Bedre lønnsomhet for finansforetakene i første kvartal

For banker har særlig lavere tap på utlån bidratt positivt sammenlignet med fjorårets første kvartal.

I Finanstilsynets resultatrapport for finansforetak i første kvartal 2021 kommer det frem at inntjeningen preges av renteinntekter.

Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Bankene oppnådde et samlet resultat før skatt som tilsvarte 1,1 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital i første kvartal 2021, som er 0,4 prosentpoeng høyere enn i samme periode ett år tidligere.

Hovedgrunnen til de bedrede resultatene er lavere tap på utlån, skriver Finanstilsynet i sin resultatrapport for finansforetak.

Bankenes renteinntekter var lavere enn året før som bidro til en økning i forholdet mellom kostnader og inntekter. Samtidig har bankenes utlånsvekst til innenlandske bedriftskunder avtatt det siste året, samtidig som veksten til personkunder var stabil.

Les også

Flere banker kutter boliglånsrenten

Misligholdte forbrukslån øker

Omfanget av forbrukslån til norske kunder i de foretakene som inngår i Finanstilsynets kartlegging var 16 prosent lavere ved utgangen av første kvartal i år enn ett år tidligere. Justert for bankenes salg av porteføljer av misligholdte forbrukslån var reduksjonen på 14 prosent.

Andelen misligholdte forbrukslån fortsetter å øke, og utgjorde 15 prosent av utlånene ved utgangen av første kvartal. For banker med forbrukslån som hovedaktivitet var 23 prosent av lånene misligholdt. Til sammenligning utgjorde misligholdet i alle norske banker 0,9 prosent av utlån ved utgangen av første kvartal.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukslån
  2. Finanstilsynet

Flere artikler

  1. Finanstilsynet: Nordmenn tok opp betydelig mindre i forbrukslån i fjor

  2. SR-Bank: Resultat før skatt 880 millioner i første kvartal

  3. Kraftig resultathopp for DNB – tjente 7,6 milliarder

  4. DNB økte resultatet til 6,4 milliarder: – Optimismen er definitivt tilbake

  5. Stabile resultater for Sbanken: Tjente 243 millioner