Stortinget tror på Sætre

Fra venstre til høyre, Stortinget har tillit til den nye Statoil-sjefen. De vektlegger at han er norsk, og at han allerede kan jobben.

HAR BRED TILLIT: Eldar Sætre (øverst) ovetar jobben som toppsjef i Statoil. Han går inn i jobben med tillitserklæringer fra politikere, miljøorganisasjoner og fagforeninger. Fra venstre: Else-May Botten (AP), Oskar Grimstad (FrP), Tord Lien (AP), Ingunn Gjerstad (SV).
  • Jo Andre Aakvik
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

– Dette er et svært godt valg. All honnør til styret som fikk overtalt Sætre til å ta jobben, sier stortingsrepresentant Oskar Grimstad fra Fremskrittspartiet.

E24 har også snakket med representanter fra motsatt side av den politiske skala, og helt ut til Sosialistisk Venstreparti lovprises valget av Eldar Sætre som ny sjef for Statoil.

Les også

Eldar Sætre ny Statoil-sjef

– Vi er positive til Sætre som ny Statoil-sjef, sier miljø- og energipolitisk talskvinne Ingunn Gjerstad i SV.

Tidligere i dag har E24 rapportert om lykkønskninger fra både Bellona og fagforeningen Industri Energi.

Kan ta grep raskt

Når E24 snakker med sunnmøringen Grimstad, lover han humoristisk å ikke vektlegge at Sætre kommer fra samme region som han selv. Men han tror det er en «sunnmørsk» egenskap som kan komme godt med for den nye Statoil-sjefen – evnen til å snu på shillingen.

– Den kombinasjonen Statoil nå må forholde seg til, fallende inntekter og rekordhøye kostnader, krever umiddelbar handling. Sætre kjenner selskapet svært godt, og er i en unik posisjon til å ta grep med en gang. Han trenger ikke tid til å orientere seg i systemet, sier Grimstad.

Sætre har jobbet 35 år i Statoil, og jobbet både i produksjon og i finansielle stillinger før han ble konstituert som toppsjef etter Helge Lunds avgang i

Les også

Slik vil Sætre styre Statoil

– Han representerer en kontinuitet som kommer veldig godt med i den situasjonen Statoil nå står i, sier Grimstad.

SKRYTER: Sp-nestleder og tidligere oljeminister Ola Borten Moe.

Frp-politikeren tror også det er en fordel at den nye Statoil-sjefen er norsk, og kjenner det politiske systemet Statoil skal operere i.

– Jeg registrer at mange har pekt på en annen sunnmøring som en mulig kandidat fra utlandet, og det er Pål Kibsgaard Pedersen. Men med en årslønn på 100 millioner kroner i Schlumberger ville det kanskje blitt et kostnadsspørsmål. Men jeg hadde ikke hatt noe imot ham, sier Grimstad.

Må lede omstilling

Selv om SV i likhet med Frp gir sin tillit til Sætre, er forventningene til ham kanskje noe ulike. For på venstresiden er ikke kostnadsreduksjoner det viktigste, men å lede Statoil inn i lavkarbonsamfunnet.

– Vi venter at han vil gjøre en god jobb med den omstillingen Statoil står overfor med overgangen til et lav-karbon samfunn. Vi venter at Sætre vil sette søkelyset på dette, sir Gjerstad.

(saken fortsetter under VGTV.)

Hun legger til at Statoil er en viktig brikke i denne overgangen, og at partiet regner med at lavere karbon utslipp vil bli et fokusområde for Statoil fremover.

Les også

– Sætre var den absolutt best kvalifiserte

– Han er kjent med selskapet kultur, og med den norske måten å samarbeide på. Derfor tror vi han kan gjøre en god jobb som statoilsjef. Vi regner med at han vil fortsette å styre selskapet etter den norske samarbeidsmodellen, og det er vi svært fornøyd med, sier Gjerstad.

Stor kapasitet

Eldar Sætre avviste i fjor høst at han var kandidat til stillingen. Han mente da at alderen talte imot ham. Sætre fyller 59 år førstkommende søndag. Han kan pensjonere seg fra fylte 62 år.

– Jeg må si jeg synes dette er rett mann på rett plass, sier næringspolitisk talskvinne Else-May Botten.

Hun sier Arbeiderpartiet er opptatt av at Sætre fremstår som den beste til å håndtere de påkrevde kostnadskuttene i Statoil. Hun mener det også er viktig at han lykkes med å opprettholde et godt forhold til leverandørindustrien.

Alderen på den nye statoilsjefen er ikke noe problem, skal vi tro Botten.

– Han må jo ikke pensjonere seg om tre år. Jeg tror han har arbeidskapasitet til å sitte lengre enn som så, men dette vet han best selv, sier Botten.

Les også

Gir gass på norsk sokkel

Les også

Her snur oljenedgangen for Norge

Les også

Hevder oljeprisen nesten må dobles for at Goliat skal gå i null

Les også

Sætre hopper såvidt over Lunds lønn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Eldar Sætre ny Statoil-sjef

  2. Den nye Statoil-sjefen kan gå av om tre år

  3. Ryktebørs rundt toppsjefjobben i Statoil

  4. Gir gass på norsk sokkel

  5. Betalt innhold

    – Jeg kjenner på at omstilling er veldig tøft