Nordea følger sentralbankens beskjed: Varsler null utbytte i 2020

Arkivbilde av Nordeas hovedkontor i Helsinki
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Storbanken Nordea melder at styret i selskapet den 10. september besluttet å avstå fra å avgjøre utbyttet for regnskapsåret 2019 før 1. januar 2021.

Dermed blir det null kroner i utbytte for Nordeas aksjonærer i år.

Først varslet banken den 31. mars at utbyttebeslutningen for 2019 ble utsatt.

Deretter fikk styret fullmakt på generalforsamlingen til å betale opp til 0,40 euro per aksje i utbytte etter 2019.

Under fremleggelsen av halvårsresultatet 17. juli varslet banken at det ikke ble noe utbytte før eventuelt etter 1. oktober.

Nyheten om null utbytte i år kommer etter at den Europeiske sentralbanken (ECB) i sommer kom med en oppdatert utbytteanbefaling.

Tidligere anbefalte de europeiske banker å avstå fra utbytter og tilbakekjøp av aksjer frem til 1. oktober i år. Dette ble i juli utvidet til å gjelde hele 2020.

Det europeiske systemrisikorådet (ESRB) sendte 8. juni ut et brev der de ba om at myndigheter i Europa ba banker og forsikringsselskap avstå fra utbytter i år.

«Nordea er en av de best kapitaliserte bankene i Europa med kapasitet til å betale utbytte og støtte våre kunder. Styret anerkjenner likevel den oppdaterte anbefalingen som ble vedtatt av ECB 27. juli 2020», skriver banken i meldingen.

Selv om det ikke blir utbetalt noe utbytte i 2020, betyr ikke det at utbyttet etter 2019 er borte for godt:

«Nordea er forberedt på å utbetale utbytte etter 1. januar 2021 og vil gjennomgå situasjonen i fjerde kvartal 2020 i lys av ytterligere kommunikasjon fra ECB».

Børsmelding fra Nordea om utbyttebeslutningen

Norske banker også bedt om å holde igjen

Det er ikke bare Den europeiske sentralbanken som har bedt bankene om å droppe utbyttet i år, det har også norske myndigheter gjort.

Den 2. september var Finanstilsynet ute og varslet at de «forventer at banker og forsikringsforetak avstår fra å dele ut utbytte» frem til 1. januar 2021 – altså den samme linjen som ECB har lagt seg på.

Regjeringen og finansminister Jan Tore Sanner kom også på banen og uttalte det samme den 9. september.

– Selv om vi i de siste månedene har sett tegn til oppgang i norsk og internasjonal økonomi, er faren langt fra over, sa finansminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Finansministeren mener at bankene ved på holde på pengene som ellers hadde gått til utbytte «gir et godt utgangspunkt både for bankene og for norsk økonomi til å håndtere de utfordringene som kan ligge foran oss».

– Jeg legger derfor til grunn at norske banker venter med å dele ut utbytte eller kjøpe tilbake aksjer til usikkerheten er ytterligere redusert, fortsatte han.

Nyheten bidro til å sende DNB-aksjen ned 1,7 prosent onsdag.

DNB har tidligere varslet at utbytte og tilbakekjøp av aksjer vil bli behandlet på en ekstraordinær generalforsamling, senest i desember 2020.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Nordea
 3. nordea
 4. Aksjelive
 5. Jan Tore Sanner
 6. Utbytte
 7. Bank

Flere artikler

 1. Finansdepartementet: Banker bør ikke dele ut overskudd

 2. Finanstilsynet ber bankene droppe utbyttebetalinger ut 2020

 3. ESB forlenger anbefaling om utbyttestans for banker

 4. Letter på sløret om neste krisepakke: – Kan bli en krevende vinter

 5. Regjeringen strammer inn på oljepengebruken