Hvilken oljebrems? Nå vil seismikkselskapet øke utbyttet

TGS leverer bedre marginer i fjerde kvartal, øker utbyttet på bakgrunn av sterk utvikling i kontantstrømmen og vil investere motsyklisk.

OFFENSIVE GREP: Seismikkselskapet TGS Nopec, her ved konsernsjef Kristian Johansen, overrasker blant annet på utbytteannonseringen etter fjerde kvartal.
Publisert:

TGS har på morgenkvisten lagt frem tall for fjerde kvartal, og tross noe lavere inntekter i perioden øker geoselskapets resultat.

Driftsinntektene ble 156,7 millioner dollar, ned fra 164,7 millioner i samme periode året før. Driftsresultatet (ebit) ble 51,6 millioner, opp fra 42,0 millioner i fjerde kvartal 2016.

Selskapets frie kontantstrøm etter multiklientinvesteringer var 56 millioner dollar, opp 68 prosent år over år.

Styret foreslår dermed å øke utbyttet – etter en lengre periode med vanskelige tider for oljeservicebransjen, og på et tidspunkt der eksempelvis seismikkaktøren Petroleum Geo-services planlegger for et flatt marked.

– TGS har leverte industriledende finansiell avkastning i både fjerde kvartal og hele 2017. Vår sterke frie kontantstrøm har resultert i at vår balanse har vokst til 250 millioner dollar, og det lar TGS øke det kvartalsvise utbyttet med 33 prosent til 0,20 dollar per aksje, sier TGS-sjef Kristian Johansen i en kommentar.

Det var på forhånd ventet et driftsresultat på 45,3 millioner dollar av inntekter på 150 millioner dollar fra TGS. Analytikerne så ellers for seg et utbytte per aksje på 17 cents, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

Kontrasykliske investeringer

TGS slipper for øvrig et sett med måltall (guiding) i forbindelse med dagens rapportering.

Les også

DNB-direktør ser gryende optimisme etter kriseårene i offshorebransjen

Her fremgår det at selskapet sikter mot multiklientinvesteringer på rundt 260 millioner dollar i 2018. Det ventes også ytterligere investeringer av denne typen fra salg av eksisterende studier med risikosplittavtaler.

Forhåndsfinansieringen på multiklient vil ligge på mellom 45 og 50 prosent.

Avskrivningene for året blir omtrent 310 millioner dollar.

TGS skriver at selskapet gjennom 2017 hentet inn en rekordhøy mengde 3D-data til historisk lav kostnad. Det vises også til solid finansiell utvikling og økningen i utbyttet.

«Markedsforholdene støtter en strategi med kontrasykliske investeringer, og i 2018 venter TGS å fortsette å øke de høye volumene av data til sitt multiklientbibliotek til lavere enhetskostnader, hvilket vil danne basis for fortsatt robust avkastning og kontantstrøm fremover», skriver selskapet i en oppdatering.

Les også

Dobling for PGS

Les også

Har tatt fire gjeldsgrep på fire år: – Nedturen har vært ekstrem

Les også

Ser muligheter for norske seismikkselskaper i Trumps massive oljeplan

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om