Helge Lund blir styreleder i BP

Den tidligere Statoil-toppen klatrer videre i oljebransjen. 

OLJETOPP: Etter at Helge Lund gikk fra toppjobben i Statoil, har han hatt flere internasjonale lederjobber og styreverv i oljebransjen. Nå blir han styreleder i giganten BP.
Publisert:

Oljegiganten BP kunngjør torsdag at tidligere sjef for Statoil og BG Group Helge Lund flytter til London og blir styreleder i BP.

Han etterfølger svenske Carl-Henric Svanberg, noe britiske aviser spekulerte om allerede i fjor.

E24 skrev allerede i september i fjor at Lund var aktuell for styrevervet.

BP: – Visjonær og moderne mann

BP-TOPP: Administrerende direktør i BP Bob Dudley sier han er sikker på at Helge Lund er riktig mann for å ta BP gjennom transformasjonen til et økt fokus på fornybar energi.

Svanberg har vært BPs styreleder siden 2010, og ledet styret gjennom en tøff periode etter utblåsningen på Deepwater Horizon i 2010, hvor 11 personer døde.

Lund ble nylig utnevnt til styreleder i den danske legemiddelgiganten Novo Nordisk.

BP sier det har vært en imponerende liste av kandidater til jobben.

– Jeg har kjent Helge i mer enn ti år, og jeg gleder meg til å jobbe med ham. Med hans strategiske visjoner, og et moderne globalt perspektiv, har han en klar forståelse av hvilke utfordringer og muligheter som finnes i bransjen, sier administrerende direktør i BP Bob Dudley.

Også BPs tidligere styreleder Carl-Henrik Svanberg roser nordmannen.

– Jeg er utrolig glad for at Lund blir BPs neste styreleder. Bransjen vår forandrer seg raskere enn noen gang, og vi møter utfordringen ettersom verden krever mer energi, men med mindre utslipp, sier Svanberg.

Lund starter i som aspirerende styreleder i BP 1. september 2018, og vil bli utnevnt til styreleder 1. januar 2019, skriver selskapet.

Samtidig trer Helge Lund ut av styret i oljeserviceselskapet Schlumberger på dagen.

Statoil-jobben viktig

Les også

Helge Lund ny styreleder i Nordens største selskap

BPs pressesjef David Nicholas sier at spesielt Lunds toppjobb i Statoil var viktig for at han nå får styrevervet.

– Lund gjorde Statoil til et virkelig globalt selskap, og det er spesielt denne globale erfaringen som gjør ham så attraktiv, sier Nicholas.

Han sier også at Lund passer veldig godt inn i styret.

– Det har vært en seks måneder lang prosess å få Lund på plass. Det er et veldig allsidig styre med mange forskjellige personligheter og bakgrunner. Han er en veldig åpen person som er flink til å se fremover, det gjør at han vil passe perfekt inn i styret.

Statoil sier følgende etter at nyheten ble kjent:

– Vi vil gjerne gratulere Helge med utnevnelsen og BP med valget, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om