Nordea følger sentralbankens beskjed: Varsler null utbytte i 2020

Arkivbilde av Nordeas hovedkontor i Helsinki

KIMMO BRANDT / COMPIC
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Storbanken Nordea melder at styret i selskapet den 10. september besluttet å avstå fra å avgjøre utbyttet for regnskapsåret 2019 før 1. januar 2021.

Dermed blir det null kroner i utbytte for Nordeas aksjonærer i år.

Først varslet banken den 31. mars at utbyttebeslutningen for 2019 ble utsatt.

Deretter fikk styret fullmakt på generalforsamlingen til å betale opp til 0,40 euro per aksje i utbytte etter 2019.

Under fremleggelsen av halvårsresultatet 17. juli varslet banken at det ikke ble noe utbytte før eventuelt etter 1. oktober.

Nyheten om null utbytte i år kommer etter at den Europeiske sentralbanken (ECB) i sommer kom med en oppdatert utbytteanbefaling.

Tidligere anbefalte de europeiske banker å avstå fra utbytter og tilbakekjøp av aksjer frem til 1. oktober i år. Dette ble i juli utvidet til å gjelde hele 2020.

Det europeiske systemrisikorådet (ESRB) sendte 8. juni ut et brev der de ba om at myndigheter i Europa ba banker og forsikringsselskap avstå fra utbytter i år.

«Nordea er en av de best kapitaliserte bankene i Europa med kapasitet til å betale utbytte og støtte våre kunder. Styret anerkjenner likevel den oppdaterte anbefalingen som ble vedtatt av ECB 27. juli 2020», skriver banken i meldingen.

Selv om det ikke blir utbetalt noe utbytte i 2020, betyr ikke det at utbyttet etter 2019 er borte for godt:

«Nordea er forberedt på å utbetale utbytte etter 1. januar 2021 og vil gjennomgå situasjonen i fjerde kvartal 2020 i lys av ytterligere kommunikasjon fra ECB».

Børsmelding fra Nordea om utbyttebeslutningen

Norske banker også bedt om å holde igjen

Det er ikke bare Den europeiske sentralbanken som har bedt bankene om å droppe utbyttet i år, det har også norske myndigheter gjort.

Den 2. september var Finanstilsynet ute og varslet at de «forventer at banker og forsikringsforetak avstår fra å dele ut utbytte» frem til 1. januar 2021 – altså den samme linjen som ECB har lagt seg på.

Regjeringen og finansminister Jan Tore Sanner kom også på banen og uttalte det samme den 9. september.

– Selv om vi i de siste månedene har sett tegn til oppgang i norsk og internasjonal økonomi, er faren langt fra over, sa finansminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Finansministeren mener at bankene ved på holde på pengene som ellers hadde gått til utbytte «gir et godt utgangspunkt både for bankene og for norsk økonomi til å håndtere de utfordringene som kan ligge foran oss».

– Jeg legger derfor til grunn at norske banker venter med å dele ut utbytte eller kjøpe tilbake aksjer til usikkerheten er ytterligere redusert, fortsatte han.

Nyheten bidro til å sende DNB-aksjen ned 1,7 prosent onsdag.

DNB har tidligere varslet at utbytte og tilbakekjøp av aksjer vil bli behandlet på en ekstraordinær generalforsamling, senest i desember 2020.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Nordea
 3. nordea
 4. Aksjelive
 5. Jan Tore Sanner
 6. Utbytte
 7. Bank

Flere artikler

 1. Finansdepartementet: Banker bør ikke dele ut overskudd

 2. Finanstilsynet ber bankene droppe utbyttebetalinger ut 2020

 3. ESB forlenger anbefaling om utbyttestans for banker

 4. IMF frykter at smittebølgen gir enda svakere utsikter i Europa

 5. Letter på sløret om neste krisepakke: – Kan bli en krevende vinter