Norwegian doblet overskuddet

Norwegian har lagt nok en pilotkrangel bak seg. Nå kan flyselskapet glede seg over fullere fly og et dobbelt så stort overskudd som i fjor.

TAKKER FOR STØTTEN: Konsernsjef Bjørn Kjos takker passasjerer og ansatte etter at flyselskapet for fjerde gang ble kåret til Europas beste lavprisselskap og verdens beste lavprisselskap på langdistanse av Skytrax. Her er han avbildet på Arlanda.
Publisert:

Norwegian slet i fjor med en massiv pilotstreik. I år havnet de også i krangel med pilotene i forhandlingene om en overtidsavtale. Det kombinert med at selskapet hadde bommet i personellplanleggingen for sommertrafikken førte til en rekke kanselleringer og problemer.

Konsernsjef Bjørn Kjos og ledelsen i Norwegian klarte til slutt å finne en løsning på problemene, og dermed kunne passasjerene komme seg av gårde.

Når sommertrafikken endelig ser ut til å gå som den skal kan Norwegian glede seg over at resultat før skatt i andre kvartal doblet seg til 930 millioner, sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg økte fyllingsgraden på flyene til 88 prosent, en økning på åtte poeng de siste to årene, og tre poeng på ett år.

Omsetningen økte med 13 prosent til 6 rundt 6,6 milliarder kroner.

– Jeg er svært godt fornøyd med den resultatforbedringen og fyllingsgraden vi har dette kvartalet, sier konsernsjef Bjørn Kjos i kvartalsrapporten.

Det er likevel ingen tvil om at logistikkproblemene som har rammet sommertrafikken har kostet:
– Samtidig har vi hatt betydelige ekstra kostnader til innleie av fly og kompensasjon til passasjerer. Når denne sommeren er over vil de innleide flyene bli faset ut og vi ser positivt på utviklingen fremover, i form av bookinger og forsalg de nærmeste måneden, sier Kjos.

Les mer om logistikkproblemene som rammet Norwegian i år: Bjørn Kjos' svigersønn leder mannskapsplanlegging i Norwegian: – Han ble hentet inn da vi så at dette ville kollapse

Justerer på kostnadsmål

Norwegian skriver i kvartalsrapporten at de nå tror de vil få en enhetskostnad på 0,38 kroner i 2016, og selskapet demper dermed ambisjonene fra det tidligere målet for 2016 på 0,37 kroner.

I andre kvartal lå selskapet inne med en enhetskost på 0,40 kroner, og samlet sett i første halvår er enhetskosten på 0,41 kroner.

Norwegian forklarer reduksjonen i ambisjonene med at kostnadene til «wet lease» (innleie av fly med mannskap) har økt. I regnskapet kommer det også frem at Norwegian brukte sine 110 fly 11,6 blokktimer i snitt i døgnet. Det er ned fra 11,9 timer i snitt for ett år siden.

En høy snittbruk av flyene i døgnet har vært én av faktorene som har bidratt til å holde kostnadene nede for Norwegian.

Les også

Norwegian skal fly charterreisende fra USA

Norwegian opprettholder prognosen om en vekst i produksjonen (målt i ASK-tilgjengelige setekilometer) på 18 prosent i år.

Bytter om på flyordre

Norwegian melder i en egen børsmelding torsdag at de nå bytter om på en ordre de har inne hos Airbus.

Det er leasingselskapet Arctic Aviation Assets, som er eid av Norwegian, som står for ordren.

Det er nå bestilt 30 Airbus A321 Long Range. Disse erstatter 30 av de 100 Airbus A320neo som Norwegian bestilte for noen år siden.

– Byttet (...) vil støtte Norwegians vekst og gjør Norwegian til det første lavprisselskapet som vil operere A321LR, skriver selskapet og legger til at flyet har en kapasitet på 220 passasjerer, en større rekkevidde og forventet fem prosent lavere drivstofforbruk per sete sammenlignet med A320neo.

De første leveransene vil starte i 2019 med åtte fly. Deretter 11 fly i året i 2020 og 2021.

Norwegian fortsetter for øvrig å øke flåten sin. Hittil i år er to nye Boeing 787 Dreamliner og 10 nye Boeing 737–800 faset inn. Norwegian har nå en flåte på 10 Dreamliner langdistansefly og vil innen noen år ha en flåte på minst 42 Dreamliner langdistansefly.

Innen utgangen av året vil selskapet ha 12 Dreamliner-fly i langdistanseflåten.

Les også

Storbank spår ras i Norwegian-aksjen

Les også

– Dommen er feil

Les også

Norwegians britiske datterselskap nektet midlertidig flytillatelse i USA

Publisert:

Her kan du lese mer om