Analytikerne venter resultatfest på Wall Street
Spreke takter i økonomien, høyere oljepris og skattekutt vil sende Wall Street-selskapenes fortjeneste kraftig opp, tror strateg. Denne uken sparker storbankene i gang resultatsesongen.
De store bankene er blant de første som skal legge frem finansielle resultater i det som er ventet å bli en ny runde med knalltall fra selskapene på Wall Street.
Fredag er det duket for resultatene for tredje kvartal fra giganter som Citigroup, JP Morgan og Wells Fargo, før investorene skal fordøye tallslipp fra til sammen 500 børsnoterte selskaper over de neste ukene.
Av de elleve sektorene i den toneangivende S&P 500-indeksen er det ventet at finanssektoren vil stå for den nest høyeste resultatveksten, kun slått av energisektoren, ifølge analysebyrået FactSet.
E24: (+) Marihuana-aksjens børsfest skaper røre i søvnig hjemby
Kraftig vekst
For de 500 selskapene i indeksen ligger det an til enda et kvartal med høy vekst i både resultat etter skatt og omsetning:
- Analytikerne venter en resultatvekst på 19,2 prosent fra tredje kvartal i fjor, noe som vil være det tredje høyeste siden 2011. Det vanlige er at forventningene blir slått, slik at fasiten fort kan bli en resultatvekst på over 20 prosent.
- Ifølge FactSet ventes det at energisektoren leverer den høyeste inntjeningsveksten på 94,9 prosent, hjulpet av at oljeprisen har steget kraftig.
- Forventningene til selskapenes omsetning er en vekst på 7,3 prosent. Også her tror analytikerne at energisektoren vil gjøre det best, med en omsetningsvekst på 18,7 prosent.
– Det kommer til å bli en knallgod rapportsesong, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24.
Les også: Historiens lengste oppgang på Wall Street
Trump-administrasjonenes reduksjon av selskapsskatten har gitt en turboeffekt for fortjenesten på Wall Street. Skattekuttene koster imidlertid for den amerikanske staten, som styrer mot 6.500 milliarder i underskudd, det meste siden 2012.
Skattesatsen ble før jul i fjor senket fra 35 til 21 prosent.
– Det har bidratt en del. Men det er ikke der vi er blitt mest overrasket. Vi er mest overrasket over omsetningsveksten, sier Nordea-strategen.
– Det handler om at omsetningsveksten både i USA og internasjonalt har vært veldig sterk, fordi det har vært god fart i økonomien rett og slett, sier han.
De siste oppdateringene fra amerikansk økonomi viser en sterk utvikling for øyeblikket.
Innkjøpssjefene i landet bedrifter, en viktig økonomisk temperaturmåler, melder om høy aktivitet, samtidig som arbeidsledigheten har falt til det laveste siden 1969.
For oljeselskapene hjelper det at prisen på amerikanske lettolje har steget til nesten 75 dollar per fat fra rundt 50 dollar fatet ved utgangen av september i fjor.
– Du har hatt opphenting i økonomisk vekst, opphenting i råvarepriser, spesielt olje, sier Rein.
Litt lenger frem i tid er det ventet at resultatveksten vil avta, påpeker strategen.
– Nå er det forventet at det skal være veldig sterk inntjeningsvekst i dette kvartalet, og så i fjerde kvartal. Men etter det, til neste år, faller omsetningsveksten ganske brutalt. Det samme gjør inntjeningsveksten, sier han.
Rein sier perioden nå, med særdeles høy vekst i fortjenesten, er unormal.
– Både fordi du har skattereformen og opphentingen i energi, som gjør at tallene blir noe du egentlig aldri ser. Det er i etterkant av resesjoner du ser tall som dette, når det henter seg inn fra lave nivåer. Her kommer man i prinsippet fra høye nivåer, og får enda høyere vekst, sier han.
På USA-børsene har aksjene steget videre fra rekordhøye nivåer. Så langt i år har S&P 500-indeksen klatret nesten åtte prosent.