Analytikerne spår 30 prosent resultatvekst på Oslo Børs

Nå sparkes rapportsesongen i gang. Oljeprisfesten gjør at analytikerne venter kraftig resultatvekst på Oslo Børs, ifølge en gjennomgang fra DNB Markets.

RESULTATVEKST: Selskapene på Oslo Børs økte fortjenesten kraftig i siste regnskapsperiode, anslår analytikere.
Publisert: Publisert:

De første resultatene fra børskjempene tikker inn denne uken, før investorene skal fordøye den finansielle fasiten fra selskaper som Equinor, DNB og Telenor over de neste ukene.

E24+: Børsgigantens resultat kan få det til å lukte svidd av aksjen – igjen

Kanskje ikke helt uventet er det nettopp Equinor som skal dra mye av lasset i resultatsesongen på Oslo Børs.

En høy olje- og gasspris og kostnader som er kuttet gjør at oljegiganten vil bli en pengemaskin i tiden fremover, venter mange analytikere. Ifølge Pareto vil pengestrømmen i Norges største selskap bli like stor i 2019 som i de ti foregående årene til sammen.

Ved denne korsveien er det ventet en solid opptur. Anslaget for tredje kvartal er at Equinor vil mer enn doble resultatet, viser en gjennomgang fra aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

Ifølge prognosene som er samlet inn og bearbeidet av Harper ligger det an til at selskapene på Oslo Børs tjente nærmere 30 prosent mer enn i tredje kvartal i fjor.

Den samme kraftige veksten er ventet i fjerde kvartal.

Les også: Teknologikjemper har falt med 4.900 mrd. fra toppen

Oljeturbo

Den samlede fortjenesten på Oslo Børs, om forventningene innfrir for tredje kvartal, har ikke vært høyere i DNB Markets sin historikk som strekker seg tilbake til første kvartal 2014.

Basert på Bloomberg-tall er forventet fortjeneste den høyeste i målingene som går tilbake til 2006, ifølge Harper.

fortsetter under

OPPGANG: Stolpene viser resultat per aksje i kroner for selskapene på Oslo Børs, fra tredje kvartal 2015. Tredje og fjerde kvartal 2018 er anslag.

Og det er først og fremst Equinor som trekker opp veksten:

  • Av den totale resultatveksten som anslås for selskapene på Oslo Børs, står oljeselskapet for nærmere 16 prosentpoeng, altså over halvparten, ifølge beregningene.
  • Samtidig vil Equinors resultat utgjøre nær en fjerdedel av den samlede fortjenesten på Oslo Børs i tredje kvartal. Om DNB og Telenor legges til kan man forklare halvparten av fortjenesten på Børsen, ifølge Harper.

– Med råvareselskaper blir det til at kostnadene ikke øker i takt med inntektene når råvareprisene går mye opp. Lønningene i Equinor går ikke opp med 50 prosent når oljeprisen øker 50 prosent. Da får du en giret effekt på den høyere oljeprisen, sier Harper.

USAs gjeninnføring av sanksjoner mot Iran har bidratt til å presse oljeprisen over 80 dollar per fat etter sommeren. I den siste regnskapsperioden var oljeprisen i gjennomsnitt på 75,9 dollar fatet, mot 52,2 dollar i tredje kvartal i fjor.

– Ustabil inntjening

Les også

Wall Street rister av seg forrige ukes marerittdager

Selve veksten på Oslo Børs kommer gjerne i rykk og napp, påpeker DNB Markets-strategen.

– Enkelte kvartaler har det vært veldig høy vekst, og enkelte kvartaler har veksten vært lavere, litt avhengig av om det har vært stang inn eller stang ut i tilsvarende kvartal året før. Det har vært ustabil vekst, fordi på Oslo Børs har du en del selskaper med ustabil inntjening.

– De kvartalene hvor et av de store selskapene har hatt positiv eller negativ overraskelse, er det merkbart på indeksen i mye større grad enn for en indeks som S&P 500, hvor det er mye større bredde på inntjeningen, sier han.

Les også

Småinvestorer skremt av børsfallet – dumpet aksjer for over 200 mill.

Etter Equinor er det ventet at de største vekstbidragene kommer fra blant annet seismikkselskapet PGS og solselskapet Rec, noe Harper delvis forklarer med at disse hadde betydelige underskudd i fjorårsperioden.

– En god del av selskapene som bidrar mest positivt til resultatveksten nå hadde underskudd i tredje kvartal i fjor. Det blir en baseeffekt. Det gjør totalveksten mer plausibel, men mindre imponerende, sier aksjestrategen.

Les også

Dette gjør proffene når markedet skjelver

Les også

Verste dag for Oslo Børs siden juni 2016

Publisert:

Her kan du lese mer om