Derfor anbefaler SEB salg av Northland-aksjen

Frykter høyere kostnadsnivå enn varslet.

KAN BLI DYRERE: SEB Enskilda frykter at de operasjonelle kostnadene i Kaunisvaara vil bli høyere enn ventet.
Publisert: Publisert:

Aksjene i gruveselskapet Northland Resources har stupt etter at selskapet i forrige uke varslet at de trenger over to milliarder kroner. Pengene skal blant annet gå til drift av Kaunisvaara-gruven fram til denne når full produksjon.

Spørsmålet mange nå stiller seg, er hvilken driftsmargin som vil oppnås.

Les også: Tidligere Northland-investor refser ledelsen

I en analyse legger Northland Resources selv til grunn driftskostnader (opex) på 67 dollar per tonn. Det er all grunn til å være forsiktig med å legge dette til grunn, skriver SEB Enskilda i en rapport.

Meglerhuset sammenligner Northland-driften med gruveselskapet LKAB, som driver produksjon i Svappavaara lengre vest i Sverige. De frakter råvarer direkte til Narvik havn, og har en kostnad på 70 dollar per tonn.

- Northland vil trolig bruke opp mot 20 dollar per tonn på å kjøre fra Kaunisvaara til Sappavaara, og derfra med jernbane. Det vil si at Northland med samme kostnad som LKAB ville brukt 90 dollar per tonn, skriver SEB.

I tillegg mener SEB at forholdene ved Svappavaara er gunstigere, og anslår dermed at kostnadene vil bli høyere enn 90 dollar per tonn. Meglerhuset har salgsanbefaling på Northland-aksjen, og har tidligere meldt at kursmålet er null kroner.

Økende produksjon - lavere kostnader

IR-kontakt Anders Antonsson i Northland forteller at de forventer «cash cost» på 147 dollar per tonn i første halvdel av 2013, før denne vil synke til 104 dollar per tonn i andre halvdel grunnet bedre infrastruktur i Norge.

Beregningene for hele gruvens levetid er fremdeles 67 dollar per tonn.

- Vi har gjort våre beregninger, og kan ikke svare for hva andre har kommet fram til, sier Antonsson i en kommentar til E24.

Les også: Northland beklager de siste dagenes utvikling

Northland opplyste onsdag at sending av den første lasten med 40.000 tonn jernmalm finner sted 9. februar. Den nåværende produksjonen oppgis til 3.000 tonn per døgn.

- Etter den første forsendelsen planlegger vi ytterligere en på 50.000 tonn. Denne skal til en annet stålfabrikk i Europa. På lang sikt vil vi kunne forsyne «cape size»-skip med kapasitet på 180.000 tonn, skriver selskapet på sine nettsider.

Småsparere kjøper

Det har blitt stilt spørsmål ved om det finnes investorer som er kapable og villige til å delta i en emisjon i den størrelsesordenen Northland ser for seg. Den opprinnelige tegningsfristen ble skjøvet til mandag 4. februar, men selskapets ledelse understreker at dette ikke nødvendigvis betyr at det er vanskelig å finne kapital.

- Diskusjonene (med investorer) går som planlagt. Vi har tidligere annonsert at vi vil informere markedet om utfallet etter at tegningsfristen har gått ut, skriver selskapet.

Det er ikke alle som har mistet troen på selskapet. Northland-aksjen var den mest kjøpte blant småsparerne hos Netfonds, Nordnet og Skandiabanken i fjor, og er igjen hetest blant privatpersoner i januar. Nordnet opplyser fredag morgen at nesten dobbelt så mange handlet Northland-aksjen som den neste på listen, for totalt 77 millioner kroner.

- Northland aksjen er et lodd, og du skal være ekstremt bevist den risikoen du tar ved å kjøpe aksjen for tiden. Det har vært ellevill trading i aksjen den siste uken, og jeg tviler på at det er langsiktige verdiinvestorer som har gått inn den siste tiden, sier daglig leder Anders Skar.

Les også: Småsparerne solgte seg ned i januar

Les også: Northland henter inn noe av det tapte

Les også: Northland-sjef ble tvunget til å selge aksjer

Publisert:
Gå til e24.no