Børsrally i Tokyo

Svekket japansk valuta sender aksjemarkedet til himmels.

SVEKKET JAPANSK VALUTA: Fredag falt yen til 101,20 per dollar, og har dermed svekket seg mer enn to prosent det siste døgnet, og mer enn 20 prosent det siste halve året.
Publisert:

Inntjeningsutsiktene for japanske eksportbedrifter har bedret seg kraftig den siste tiden som følge av at landets valuta har svekket seg til det laveste nivået på over fire år.

Det bidrar fredag til å sendes Topix-indeksen til det høyeste nivået på 4 og et halvt år, med en oppgang på 2,46 prosent. Nikkei 225-indeksen sendes opp 2,90 prosent fredag ettermiddag lokal tid.

Den sammenveide regionindeksen Morgan Stanley Capital Index er ned 0,2 prosent, men indeksen har steget 1,7 prosent hittil denne uken.

Svekket yen
De siste seks månedene har yenkursen falt fra 78 yen til over 100 mot en amerikansk dollar, og dette betyr at landets eksportbedrifter får bedre betalt for sine varer.

Fredag falt yen til 101,20 per dollar, og har dermed svekket seg mer enn to prosent det siste døgnet, og mer enn 20 prosent det siste halve året.

Kameraprodusenten Nikon, som har 85 prosent av sin omsetning fra utlandet, stiger 14 prosent, mens elektronikkprodusenten Sharp er opp 8,8 prosent.

Abenomics
Markedsaktører forklarer valutabevegelsen med Japans aggressive økonomiske politikk. I desember i fjor ble Shinzo Abe valgt til Japans nye statsminister, og han vant med løftet om å gjenreise den japanske økonomien.

Hans økonomiske politikk går under navnet «Abenomics», og består av tre pilarer: Økt offentlig forbruk, en mer ekspansiv pengepolitikk og reformer for å bedre produktiviteten.

Les også: IMF vil ha aggressiv pengepolitikk

Abe vil bli kvitt deflasjonen og få en prisvekst på to prosent i året innen 2015.

Enkelte markedsaktører sier ifølge Reuters at Japans aggressive politikk har utløst en valutakrig blant sine handelspartnere, ettersom både Australia og Sør-Korea den siste uken overraskende har valgt å kutte i styringsrenten, begrunnet med sterk hjemlig valuta.

Les også: USA advarer Japan mot å manipulere valutaen

Økt global tillit
Sjefstrateg Andrew Wilkinson i Miller Tabak mener imidlertid at alt ikke handler bare om Japan.

Han mener at dollarens styrkelse over 100 mot yen understreker styrken i USAs økonomiske gjeninnhenting og økt tillit i de globale finansmarkedene.

- Bank of Japan har endret investorenes syn på sentralbankens og regjeringens evne til å håndtere krisen, og det har ført til økt optimisme om inntjeningen i japanske eksportbedrifter og stigende aksjekurser, sier han til Marketwatch.

- Samtidig innser investorer at de siste ledighetstallene i USA og andre nøkkeltall fra økonomien at amerikansk økonomi begynner å få opp dampen. Og det gjør dollarens styrkelse mot yen til et viktig symbol, mener han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om