Dagen på Wall Street

Kino-aksje raste etter gårsdagens eventyrlige oppgang

Investorer som veddet på kursfall kan ha tapt flere milliarder på én dag etter at kinokjeden AMC onsdag nær doblet aksjekursen. Aksjen er opp over 2.500 prosent i år, men falt kraftig tilbake onsdag.

Det ble en ellevill handelsdag i aksjen til kinokjeden AMC Entertainment på Wall Street onsdag.

CARLO ALLEGRI / X90181
 • Joachim Birger Nilsen
 • Eirik Amb Nysveen
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Himmelferden for kinokjeden AMC Entertainment fortsatte onsdag. Aksjen suste opp nesten 100 prosent i det som kan se ut til å være en ny kamp mellom småinvestorer og hedgefond som vedder på kursfall.

Etter gårsdagens børsopptur skal shortselgere ha tapt 2,8 milliarder dollar, ifølge CNBC.

Torsdag falt aksjen deretter 20 prosent.

Bloomberg skriver samtidig at kinokjeden nå er mer verdt enn halvparten av selskapene på S&P 500 med en markedsverdi på 31,3 milliarder dollar.

Det var ikke bare AMC-aksjen som falt. Det var sur stemning også ellers på Wall Street.

 • Nasdaq Composite falt 1 prosent
 • S&P 500 falt 0,4 prosent
 • Dow Jones falt 0,07 prosent, altså tilnærmet flat utvikling

Press mot shortselgere

AMC har i likhet med Gamestop vært mye i fokus denne våren da de er aksjene som en horde med privatinvestorer har trykket til sitt bryst for å skvise shortselgere. Kampen mellom private sparere og hedgefond som sitter short i aksjer startet for alvor med kamp om Gamestop-aksjen i vinter.

E24 har tidligere omtalt at spekulanter som veddet mot amerikanske aksjer i fjor tapte brutale 245 milliarder dollar i 12-månedersperioden.

Torsdag melder CNBC at kinoselskapet har søkt om å få selge opptil 11 millioner aksjer for blant annet å utvikle selskapet og betale gjeld.

Les også

Veddemål på børsknekk for gigafond løftes

På tirsdag solgte også selskapet 8,5 millioner aksjer til Mudrick Capital Management og hentet med det 231 millioner dollar i frisk kapital, skriver Financial Times.

Like etter kvittet Mudrick Capital Management seg med hele sin posisjon i kinokjeden etter rapporter om at aksjen var overpriset, ifølge samme kilde.

Samtidig falt en av de andre «Reddit-aksjene», GameStop, 8,5 prosent.

Kursutvikling for AMC Entertainment siste halvår.

Skjermbilde fra Infront

Allerede ved årsskiftet begynte mange derfor å trimme shortposisjonene sine – en utvikling som har fortsatt i full fart, inntil nå, ifølge Bloomberg.

Etter onsdagens kraftige kursoppgang falt andelen aksjer i shortposisjon til 19 prosent, marginalt ned fra 20 prosent dagen før. Det kan indikere at investorer og fond som vedder på kursfall i de såkalte «meme»- eller «Reddit-aksjene» er villig til å holde ut lenger enn i januar, da flere så seg nødt til å selge seg ut etter kraftig kursoppgang.

Positive nøkkeltall

Antallet sysselsatte i den private sektoren i USA steg med 978.00 personer i mai, ifølge en undersøkelse foretatt av ADP Employer Services. Til sammenligning hadde Trading Economics ventet en oppgang på 650.000 personer.

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd har falt med mer enn 30 prosent siden slutten av april. I forrige uke falt antallet under 400.000 for første gang siden pandemien startet.

Ferske tall for førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA kom fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet torsdag, og viste at 385.000 personer søkte forrige uke. Det var lavere enn forventningen på 390.000, ifølge konsensusprognose fra Trading Economics.

Les også

Reddit-aksjer ga tap på 18 mrd. denne uken: – Har gått fra vettet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Shorthandel
 4. Aksjer

Flere artikler

 1. Vill himmelferd for AMC-aksjen med Reddit-krigere i ryggen og popkornløfte fra konsernsjefen

 2. Reddit-aksjer ga tap på 18 mrd. denne uken: – Har gått fra vettet

 3. Svak oppgang på Wall Street

 4. Svakt på Wall Street i påvente av inflasjonstall torsdag

 5. Wall Street steg tredje dag på rad