Bred europeisk børsoppgang smitter Oslo Børs

Bedre global stemning og stigende oljepris sender tungvekterne på Oslo Børs i pluss.

OPPTUR: Oslo Børs stiger fra start mandag.
Publisert:

Som i resten av Europa steg Oslo Børs fra start mandag morgen.

Ved 14-tiden er Hovedindeksen opp 3,2 prosent.

Les også

Bankaksjer faller kraftig: – Minner veldig om det som skjedde under finanskrisen

DNB har, i likhet med sine større europeiske søstre, fått børsjuling den siste tiden. Mandag steg imidlertid sektoren igjen:

Mandag morgen steg den tyske DAX-indeksen 2,02 prosent fra start, mens børsene i Stockholm og København åpnet opp henholdsvis 2,4 prosent og 4,1 prosent.

Her hjemme var det tungvekterne som preget morgenens handel. DNB steg rundt tre prosent til 95,3 kroner per aksje, Statoil 1,66 prosent til 116,1 kroner mens Telenor økte med 2,35 prosent til 122,0 kroner.

På selskapssiden har det kommet enkelte kvartalstall før åpningen. Seismikkselskapet Petroleum Geo-Services er opp 6,65 prosent til 22,76 kroner per aksje etter å ha meldt om et større underskudd i fjerde kvartal.

Selvaag Bolig har meldt om noe lavere tempo i fjerde kvartal sammenlignet med samme kvartal året før, men hadde god fart gjennom 2015 og jekker opp utbyttet. Aksjen er opp 2,04 prosent til 25 kroner.

Oljeopptur

Oppturen finner ellers sted i kjølvannet av et betydelig oljeprisløft sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs før helgen.

Spotprisen på et fat brentolje er i skrivende stund rundt 33,13 dollar, opp rundt halvannen dollar fra fredag ettermiddag.

– I tillegg til vedvarende meldinger og spekulasjoner om mulige møter mellom flere produsentland, bidro ytterligere fall i den nordamerikanske riggaktiviteten til å løfte prisene på fredag. Antall aktive rigger i Nord-Amerika ble meldt å være ned rundt seks prosent forrige uke, skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Gjennom natten har det vært en kraftig børsopptur i Asia, der Nikkei-indeksen i Tokyo ledet an med en oppgang på 7,16 prosent.

– Dette skjer etter at de kinesiske børsene har åpnet for handel etter å ha vært stengt hele forrige uke på grunn av nyttårsfeiring, skriver analysesjef Roger Berntsen i Netfonds sin morgenkommentar.

Nikkei stiger til tross for at fersk data viser et fall i det japanske brutto nasjonalproduktet på 1,4 prosent i siste kvartal i fjor. Det har også kommet eksportall fra Kina som viser en nedgang på årsbasis på 11,2 prosent i januar.

Publisert:

Her kan du lese mer om