Storbank tror neste renteheving kommer i juni: Tviler på Olsens plan

Storbanken HSBC tror ikke at Norges Bank vil heve renten i første kvartal 2019, men at banken vil gå mer varsomt frem. Årsaken er blant annet nordmenns høye gjeld.

GRADVISE HEVINGER: Sentralbanksjef Øystein Olsen venter at neste renteheving kommer i første kvartal neste år, men HSBC tror hevingen først kommer i juni. Årsaken er blant annet nordmenns høye gjeld, som taler for at rentehevingene skjer i svært langsomt tempo.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Norges Banks renteavgjørelse torsdag fikk langt mer oppmerksomhet enn vanlig.

Det skulle bare mangle, med den første hevingen av styringsrenten siden 2011, etter en periode på to og et halvt år med rekordlave renter på 0,5 prosent.

Men storbanken HSBC tror ikke på sentralbanksjef Øystein Olsens plan om å heve renten igjen allerede i første kvartal neste år.

– Norges Bank meldte seg inn i den lille gruppen av sentralbanker i utviklede land som har vært i stand til å øke renten, skriver HSBC-analytiker James Pomeroy i et notat.

Les også: (+) Kan du stole på Øystein Olsens pinnsvin-prognose?

– Norges Bank antydet at styringsrenten mest sannsynlig vil bli satt videre opp i første kvartal 2019, men vi venter en noe senere bevegelse, at den neste hevingen på 0,25 prosentpoeng kommer i juni 2019 og at rentene holdes der minst til slutten av 2019, skriver Pomeroy.

Norges Banks renteheving fra 0,5 prosent til 0,75 prosent var behørig varslet på forhånd, og var dermed ventet av de aller fleste analytikere.

Les også

Rekordhøy gjeld skaper usikkerhet hos sentralbanksjefen: – Renten virker skarpere enn før

Gjelden har økt kraftig

Bakgrunnen for at banken tror neste renteheving lar vente på seg er at nordmenn er begravet i gjeld. I snitt har husholdningene en gjeld på 242,6 prosent av inntekten, ifølge SSB.

Norske husholdningers gjeld har økt med 1.259 milliarder kroner siden 2011, til 3.602 milliarder nå, ifølge SSB-tall.

– Vi har lenge ventet en heving i Norge i sommer, men også at oppgangen herfra vil være ekstremt gradvis, fordi sentralbanken vil vente og se på effekten av strammere pengepolitikk på den tungt gjeldsbelastede økonomien, skriver Pomeroy.

Mange analytikere hadde ventet at Norges Bank ville oppjustere tempoet i renteøkningene fremover i sin pengepolitiske rapport, men i stedet justerte banken ned de fremtidige hevingene.

Les også

Første gang på syv år: Olsen hever renten

– Gradvis og forsiktig

Sentralbanksjef Øystein Olsen var torsdag tydelig med å understreke at Norges Bank vil gå svært langsomt og gradvis fram i rentehevingene.

Grunnen er usikkerhet om hvordan folks forbruk vil påvirkes av renteoppgang etter så mange år med så lave renter.

- Det er en grunn til at det ligger an til en gradvis og forsiktig renteoppgang fra et lavt nivå, sa Olsen på en pressekonferanse torsdag.

Pomeroy påpeker at det ikke finnes noen grunn til en rask renteoppgang i Norge nå.

– Vi venter ikke at dette er begynnelsen på en vanlig periode med renteoppgang, gitt hvor gjeldsbelastet norske husholdninger er, og vekstbremsen i det kommende året, skriver Pomeroy.

Norges Bank venter at veksten i fastlandsøkonomien blir på 2,5 prosent i år og neste år, men anslår at den bremser til 1,8 prosent i 2020 og 1,2 prosent i 2021.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Norges Bank
  2. Norges Bank
  3. Øystein Olsen
  4. Rente

Flere artikler

  1. Kalles «haukene i nord»: – Skiller seg fra resten av verden

  2. Storbank spår norsk rentebrems: – Få grunner til å stramme inn

  3. Storbanken: Norges Bank danser alene

  4. Rentehevingen i kortversjon: Fem grunner til at Olsen hever renten

  5. Norges Bank varsler to rentehopp til i år – overbeviser ikke markedet