Beste start på året noensinne for Fredriksen-rederi

Et sterkere tørrlastmarked ga en helomvending for Golden Oceans inntjening i første kvartal. Tørrlastaksjen stiger markant på Oslo Børs.

John Fredriksen er dominerende aksjonær i Golden Ocean. Tørrlastrederiet er notert både på Oslo Børs og på New York-børsen.
Publisert:

Den brutale starten på fjoråret i tørrlastmarkedet har snudd fullstendig i år, som viser seg i Golden Oceans tall for første kvartal.

Resultatet før skatt for årets tre første måneder ble 24 millioner dollar, opp fra minus 161 millioner dollar i fjor, ifølge kvartalsrapporten.

Selskapet leverer sitt beste resultat for første kvartal noensinne, opplyses det.

På forhånd var det ventet et positivt resultat på 18 millioner dollar, ifølge estimater Infront har hentet inn for TDN Direkt.

Styret har besluttet et utbytte for første kvartal på 0,25 dollar per aksje.

– Selv om vi er fornøyd med å ha generert det beste første kvartalet historisk for selskapet, så er vi mer begeistret for det som ligger foran oss, uttaler Golden Ocean-sjef Ulrik Andersen.

Både ham og en rekke analytikere venter en strammere markedsbalanse fremover. Blant annet er det få bestillinger av nye skip i tørrlastmarkedet.

– Vi har blitt mer optimistisk til potensialet for en forlenget periode med høyere rater, sier Andersen.

Golden Ocean-aksjen løfter seg nær åtte prosent torsdag ettermiddag.

Les på E24+

Tre eksperter: Disse shippingaksjene er mest attraktive nå

Aksjehopp

Inntjeningen til de store skipene, kalt capesize, er nå på om lag 31.392 dollar per dag, målt i Baltic Dry-indeksen, opp fra rundt 10.000 dollar per dag i begynnelsen av mars.

Det er en helomvending fra våren i fjor, da nivået på det laveste var på under 2.000 dollar på grunn av coronautbruddet.

I løpet av mai har capesize-inntjeningen tidvis bikket 40.000 dollar per dag.

Et capesize-skip har en «cash break-even», nivået som må til for å dekke driftskostnader og gjeldskostnader, på rundt 14.000 dollar.

Les også

Golden Ocean henter 2,9 milliarder kroner for å kjøpe Fredriksen-skip

Golden Ocean-aksjen er så langt i år opp 92,5 prosent på Oslo Børs.

Shipping er imidlertid kjent for store svingninger i inntjeningen, og Golden Ocean fremhever torsdag at dette sannsynligvis vil fortsette fremover - blant annet på grunn av coronaviruset.

For hele flåten rapporterer Golden Ocean om en timecharter-inntjening (lengre kontrakter) på 15.886 dollar per dag i første kvartal.

De estimerte timecharter-ratene for andre kvartal i år er følgende:

Rundt 29.000 dollar per dag kontrahert for 64 prosent tilgjengelige dager for capesize-skipene. Om lag 18.800 dollar per dag kontrahert for 84 prosent tilgjengelige dager for panamax-skipene.

Investorprofil lastet opp

Tørrlastsituasjonen har fått en rekke analytikere til å jekke opp kursmålene sine på Golden Ocean-aksjen.

Det gjennomsnittlige kursmålet er nå på 98,6 kroner, varierende mellom 83 og 132 kroner, ifølge Infront TDN Direkt.

Tidligere denne uken ble det også kjent at fondet til Michael Burry, investoren som for alvor ble kjent gjennom filmatiseringen av boken «The Big Short», i løpet av første kvartal kjøpte 530.000 aksjer i Golden Ocean.

Burry ga totalt 3,55 millioner dollar, nær 30 millioner norske kroner, for aksjene.

Investeringen var blant hans aller første i shippingsektoren på børs.

Les også

«The Big Short»-stjernen Michael Burry laster opp i Golden Ocean

Les også

Sterkeste tørrlastmarked på ti år: Analytiker venter mer ratehopp

Publisert: