Kinesiske selskaper med milliardbud på Opera

I forrige uke kom rykter om at kinesiske IT-giganter ville legge inn bud på Opera Software. Onsdag ble budet bekreftet.

KAN BLI KJØPT: Softwaregiganten Opera har mottatt et bud fra kinesiske selskaper.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
  • Sara Svanemyr
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

En kinesiske gruppe under navnet Golden Brick Silk Road har lagt inn et bud på alle aksjene i norske Opera Software, fremgår det av en børsmelding onsdag morgen.

Gruppen har tilbudt å betale 71 norske kroner per aksje. Tilbudet verdsetter selskapet til 10,5 milliarder kroner. Styret i selskapet anbefaler salg, ifølge onsdagens børsmelding.

Selskapet har per i dag en verdsetting på Oslo Børs på 7,1 milliarder kroner. Det gir en premie på 53 prosent over børskurs 4. februar, dagen før spekulasjonene om en kinesisk budgiver dukket opp forrige uke.

Fondet består blant annet av den kinesiske IT-kjempen Qihoo 360 (se faktaboks), Beijing Kunlun Tech og Golden Brick Silk Road Fund Management, hvorav førstnevnte allerede i forrige uke var ryktet å ville kjøpe seg opp i det norske IT-selskapet.

– En sterk eier

– Det er en sterk strategisk og industriell logikk bak kjøpet av Opera fra gruppen. Vi tror gruppen med sin ekspertise og sterke markedsposisjon i fremvoksende markeder vil bli en sterk eier av Opera, sier administrerende direktør Lars Boilesen i Opera i en kommentar.

– Gruppens eierskap vil styrke Operas posisjon og muligheter til å tjene våre kunder med større innovasjon og fremskynde våre planer om vekst, sier han.

Opera holder i dag pressekonferanse i forbindelse med sitt kvartalsresultat. E24 følger saken og kommer tilbake med mer.

Følg aksjen og markedet i vår Aksjelive!

Om aksjonærene godtar tilbudet og transaksjonen gjennomføres vil det gi oss muligheten til å nå ut til Qihoo360 og Kunlun sin store brukermasse. I tillegg vil Opera få sterkere finansielle muskler til å satse og vokse videre internasjonalt, sier Karin Greve-Isdahl, Kommunikasjonsdirektør i Opera Software ASA.

Hun opplyser at gruppen er en av aktørene som styret i Opera har vært i dialog med både før og etter kunngjørelsen om at Opera ville iverksette en strategisk prosess i august 2015.

– Strategisk interesse

Analytiker Håvard Nilsson i Carnegie vil ikke kommentere budets størrelsesorden umiddelbart etter at børsmeldingen har kommet.

– Det er klart at de har en strategisk interesse i Opera. De har en del «browser assets», altså brukere som kan nyte godt av Operas annonseplattform, sier han til E24.

– Annonseplattformen er global skalerbar og vil gi dem større «reach», sier Nilsson.

Lenge ventet

Fredag ble handelen av Opera-aksjen suspendert etter at en kinesisk avis meldte at Qihoo 360 var interessert i å kjøpe det norske selskapet.

– Et kjøp gir veldig mening med tanke på at Qihoo 360 har gjort det klart at de ønsker å vokse innenfor mobil, og en egen browser vil hjelpe dette målet. De lager også smarttelefoner nå, en bedre browser som Opera vil fremskynde dette, men før ryktene blir bekreftet er dette bare spekulasjon, sa IT-analytiker Ming Zhao i kinesiske 86 Research til E24 kort tid etter ryktene ble kjent.

I onsdagens børsmelding bekrefter talsmann for investeringsfondet og administrerende direktør i Kunlun Yahui Zhou at Operas vekst på mobile plattformer er en av årsakene til at de nå legger inne bud.

– Opera er et velkjent mobilinternettselskap med en velkjent merkevare med global betydning. Under sin fantastiske ledergruppe har Opera gjort store fremskritt det siste året som mobil nettleser og mobil-annonsering. Ved å kombinere Opera, Kunlun, Qihoo og Golden Brick, vil gruppen stryke sin posisjon i det internasjonale internettmarkedet, sier han.

Les også

Opera med på teknologi som lærer afrikanere å lese i rekordfart

Bedre enn ventet

Onsdag leverte også Opera kvartalsresultater som viste at selskapet hadde et driftsresultat på 32,8 millioner dollar i fjerde kvartal, ned fem prosent fra fjerde kvartal i 2014. Det var på forhånd ventet et driftsresultat på 30,5 millioner dollar.

Selskapet hadde en omsetning på 193,5 millioner. Det er en økning på 25 prosent fra samme kvartal året før.

Resultat etter skatt for fjerde kvartal var på – 6,6 millioner sammenlignet med – 58,3 millioner dollar året før.

Les også

Opera avviser forsøk på å gå «under radaren»: - Derfor slapp vi meldingene fredag kveld

Les også

Venter børsmelding fra Opera

Les også

Opera: Resultatvarsel, oppkjøp og mulig kjøpsinteresse

Les også

Opera falt 44,1 prosent

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Opera Software

Flere artikler

  1. – Opera har veldig attraktive teknologier

  2. Nå selges Opera Software til Kina

  3. Dette er selskapene bak Opera-budet

  4. Venter børsmelding fra Opera

  5. – Vi vil helt opp og spille i «Champions League»