Sparebank 1 SR-Bank skrev ned store lånebeløp

Sparebank 1 SR-Bank opplevde økte inntekter og lavere kostnader i første halvår. Samtidig øker tapsavsetningene for banken med base i oljehovedstaden.

«OLJEBANKEN»: Sparebank 1 SR-Bank er Stavanger-regionens største finanskonsern. Banken er én av syv banker i Sparebank 1-alliansen.

Foto: Sparebank 1 SR-Bank
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Jeg er fornøyd med resultatet av den underliggende driften. Vi har i løpet av de siste tolv månedene redusert våre kostnader med 5,6 prosent samtidig som netto renteinntekter har økt med 5,4 prosent. Finansinntektene preges fortsatt av urolige finansmarkeder, sier Arne Austreid, administrerende direktør i SpareBank 1 SR-Bank, i kvartalsregnskapet som ble sluppet onsdag morgen.

Banken fikk et resultat før skatt på 973 millioner i første halvår 2016, ned fra 1,18 milliarder kroner på samme tid i fjor. Netto renteinntekter økte fra 1,27 til 1,41 milliarder.

I andre kvartal falt resultat før skatt fra 552 til 486 millioner, mot samme periode i fjor. Renteinntektene økte fra 639 til 711 millioner, mens driftskostnadene falt fra 536 til 514 millioner.

Varsler nye nedskrivninger

Samtidig med at inntektene økte tok banken nedskrivninger på utlånene sine på totalt 455 millioner i første halvår, en økning fra 132 millioner i samme periode i fjor. Hele 305 av de 455 millionene kom i andre kvartal alene.

I regnskapet kommer det frem at de faktiske lånetapene i første halvår endte på 82 millioner kroner.

FIKK IGJEN FOR VISA-KORTET: Som med så mange andre norske banker har også SR-Bank fått en gevinst i regnskapet av amerikanske Visa Inc. sitt oppkjøp av Visa Europe, der norske banker var blant aksjonærene. For toppsjef Arne Austreid utgjør dette en engangseffekt på 94 millioner i regnskapet.

Foto: SpareBank 1 SR-Bank

Av økningen i nedskrivninger på 323 millioner kommer 93 som følge av økte gruppevise nedskrivninger, mens de siste 230 millionene «i stor grad» skyldes fire enkeltengasjementer banken har hatt innen oljeservice.

– Som en følge av mer krevende tider og en fortsatt lav oljepris har vi også for dette kvartalet valgt å øke de gruppevise nedskrivningene. Dette kvartalets individuelle tapsavsetninger skyldes delvis de rådende markedsforhold men også uforutsette hendelser, sier Austreid.

Banken opplyser i regnskapene sine at de i løpet av «de kommende kvartaler vil måtte foreta» omtrent like store nedskrivninger som de har gjort så langt i år.

Dermed ser det ut til at ytterligere en halv milliard vil bli bokført som tap.

– Tett oppfølging av kunder og forebyggende arbeid er fortsatt viktige virkemidler for å kunne redusere fremtidige tap, uttaler banksjefen videre.

Banken hadde ved utgangen av første halvår hatt en utlånsvekst på 1,1 prosent over de siste 12 månedene, mot 7,6 prosent på samme tid i fjor. Innskuddene i banken har imidlertid falt med 1,3 prosent, mot en oppgang på 11,1 prosent for ett år siden.

Her kan du lese mer om

 1. SpareBank 1 SR-Bank
 2. Oljebransjen
 3. Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kvartalsresultatet: Over 1 milliard svakere for SR-Bank

 2. Sparebank 1 SR-Bank med beste kvartal siden før oljebremsen

 3. Kraftig resultathopp for Bank Norwegian

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljetapene kommer fortere enn Rune Bjerke trodde

 6. DNB økte overskuddet – tjente 5,7 milliarder