Lovendring kan få store konsekvenser Questerres olje- og gassutvinning i Quebec. Selskapet fordømmer myndighetene: – Motivert av kortsiktig politikk

Myndighetene i kanadiske Quebec vil stramme inn på olje- og gassvirksomhetene. Det kan få konsekvenser for denne ukens børsvinner Questerre.

Foto: Questerre
Publisert:,

Lokale myndigheter i Quebec har annonsert nye reguleringer med en høringsperiode på 45 dager, der det blant annet blir ulovlig å drive olje- og gassutvinning under én kilometer fra urbane strøk, skriver CBC.

Energiminister i Quebec sier ifølge det kanadiske nettstedet at forbudet mot «fracking» eller hydraulisk frakturering, spesielt vil beskytte St. Lawrence-regionen.

Tiltakene kommer etter at tidligere forslag til endringer i olje-lovgivingen ble sterkt kritisert av miljøvernere og ordførere da de ble påstått ikke å sikre vannkildene i området.

Skaper problemer for Questerre

Dersom lovendringene blir vedtatt vil effekten være at «fracking» blir ulovlig, sammen med all betydningsfull utvinning av naturgass i Quebec, skriver Questerre i en melding, før selskapets sjef, Michael Binnion langer ut mot avgjørelsen.

– Questerre fordømmer avgjørelsen fra myndighetene i Quebec for å gi etter til en høylytt minoritet (...) denne avgjørelsen er ene og alene motivert av kortsiktig politikk inn mot det kommende valget, sier Binnion.

Nyheten gikk hardt ut over Questerre-aksjen som endte ned over 11 prosent i Canada onsdag.

– Denne avgjørelsen gir ingen mening ut ifra bevist vitenskap når det kommer til moderne utvikling av naturgass, økonomien eller ønske til majoriteten av dem som bor i Quebec, sier han.

Selskapet skriver at annonseringen er i strid med validert forskning i den mest omfattende miljøstudien på olje- og gassutvikling i Canada som ble gjort av lokale myndigheter for fire år siden.

«Den besto av over 134 uavhengige studier av forskere fra Quebec. Disse studiene viste at det ikke var noen link mellom «fracking» av naturgass-brønner, og drikkevann», skriver Questerre.

Selskapet skriver videre at de vil gi myndighetene en detaljert tilbakemelding i løpet av høringsperioden.

Sikret nylig avtale

Questerre-aksjen har siden mandag morgen styrket seg nesten 35 prosent etter at selskapet meldte om en avklaring rundt ressursene i Utica-formasjonen i St. Lawrence Lowlands i Quebec.

Selskapet informerte da om at de har inngått en intensjonsavtale med den spanske storaktøren Repsol om «kjøp» av deres andel i prosjektet, mot å skrinlegge en juridisk konflikt selskapene imellom.

Med på kjøpet får Questerre leterettighetene i et område på 753.000 acres (tilsvarende drøyt 3.000 kvadratkilometer), samt tilknyttede brønner og annet utstyr, pluss geologisk og geofysisk data.

Spørsmålet er hvor mye disse rettighetene er verdt nå, da området trekkes spesielt frem av myndighetene som et område de vil beskytte.

Ikke strengt nok

Miljøvernere er på sin side ikke fornøyde med forslaget, og mener ordlyden i endringene ikke vil hjelpe å beskytte miljøet.

– Den foreslåtte forskriften baner vei for olje- og gassutvikling, og er i strid med Parisavtalen og regjeringens klimaforpliktelser, sier Patrick Bonin, talsperson for Greenpeace Canada, til Le Journal de Québec.

Han får støtte fra Nature Québec-sjef Christian Simard.

– De nye reglene utgjør fortsatt risiko for vann og natur i nærheten av boreområder som vil bli lovlige, sier han til CBC.

Simard ber samtidig om at de nye reglene ikke blir vedtatt før valget i oktober, for å la Quebecerne få muligheten til å debattere saken.

Les også

Analytiker om Questerre-nyhet: «Timingen kan vise seg å være spektakulær»

Les også

Oljelov i boks for børsraketten Questerre: – Dette er et viktig steg

Les også

Ny sjef tok børsflopp til topps

Her kan du lese mer om