Asia-børsene faller på ESB-skuffelse

For lite futt fra Mario Draghi gir børsnedtur.

NEDTUR: En mann går forbi informasjonsskjermene i vinduet til et meglerselskapet i Tokyo.
Publisert:

Finansmarkedenes skuffelse over den europeiske sentralbankens (ESB) tiltak for å få opp inflasjonen i eurosonen har spredd seg til Asia.

I morgentimene fredag er de asiatiske børsene jevnt over i minus.

S&P Asia 50-indeksen er i 6.10-tiden ned 0,65 prosent.

I Singapore og Hongkong er de ledende indeksene ned henholdsvis 0,41 og 1,12 prosent.

I Japan er fallet hardere med Nikkei-indeksen ned hele 2,31 prosent.

ESB besluttet torsdag å senke innskuddsrenten med 0,1 prosentpoeng til minus 0,3 prosent. Refinansieringsrenten ble imidlertid holdt uendret på 0,05 prosent.

Samtidig varslet sentralbanken at de månedlige obligasjonskjøpene på 60 milliarder euro skal vare minst til mars 2017, ikke minst til september 2016 som de tidligere varslet.

Les også

Draghi forlenger seddelpressen

Var ventet mere

Det var imidlertid ventet at ESB skulle grave betydelig dypere i verktøykassen sin etter at sentralbanksjef Mario Draghi 22. oktober selv varslet at det ville komme tiltak på desember-møtet.

– Det er som om du snakker så søtt om bryllupet ditt på forhånd at det hele endre opp med å bli en gedigen skuffelse, sier senior investerings-strateg Norihiro Fujito i Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities til Reuters.

Les også

ESB kutter innskuddsrenten: – Det her er for dårlig

Nedturen på de asiatiske børsene kommer etter en svak dag på Wall Street torsdag kveld hvor S&P500 indeksen falt med 1,4 prosent, hvilket er det største fallet siden 28. september.

Også på de europeiske børsene falt aksjekursene etter at ESBs beslutning ble kjent torsdag. FTSEurofirst 300-indeksen endte ned hele 3,3 prosent, hvilket er det største fallet siden 24. august.

Eurohopp

ESBs beslutning førte også til et betydelig hopp i eurokursen. Prisen på en euro har steget fra 1, 054 dollar før beslutningen ble kjent til 1,0942 dollar i 6.20-tiden fredag.

Indeksen som måler dollarkursen mot de seks viktigste valutaene viser at dollaren falt til det svakeste på en måned torsdag, før den styrket seg noe igjen.

Investorenes fokus har nå rettet seg mot den amerikanske sysselsettingsstatistikken som offentliggjøres senere fredag.

Les også

USAs sentralbanksjef om renteheving: – Om vi venter for lenge, kan vi utilsiktet skape resesjon

Gode jobbtall i USA vil trolig sementere forventningene om at den amerikanske sentralbanken øker sine styringsrenter neste uke. Det vil i så fall bli den første renteøkningen i USA siden 2006.

Jobbtall fra USA

Ifølge Reuters kartlegging av forventningene til mer enn 100 økonomer, vil statistikken vise en vekst i sysselsettingen utenfor landbruket på 200.000 i november.

I oljemarkedet omsettes Brentolje fra Nordsjøen i morgentimene til rundt 44,10 dollar, hvilket er opptil en dollar høyere enn nivåene den ble handlet på torsdag.

Oljeprisen løftet seg kraftig torsdag kveld og ble på det meste handlet til like i overkant av 44,50 dollar.

Oljeministrene i Opec-landene har møtet i Wien senere fredag hvor det kan komme tiltak for å løfte oljeprisene.

Les også

– Draghi kan ha gitt Olsen en pustepause

Les også

Slik forklarer Financial Times rente-bommen

Les også

Dette er ESB-tabben Norge må passe seg for

Publisert: