Evry om massivt dataangrep: Første som rammer så mange

Dataangrepet mot flere banker og finansselskaper tirsdag er det første som har rammet så mange store og sentrale aktører, ifølge Evry.

ILLUSTRASJON: Flere finansinstitusjoner i Norge ble utsatt for et koordinert og stort dataangrep tirsdag. Det er første gang så mange angripes samtidig, ifølge Evry.
Publisert: Publisert:

Både Norges Bank, Telenor og bankene DNB, Sparebank 1, Nordea og Danske Bank, samt bank- og forsikringsselskapene Storebrand og Gjensidige, ble tirsdag rammet av et storstilt dataangrep.

- Det var et angrep som startet i formiddag, og vi så veldig raskt at det var et angrep som traff en håndfull store norske virksomheter, sa kommunikasjonsrådgiver Geir Remman i Evry til E24 tirsdag.

- Vi så veldig fort at dette var et angrep som kom utenfra Norden. Og at det kom i flere faser. Det rammet DNB tungt, og førte til at DNB-tjenesten gikk ned, forklarte Remman videre.

Overfor onsdagsutgaven av Dagens Næringsliv bekrefter IT-leverandørens sikkerhetsteam at det er første gang at flere enn åtte bedrifter i finanssektoren berøres av et samtidig angrep.

- Omfanget er ikke det største vi har sett, men det er første gang det har truffet så mange sentrale aktører i finanssektoren i Norge. Flere sektorer er berørt, uten at jeg med stor sikkerhet kan si om disse er tilfeldige mål, sier Olesen.

Remman kalte tirsdag angrepet et ondsinnet og alvorlig angrep mot samfunnskritisk infrastruktur.

- Hva mener du med ondsinnet?

- De som tar ned samfunnskritiske instrumenter, har ikke annen hensikt enn å skape problemer for de som bor i et samfunn. Vi konstaterer at det skjer, og det er det jeg mener med ondsinnet, sa han.

Les også:

Evry: - Angrep for å ramme samfunnskritisk infrastrukturMannen bak Hacker-kartet «alle» snakker omDe fleste norske bedrifter blir angrepet gjennom e-poster- Cybertrusselen vil endre verdenSterk økning i hackerangrep mot norske bedrifter- Shippingindustrien kan være en tidsinnstilt bombe

Publisert: