Knallår for obligasjonslån: – 2017 blir et rekordår

Aldri før har det blitt lånt ut mer gjennom obligasjonsmarkedet på Oslo Børs, mens nordiske selskaper setter rekord i høyrentemarkedet. – Vi har hatt hendene fulle, sier analysesjef.

NYE LÅN: Höegh LNG er blant selskapene siom har hentet nye lån i år. Her FSRU-skipet Independence drevet av Höegh LNG i Klaipeda i Litauen.
Publisert:

– Vi kan allerede nå slå fast at 2017 blir et rekordår for obligasjonsmarkedet på Oslo Børs, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase til E24.

Bedrifter, banker og kommuner har så langt i år lånt mer penger gjennom obligasjonsutstedelser som er notert på Børsens markedsplasser enn på samme tid i toppåret 2014.

Ved forrige topp var fasiten etter ti måneder et samlet lånebeløp på 269 milliarder kroner, mens årets lånefest har kommet opp i 292 milliarder kroner ved utgangen av oktober, ifølge statistikk fra Oslo Børs.

Spesielt kraftig har låneveksten vært i høyrentemarkedet, i tillegg til at banker og forsikringsselskaper har hentet mer penger.

Ifølge Reuters har nordiske selskaper i 2017 slått tidligere lånetopper i høyrentemarkedet. Siden starten av året er det hentet inn 112,5 milliarder kroner i Norden, rundt ti milliarder mer enn i toppåret 2014.

– Hatt hendene fulle

Høyrentelån, kjent som high yield, gir investorene bedre betalt fordi risikoen i selskapene er vurdert å være høyere enn i andre klasser av lån.

Les også

Kjøpte «sultegjeld» på omstridt billigsalg – nå er den misligholdt

– Det har vært et veldig bra år, også i high yield-markedet. Vi må tilbake til 2014 for å finne like god utvikling for high yield, sier analysesjef for kreditt Haseeb Syed i Danske Bank Markets.

– Vi har hatt hendene fulle med transaksjoner. Det har vært en jevn flyt av mye deal-relatert arbeid, sier han.

Statistikken fra Oslo Børs viser følgende utvikling per oktober:

  • I høyrentesegmentet har investorene lånt ut rundt 57 milliarder kroner i obligasjoner notert på Børsens markedsplasser.
  • Det er nesten dobbelt så mye som i fjor, men fortsatt under toppåret 2014 da tilsvarende beløp var 69 milliarder kroner.

I toppåret for høyrente var markedet dominert av olje og offshore, noe som har endret seg etter oljenedturen, påpeker Aase ved Oslo Børs.

– Og i år har vi sett lite til den type lån, sier han.

saken fortsetter under

REKORD: Emisjoner av lån i årets ti første måneder har aldri vært høyere på Oslo Børs og den Oslo Børs-eide markedsplassen Nordic ABM.

Lånemarkedet tilbake etter oljenedtur

Oljeprisfallet, med påfølgende innstramming oljeselskapenes pengebruk, gikk hardt utover oljeleverandørene. En rekke offshorerederier og riggselskaper ble tvunget til restruktureringer av gjelden.

– Det begynte å butte i andre halvår 2014 da vi fikk fallet i oljeprisen. 2015 var et svakt år og 2017 er det første året der high yield er blitt virkelig friskmeldt, sier Syed.

Han tror likevel det vil ta tid før offshoresektoren kommer tilbake for fullt i lånemarkedet.

– Det siste segmentet som friskmeldes vil nok være offshoresektoren, sier analysesjefen.

Les også

DOF Subsea: Mangler én milliard dersom ikke markedet tar seg opp

Isteden har nye sektorer entret lånemarkedet på Oslo Børs, samtidig som det har vært en del nye høyrentelån i shipping fra både selskaper som har vært i markedet en stund og nye aktører, ifølge Aase.

– I high yield har shippingselskapene klart seg bra. De har stabil tilstedeværelse og har hentet penger også i år med suksess, sier Syed.

En oljepris som har kommet opp fra bunnivåene har ifølge Syed i Danske Bank vært kjærkomment for det norske høyrentemarkedet.

– I tillegg har vi dette året også sett en større grad av diversifisering der selskaper uten oljeeksponering også har hatt fått god respons i obligasjonsmarkedet, sier han.

Etterspørselen etter lån har vært høy, ifølge analysesjefen.

– Vi ser på graden av overtegninger at etterspørselen er langt høyere enn tilbudet. Investorene har sittet på mye kapital og har vært interesserte når det har kommet transaksjoner i førstehåndsmarkedet.

Les også

Norske gründere jakter investormillioner og nye ansatte under Slush

Les også

Svensk gründer: Norske millionlønninger fra oljen har bidratt til mindre risikovillighet

Les også

Finanstilsynet om nordmenns gjeldsgalopp: – Urovekkende

Publisert:

Her kan du lese mer om