Rolig opp på Wall Street – S&P 500 klatret så vidt til ny rekord

S&P 500 satte ny rekord, mens nytt lovforslag hadde liten effekt på tek-gigantene.

Publisert:

Stemningen på Wall Street var blandet i løpet av dagen, men ved stengetid ser hovedindeksene over Atlanteren slik ut:

  • Dow Jones opp 0,04 prosent
  • Nasdaq opp 0,35 prosent
  • S&P 500 opp 0,20 prosent

Det gir den brede S&P-indeksen en vekst på 0,35 prosent i løpet av uken, og resulterer i den høyeste verdien noen sinne for indeksen. Det er tredje uke på rad med oppgang for S&P 500.

Renten på 10-årige amerikanske obligasjoner, kjent som «verdens viktigste rente», sank fredag til 1,45 prosent. Det er ti basispoeng lavere enn ved børsukens begynnelse.

Nytt lovforslag vil bryte opp tek-gigantene

Fem lovforslag ble fredag kveld fremmet i den amerikanske Kongressen. Forslagene, med støtte fra begge parti i USA, tar sikte på å bryte opp de fire store tek-gigantene, Amazon, Apple, Google og Facebook.

Ett av lovforslagene, Ending Platform Monopolies Act, vil gjøre det ulovlig for samme selskap å eie en plattform og å selge produkter på denne. Hvis forslaget blir lov, vil blant annet Amazon måtte skille flere av sine virksomheter i separate selskap.

Lovforslaget sidestilles med 1930-tallets Glass-Steagall-loven som gjorde det ulovlig for banker å drive både vanlig bankvirksomhet og som investeringsbank.

Amazon-aksjen tar tilsynelatende lite skade av nyheten om de nye lovforslagene, og er kun 0,08 prosent ned ved stengetid. Apple-, Facebook- og Alphabet-aksjene bevegde seg heller ikke nevneverdig etter nyheten om lovforslagene kom.

Den nye meme-aksjen kan være dansk

Et dansk bioteknologiselskap opplever store svingninger på børsen, og det spekuleres i om det er en ny meme-aksje på Wall Street.

Orphazyme har aksjer både i København og i New York. I går steg aksjekursen i USA med 1.400 prosent på det høyeste.

I løpet av fredag falt derimot selskapets amerikanske aksjer med over 50 prosent.

Halvannet minutt etter at børsene i USA åpnet ble handler med aksjen satt på pause, grunnet de store svingningene.

– Av og til er det ingen logisk forklaring på hva som skjer i aksjemarkedet, og Orphazyme-aksjen er et eksempel på det, sier Per Hansen i danske Nordnet til Bloomberg.

Publisert: