Kompisbanken Trustbuddy slår seg selv konkurs

En uke etter at svenske Trustbuddy måtte stenge, kommer konkursmeldingen. – Som forventet, sier investor Arne Fredly – som har varslet søksmål for å få igjen seks millioner som «står fast» i selskapet.

SLUTT: Den nye ledelsen i Trustbuddy mener å ha funnet uregelmessigheter i tidligere drift av selskapet. Styret slår nå selskapet konkurs.
  • Marius Lorentzen
  • Karl Wig
Publisert:

– Som et resultat av uredeligheter, vår pågående diskusjon med de involerte aktørene, mangel på likviditet og manglende evne til å drive en normal operasjon, kan ikke TrusBuddy fortsette sin virksomhet.

Det sier styreleder Simon Nathanson i TrustBuddy i en uttalelse. Han og resten av styret har nå slått selskapet konkurs.

Det skjer en ukes tid etter at det svenske finanstilsynet beordret at lånetjenesten måtte stanse virksomheten som følge av mulige lovbrudd.

TrustBuddy har vært en tjeneste for å få eller gi kortsiktige lån fra person til person (P2P). Her i landet ble selskapets norske markedsføring stanset av Finanstilsynet allerede i 2011.

Les også

Kompisbank stengt etter uredelighetsanklager

Fredly: – Blir vanskeligere å få kontakt

Investor Arne Fredly har opplyst at han har rundt seks millioner kroner i «klem» i selskapet. Dette er penger han har stilt som utlånskapital, som følge av at han gikk inn på eiersiden før emisjoner i 2013 og 2014.

Han har siden solgt alle aksjene med en samlet fortjeneste, men frykter de utlånte millionene er tapt.

– Jeg hadde forventet at dette kom til å skje, sier Arne Fredly til E24 etter å ha blitt kjent med konkursen.

– Hvor lang tid det tar å få igjen de pengene, vet jeg ikke. Konkursen endrer ikke stort på situasjonen, men det er klart det nå blir vanskeligere å kontakte folk innad i selskapet for å sjekke hvordan det går med tilbakebetalingen, sier Fredly.

Saken fortsetter.

FØLER SEG LURT: Investor Arne Fredly har investert i det nå konkursbegjærte selskapet i to omganger. Han etterlyser nå seks millioner kroner i utlånt kapital, og varsler søksmål.

Varslet søksmål

Til E24 i forrige uke sa Fredly at han aktet å slutte seg til et massesøksmål for å få tilbake pengene sine.

Han mener selskapet har mye å svare for, og gikk i forrige uke hardt ut mot Trustbuddys norske gründer Jens Glasø her i E24.

Fredly hevder Glasø lurte han trill rundt, i det han skal ha blitt presset til å investere i selskapet.

– Jeg hadde en dårlig følelse. Men han var så overbevisende og presset på, så jeg sa bare «ja». Det var en tabbe, sa Fredly til E24.

Glasø har stilt seg helt uforstående til kritikken. Han fremholder at gjøres til syndebukk, uten å vite hva som har skjedd eller hva selskapet anklages for.

Les også

Fredly frykter lånemillioner har gått tapt: – Burde ha fulgt magefølelsen

Internundersøkelse

Det var en intern undersøkelse i selskapet som avdekket forholdene som satte kroken på døren. Selskapet skriver nå at det pågående arbeidet har avekket en situasjon som har blitt mer og mer kompleks og at det ikke vil være mulig å gjenoppta normal virksomhet i noen form.

Selskapet vil dermed fortsatt holde stengt, og handelen i aksjen på Nasdaq OMX i Stockholm vil ikke bli gjenopptatt.

– Dagens avgjørende beslutning vil gi alle de involverte partene en mulighet til å få en rettferdig behandling i en strukturert prosess, sier styrelederen videre.

Avvik

Den interne undersøkelsen som pågår i selskapet ble satt i gang i forbindelse med at det kom inn en ny ledelse i selskapet i september i år. Selskapet skriver at det er avdekket flere «alvorlige brudd» på interne og eksterne regler i perioden da den forrige ledelsen styrte. Praksisen skal ha pågått helt siden TrustBuddy startet.

Styret har besluttet å sende inn en rapport til det svenske politiet.

Man mistenker blant annet at den forrige ledelsen skal ha brukt kreditorens penger i strid med deres instrukser eller uten deres tillatelse. Ifølge selskapet er det at avvik på 44 millioner svenske kroner mellom de lånene selskapet har fått og de pengene som finnes på klientkonti.

Man mistenker også at selskapet skal ha overført en rekke lån, der mange trolig var misligholdt, til ny kapital som kom inn fra andre långivere. På den måten kan mislighold ha blitt dekket over.

Tingretten i Stockholm har utnevnt Lars-Henrik Andersson i advokatfirmaet Lindahl til å være bostyrer.

– Mitt umiddelbare fokus vil være å forstå de kritiske spørsmålene knyttet til virksomheten, for å finne den beste måten å sikre interessene til kreditorer og andre aktører. Et grep er å umiddelbart ta kontroll over eiendelene til selskapet, sier bostyrer Andersson i en uttalelse.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Konkurs

Flere artikler

  1. Fredly frykter lånemillioner har gått tapt: – Burde ha fulgt magefølelsen

  2. Kompisbank stengt etter uredelighetsanklager

  3. Øgreid-dom kan «redde» Hitecvision

  4. Bostyrer i Norske Skogindustrier: – Det renner fortsatt inn krav

  5. Advokat roper varsku om kjøp av konkurstruede bedrifter