Rec-sjefen snakket bort dårlige resultater

Sollys i enden av tunnelen etter et begredelig andre kvartal sender Rec-aksjen opp på børs. - Aksjen styres av veien videre, sier analytiker.

SNAKKET OPP REC: Konsernsjef i Rec leverte en god presentasjon før børsåpning tirsdag. Solenergiselskapet klatrer kraftig.
Publisert:

Mens konsensus blant analytikere var et EBITDA-resultat på omlag 1040 millioner kroner, var tallet Rec-sjef Ole Enger presenterte i dag langt lavere.

- Resultatene er ikke dårligere enn ventet, men omtrent som ventet, sier konsernsjef Ole Enger til E24.

Stiger på fremtidsoptimisme

Selv om aksjen falt ved børsåpning, klarte Enger å snakke den opp med visjoner om positiv fremtidsutvikling under presentasjonen av kvartalsresultatene.

På sitt laveste tirsdag morgen var selskapet verdt åtte milliarder kroner etter å ha falt syv prosent fra start. Like før klokken tolv er aksjen opp 10 prosent, og selskapets markedsverdi har igjen passert ni milliarder kroner.

Det betyr at konsernsjef Ole Enger har snakket opp verdien med en milliard kroner fra bunn-nivået like etter børsåpning.

Renewable Energy Corporation

Preben Rasch-Olsen, analytiker i Carnegie, mener det er todelt hvorfor Rec nå stiger på Børsen:

- Rapporten så veldig grisete ut, med tanke på blant annet nedskrivingene, og det tar tid for markedet å fordøye resultatet. Samtidig leverte selskapet en ganske god presentasjon i forkant av åpningen på Oslo Børs. Der var de ganske åpne på hvordan ting har vært og at selskapet ser en god inngang til tredje kvartal.

- Selskapet har gitt en god forklaring på hva som har skjedd og hva som vil komme i tredje kvartal. Og Rec-aksjen styres nødvendigvis ikke av tallene, men mer av hva som skjer videre, sier han.

Analytiker i ABG Sundal Collier, Andreas Strand, mener at markedet forventet et enda lavere resultat. Han ser selskapets kontantstrøm som årsak til at det ikke er mørkt på børsen.

- Den underliggende kontantstrømmen er veldig bra, noe som er positivt. Den underliggende driften er også bra. Samtidig som markedet hadde forventet et svakere resultat enn det Rec leverer.

LES OGSÅ: Rec-aksjen halvert på to måneder

Venter økt etterspørsel

Selskapet har tatt nedskrivninger på 6,5 milliarder i andre kvartal. Rec ser likevel lyst på fremtiden, og det ble på presentasjonen påpekt at nedskrivningene kunne reverseres hvis markedet tar seg opp.

- Nedgangen skyldes at markedet svekket seg i andre kvartal, sier Enger.

- Etterspørselen er i ferd med å ta seg opp igjen, og solar er veldig konkurransedyktig om dagen. Operasjonelt har selskapet aldri gjort det bedre, og jeg er veldig fornøyd med utviklingen, sier Enger.

Ingen omstrukturering

Analytikere E24 snakket med før presentasjonen, mente at en omstrukturering av selskapet med mer fokus på silisiumproduksjon nå var sannsynlig. Volumet at silisium er opp 20 prosent til 19000 tonn.

- Det blir ingen omstrukturering i selskapet, men vi satser på silisium, moduler og så wafere. Vi er innstilt på å utvikle og ekspandere innenfor silisium, sier Enger, og fremhever at Rec vil utvikle og ekspandere innenfor silisium, men også de andre kategoriene.

Tror ikke på videre nedgang

Siden mai har selskapets aksjepris falt 45 prosent, og fortsatt en negativ trend som startet så langt tilbake som 2008. Den gang kostet en aksje i selskapet godt over 200 kroner. Nå er den under ni kroner.

- Vi tror ikke Rec skal lavere ned siden den underliggende kontantstrømmen i selskapet er veldig sterk i forhold til prisingen. Dessuten har selskapet et konkurransefortrinn innen produksjon av silisum gjennom sin FBR-teknologi, sier Strand, og legger til at meglerhuset har målpris for aksjen på ni kroner.

«Konservative fremtidsscenarioer»

Rec la fram to alternative markedsscenarier for siste halvdel av 2011. Begge baserte seg på oppgang i etterspørsel. Enger mener at det ikke er for optimistisk, tross svakt marked i andre kvartal.

- Det ene var ganske konservativt, så jeg tror det er ekstremt lite sannsynlig med nedgang i salget, sier Enger.

LES OGSÅ:

Publisert: