i selskapet, om hvordan de bør håndtere oppkjøpstilbudet.

Styret kommer med en særs tydelig avvising av tilbudet. De mener det dramatisk undervurderer selskapets verdier, og kaller budet «opportunistisk».

Styret peker på at DNOs bud gir en svært lavt premium på aksjene, og kritiserer budgiveren for å komme med uttalelser om Faroe som de mener er grunnløse.

– Det er styrets sterke overbevisning at tilbudet er helt opportunistisk, og at betingelsene i tilbudet fundamentalt undervurderer verdien i Faroe, skriver styreleder John Bentley i Faroe Petroleum.

Les mer (+): Fem grunner til at DNO vil kjøpe Faroe Petroleum

Mener budet er for lavt

I brevet oppgir styret flere grunner til at de mener budet er for lavt:

 • De viser til at budet gir en oppkjøpspremie på kun 1 prosent sammenlignet med en beregnet gjennomsnittskurs over en tre måneders periode.
 • Premien er 21 prosent sammenlignet med sluttkurs før oppkjøpstilbudet, hvilket er halvparten av gjennomsnittet i britiske oppkjøp siste ti år, skriver styret.
 • Også sammenlignet med prisen som er blitt betalt for tilsvarende oljeporteføljer innebærer tilbudet en betydelig rabatt, mener styret.
Les på E24+

Børskommentar: Var Faroes lisensbytte et eminent sjakktrekk eller et bortkastet dronningoffer?

Videre skriver Faroe-styret at «DNOs opportunistiske tilbud forsøker å utnytte det nylige oljeprisfallet», og at det er et forsøk på å kjøpe Faroe på billigsalg.

Les mer: DNO byr på Faroe Petroleum: Budet verdsetter selskapet til 6,7 milliarder kroner

Maktkamp

Tilbake i november varslet DNO om budet på Faroe Petroleum, som sitter på eiendeler i felt som Njord, Brage og Ula samt funn som Iris og Hades.

I desember kom det formelle budet på 1,52 pund per aksje til aksjonærene i Faroe, som verdsetter selskapet til 610 millioner pund, som tilsvarer 6,54 milliarder kroner med dagens kurs, opplyste DNO. Dette var medregnet DNOs aksjepost på 28,22 prosent i selskapet.

Da hevdet styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i DNO at budet gir aksjonærene i Faroe «en sjelden mulighet til å bli kvitt sine relativt illikvide AIM-noterte posisjoner til en attraktiv pris i et volatilt og usikkert olje- og aksjemarked». AIM eller Alternative Investment Market er en markedsplass tilknyttet London-børsen.

DNO har kjøpt opp aksjer i Faroe, og det har vært maktkamp om styreplasser i selskapet. DNO har sagt at selskapet fremover vil kjempe enda hardere for å sikre seg styrerepresentasjon i Faroe.

Les også

Styret anbefaler å stemme ned DNOs ønsker

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. DNO

Flere artikler

 1. Jekker opp Faroe-budet til 7 milliarder

 2. Faroe-vurdering etter DNO-bud: – Undervurderer Faroes verdier betydelig

 3. Betalt innhold

  Faroe sier nei: – DNO-budet er opportunistisk

 4. Annonsørinnhold

 5. Faroe-styret: Budet er ikke godt nok, men aksepter det

 6. Verdsettes til 6,7 mrd. etter DNO-bud