Brasil storhandler svenske jagerfly

Saabs Jas Gripen solgt til Brasil. Svenskene jubler for den viktige avtalen.

KONTRAKT: Brasil vil bestille kampflyet Gripen fra svenske Saab. Avtalen har en verdi på omlag 27 milliarder kroner.
Publisert:

Brasil kjøper 36 Gripen NG jagerfly fra den svenske forsvarsprodusenten Saab. Det bekreftet Brasils regjering på en pressekonferanse onsdag kveld.

Avtalen har en verdi på 4,5 milliarder dollar, eller omlag 27,5 milliarder kroner, frem til 2023, ifølge det brasilianske forsvarsdepartementet, skriver Bloomberg.

- Brasil valgte Saab fremfor amerikanske Boeing på grunn av ytelsen og kostnaden på flyet samt muligheten for overføring av teknologi, uttalte forsvarsminister Celso Amorim på en pressekonferanse i Brasilia. Den tredje flyprodusenten som var med i finalerunden var franske Dassault Aviation.

VALGTE SAAB: Brasils forsvarsminister Celso Amorim (til venstre) varslet kjøp av Gripen NG på en pressekonferanse onsdag kveld.

Saab bekreftet selv nyheten onsdag kveld, og sier at de tilbød en finansieringsløsning og samarbeid mellom svenske og brasilianske myndigheter som en del av budet.

- Jeg er ekstremt stolt over tilliten myndighetene i Brasil har vist for Gripen NG, skriver Saabs konsernsjef Håkan Bushke.

Partene skal nå gå inn i forhandlinger med mål om en endelig avtale, og denne forventes å være klar i løpet av 8 - 12 måneder.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt uttalte ifølge svd.se at «dette er en gledelig beskjed for svenske arbeidsplasser og svensk økonomi».

Ifølge Reuters var Saabs tilbud om teknikkoverføring til lokale parter avgjørende for beslutningen fra brasilianerne. Beslutningen fra Brasil har av økonomiske årsaker dratt ut i tid.

Avgjørende
For svenskene kan det være avgjørende å få Brasil som kunde, skriver svd.se.

For milliardsatsingen om den nye generasjonen fly trenger de andre land å bære utviklingskostnadene med.

Den svenske staten har bestilt 60 Gripen, og tanken har vært at Sveits kjøp av Gripen skulle bidra til å bære avtalen. Det sveitsiske parlamentet sa i høst ja til kjøp av 22 Gripenfly, men en folkeavstemning skal avgjøre dette neste år.

Les også:

Publisert: