Børsene faller før Kypros-avstemming

Og SEB dumper 200 millioner REC-aksjer

SPENT: Børser over hele Europa endte ned tirsdag i påvente av en avstemming over krisepakken i det kypriotiske parlamentet. Her demonstreres det utenfor parlamentet i Nicosia mandag.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

E24 Børs: Sjekk markedet her

Det var ventet at det kypriotiske parlamentet i ettermiddag ville stemme over redningspakken for landets bankvesen. Usikkerheten er sterk etter at talspersoner for landets regjeringsparti uttalte at de ville frastå fra en eventuell avstemming.

Det spekuleres også i at andre partier vil avstå fra avstemmingen.

En betingelse for å motta de 10 milliarder euroene er at landets bankkunder må bidra med snaue seks milliarder euro. Et forslag som har ligget på bordet er å kutte alle bankinnskuddene med en prosentsats over natten, noe som har skapt kraftige reaksjoner.

Det har også kommet forslag om at innskudd under 20.000 euro skal bli skjermet fra skatten, mens innskudd over henholdsvis 20.000 og 100.000 euro skal skattlegges med 6,75 og 9,9 prosent.

CNBC melder tirsdag ettermiddag at den kypriotiske finansministeren skal ha tilbudt å gå av, uten at dette skal ha blitt godtatt av regjeringssjefen så langt.

Børser over hele verden har reagert negativt på denne nye krisen i eurosonen.

Oslo Børs endte tirsdag ned 0,34 prosent til 477,4 poeng. Hovedindeksen lå rundt null store deler av dagen, men bikket ned mot slutten.

Oljeprisen er også ned. Et fat nordsjøolje (Brent spot) er ned 0,99 prosent til 108,4 dollar. Et fat amerikansk lettolje (WTI spot) er ned 0,74 prosent til 93,18 dollar.

Slik ser situasjonen ut ellers i Europa:

 • OMXS30, Stockholm ned 1,13 prosent
 • OMXC20, København opp 0,18 prosent
 • DAX, Frankfurt ned 0,79 prosent
 • FTSE 100, London ned 0,19 prosent
 • CAC 40, Paris ne 1,30 prosent

Dumper Rec-aksjer

SEB Enskilda meldte rett etter børsslutt tirsdag at de starter prosessen med å selge unna 200 millioner Rec-aksjer. Gitt dagens sluttkurs er aksjene verdt 289,8 millioner kroner.

Årsaken til at aksjene nå skal selges er ifølge SEB at Orkla har ønsket å trekke seg ut av en bytteavtale de to inngikk i september i fjor (Total Return Swap).

Orkla solgte den 26. september i fjor 200 millioner aksjer, men inngikk en TRS-avtale på seks måneder for like mange aksjer med SEB til den samme kursen på 1,9 kroner. Dermed kunne Orkla eksponere seg mot en potensiell verdistigning i aksjen.

Rec-aksjen ligger nå snaue 50 øre under prisnivået da avtalen ble inngått.

Rec-aksjen var nesten den eneste av de mest omsatte som viste oppgang tirsdag. Før nyheten fra SEB var allerede aksjen opp over ni prosent. Den endte opp 9,36 prosent.

Johan Sverdrup vokser og vokser

Statoil meldte tirsdag at Johan Sverdrup-feltet vokser i omfang. Funnet, som er ett av de største på norsk sokkel på lang tid, viser seg å fortsette å vokse i omfang ettersom forskjellige selskaper borer i området rundt feltet.

«Johan Sverdrup-feltet strekker seg inn i utvinningstillatelse 502, og påviser en liten oppside til feltets ressurser», skrev Statoil i meldingen.

Resultatene viser at det også kan være ytterligere potensiale i området.

Statoil er operatør på feltet med en eierandel på 44,44 prosent. Den aksjen steg med 0,21 prosent tirsdag.

Det norske (andel på 22,22 prosent) og Petoro (33,33 prosents andel) er også med på feltet. Det norske-aksjen falt med 0,33 prosent tirsdag.

Slik endte dagen for de mest omsatte aksjene på Oslo Børs:

 • Statoil opp 0,21 prosent
 • DNB ned 1,68 prosent
 • Yara ned 0,81 prosent
 • Telenor opp 0,24 prosent
 • Subsea 7 ned 0,78 prosent
 • Seadrill ned 0,69 prosent
 • TGS opp 0,71 prosent
 • Norsk Hydro ned 0,59 prosent

Les også

Norway Royal Salmon: - Aksjen er billigRister av seg Kypros-bekymringeneNordea venter lavere vekst i NorgeJohan Sverdrup vokser seg større

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børs og marked

Flere artikler

 1. Kypros stemte nei

 2. Kinafrykt og kjempesalg senket Rec

 3. Rister av seg Kypros-bekymringene

 4. Oljeprisen og Kyprosdrar ned Børsen

 5. Frykter systemet bryter sammen