Tysk partner har begjært seg konkurs: Lifecare fikk ikke forvarsel

Ledelsen i Digital Diagnostics har av «ukjente grunner» ikke svart Lifecare på hvilke praktiske konsekvenser konkursbegjæringen får, forteller toppsjef.

Lifecare eier 25 prosent av det tyske selskapet Digid, som jobber med å utvikle hurtigtester for coronaviruset.

Fred Ivar Utsi Klemetsen
  • Benedicte Storm Bamvik
Publisert: Publisert:

Det Merkur Market-noterte selskapet Lifecare gikk i fjor sammen med det sveitsiske investeringsselskapet IMS Capital Partners, om etablering av fellesforetaket Digital Diagnostics (Digid).

Digid jobbet med å utvikle en hurtigtest for covid-19, og har fått godkjenning til å starte kliniske forsøk i Tyskland.

Testen, som har navnet «Digid Cantisense» skulle vært spesielt egnet for rask testing, for eksempel ved flyplasser, sykehus og større arrangementer.

Tidligere denne uken begjærte Digid seg konkurs ved Mainz tingrett, skriver den tyske avisen Handelsblatt, som også får dette bekreftet fra selskapet.
Bergensselskapet Lifecare, som er notert på Euronext Growth, eier 25 prosent av det tyske selskapet Digid.

Kom uten forvarsel

– Dette er en innledende konkursmelding foretatt av Digids ledelse uten forvarsel til selskapets styre eller eiere, forteller administrerende direktør i Lifecare, Joacim Holter, til E24.

– Vi har prøvd å få kontakt med ledelsen for å få oversikt over de praktiske konsekvensene for Digid, men ledelsen har av ukjente grunner ikke vært tilgjengelig for Lifecare som eiere eller styrerepresentant.

Lifecares kjernevirksomhet har i alle år vært utviklingen av blodglukosesensoren «Sencell», som er en betydelig innovasjon innen behandlingen av diabetes.

Joachim Holter er administrerende direktør i bergensselskapet Lifecare

Fred Ivar Utsi Klemetsen

– Situasjonen påvirker ikke Lifecares IP eller planer for kjernevirksomhet innen kontinuerlig glukosemåling, opplyser Holter.

– Men situasjonen fremstår uansett uheldig og det er klart at administrative forhold kan få praktiske konsekvenser, men vi har ingen grunn til å forvente noen negative konsekvenser av betydningen for Lifecare.

Han forteller også at de heller ikke kan utelukke at konkursbegjæringen åpner for muligheter som gagner Lifecare.

– Vi jobber med å få oversikt over situasjonen og vil komme med en uttalelse innen børsåpning tirsdag, sier Holter.

Det er ikke klart om hvordan dette vil påvirke utviklingen av Digids hurtigtest.

Les også

Drama i Merkur-selskap: Lifecare-partner kobles til gigantskandale

Forsinkelser i produksjonen

19. mars ble det kjent at Digid var forsinket i testingen og analyseringen av hurtigtesten.

Årsaken skulle være at det er få laboratorier tilgjengelig i Europa, som følge av den høye etterspørselen fra utviklingspartnere.

I meldingen som ble sendt ut av Lifecare sto det at den gjenværende produktutviklingen var avhengig av kontinuerlig tilgang til S3-høysikkerhetslaboratorier.

Dette utsatte også den endelige sertifiseringsprosessen for CE-merking, opplyste Lifecare.

– Vi er trygge på at Digids nye virusdeteksjon vil komme på markedet, selv om tiden det tar å komme ut i markedet har vist seg lenger enn tidligere antydet, sa Holter i mars.

Planen var at mens Digid ventet på tilgang til laboratoriene, ville de optimalisere teknologien for å sikre en solid plattform for flere tester med kort ledetid for kommende regulatoriske godkjenninger og markedsåpninger.

Les også

Lifecare vil ta snarvei til milliardmarked

Forretningspartner ble arrestert

I november i fjor kunne E24 avsløre at Lifecares partner i Digid-satsingen, Aleksandar Vucak, var pågrepet av tysk politi og siktet for underslag.

Ifølge tyske medier var Vucak mistenkt for å ha hjulpet Jan Marsalek, tidligere finansdirektør i skandaleselskapet Wirecard, med å hvitvaske stjålne midler fra sistnevnte selskap.

Vucak ble umiddelbart kastet fra Digid-styret da arrestasjonen ble kjent.

«Digid var i deler av 2020 indirekte utsatt som følge av aktiviteter av nærstående til, og representanter for, sin tidligere majoritetseier. Selv om disse aktivitetene var utenfor Digids kontroll og ellers uten relevans til selskapets aktiviteter, hadde omstendighetene en innvirkning på Digids drift og utvikling», heter det i en børsmelding som ble sendt ut etter arrestasjonen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Lifecare

Flere artikler

  1. Oppgang på Oslo Børs

  2. Lifecare fikk godkjennelse som varslet - aksjen opp 51 prosent

  3. Påske-nyhet løftet Nel-aksjen – Oslo Børs til ny rekord

  4. Småsparere satset kvart milliard på solfiasko - nå skal selskapet på Oslo Børs

  5. Handlingsregelen for bruk av oljepenger 20 år: – Det er nå den vil bli testet