Bildet viser laks i merd ved Marine Harvest's anlegg på Haverøy.

Børskommentar: Innfrir oppdrettsselskapene? Eller faller aksjene i fisk?

Oppdrettsaksjene stiger til rekordnivåer før ukens resultatrush. Tungvekteren i bransjen har allerede varslet resultatnedgang. Med negative nyheter i resultatene, kan lakseaksjene fort havne i en liten børsstorm. 

 • Johann D. Sundberg
  Johann D. Sundberg
  Børskommentator
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Oppdrettsnæringen har ikke bare blitt en viktig næring for norsk økonomi. På Oslo Børs har oppdrettsselskapenes betydning økt i takt med økende laksepriser og gode resultater.

I tillegg til økende oljepriser, er kursoppgangen til oppdrettsselskapene en viktig forklaring på oppturen på Oslo Børs så langt i år. Mens Hovedindeksen er opp 10,6 prosent siden nyttår, er sjømatindeksen opp med hele 50,2 prosent.

Denne uken legger mange av de børsnoterte selskapene i bransjen frem sine regnskapet for andre kvartal. Det starter med Bakkafrost og Salmones Camanchaca tirsdag. Onsdag kommer tungvekteren Marine Harvest samt konkurrentene Grieg Seafood, Austevoll Seafood og Lerøy Seafood. Torsdag slipper Salmar sine tall.

Med aksjekurser på eller nær historiske toppkurser er det opplagt at forventningene er skyhøye. Gjennom uken får vi svaret på om bransjen lever opp til forventningene.

Les også: Sjømataksjene har banket Børsen: Har steget med over 50 prosent

Noe vet vi allerede. Det største oppdrettsselskapet på Oslo Børs, Marine Harvest, har faktisk allerede gitt viktig informasjon om hva kvartalsregnskapet vil bringe.

I oppdateringen til markedet om noen nøkkeltall for andre kvartal som Marine Harvest sendte markedet i midten av juli, meldte selskapet faktisk om en nedgang i resultatene.

Slaktevolumet var lavere enn hva selskapet varslet da de presenterte regnskapet for første kvartal. Det operasjonelle vil bli rundt 175 millioner euro, hvilket er en nedgang fra 198 millioner euro i andre kvartal i fjor. Dermed gjentar de utviklingen fra første kvartal da det operasjonelle driftsresultatet på 157,6 millioner euro innebar en kraftig nedgang fra tilsvarende resultat på 219,8 millioner euro i første kvartal i fjor.

Nå innebærer imidlertid ikke en nedgang i det operasjonelle driftsresultatet en tilsvarende nedgang i nettoresultatet fordi dette resultatelementet ikke inkluderer verdiendringer i biomassen – altså fisken som svømmer rundt i merdene.

Les også: Gladlaks-resultat for oppdrettsgigant

Etter at Marine Harvest offentliggjorde nøkkeltallene for andre kvartal har aksjen steget med rundt 20 kroner. Onsdagens kvartalsrapport vil vise om kursoppgangen har vært berettiget.

Når aksjer har steget over lengre tid er det en tendens til at skuffelser ved resultatfremleggelser gir store kursutslag. Tilsvarende skal det veldig store og positive overraskelser til for å gi betydelige løft i kursen. Det går an å hevde at sannsynligheten for negative overraskelser og kursras er større enn sannsynligheten for så store positive overraskelser at kursene får et nytt hopp.

Det blir en spennende uke for oppdrettsaksjene.

LES FLERE BØRSKOMMENTARER:

DNO-feiringen bråstoppet, men festen behøver ikke være slutt

20 utbytteøre er det minst spennende med DNO

Å spå at Seabird kan doble seg, er ikke spesielt optimistisk

Se opp for nyheter om utbyttekongens gullkalv

Det kan være på tide å kaste seg på aksjetoget

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børskommentar
 2. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 3. Bakkafrost
 4. Grieg Seafood
 5. Austevoll Seafood
 6. Lerøy Seafood Group
 7. Salmar

Flere artikler

 1. Sjømatindeksen til himmels: Spent på neste års volumer

 2. Betalt innhold

  Forventningene til lakseselskapene kan ha vært urealistiske

 3. Svakere fra Salmar, men slår forventningene

 4. Sterke tall fra laksegigantene: Dette er bransjens hodepiner

 5. Ferske tall fra oppdrettsbransjen: Venter vekst i 2019

 6. Fortsatt sprell i lakseaksjene: Venter gode tall