FORTSATT STOR LAGERBEHOLDNING: Hydro stoler på kinesisk vekst

Verdens lagerbeholdning av aluminium er fortsatt historisk stor. Norsk Hydro tror fremvoksende økonomier vil gjøre solide innhugg og sørge for vekst i bransjen.

KINA: Norsk Hydro ser østover når de lager prognoser for etterspørselen etter aluminium framover. Her går solen opp over Shanghai.

Mark Schwettmann
  • Magnus A. Koren
Publisert:,

Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg kunne presentere gode tall fra fjerde kvartal 2010 onsdag morgen.

Les også: Utbyttefest for aksjonærene

Tross svakere marginer sammenlignet med foregående kvartal, melder konsernet om en positiv trend: Gode inntekter fra kraftproduksjon, prisen på aluminium er på vei opp sammen med etterspørselen, og kostnadene er i ferd med å reduseres.

Etter en solid opptur fra start onsdag faller Hydro-aksjen noe tilbake utover morgenen. Aksjen er fortsatt opp 1,8 prosent til 45,91 kroner.

- Vendepunkt

Aluminiumsbransjen har lenge slitt med overkapasitet, lageroppbygging og lave priser, og Norsk Hydro har vært gjennom en hestekur for å tilpasse selskapet til denne virkeligheten.

Brandtzæg mener nå bestemt at 2011 blir et vendepunkt for selskapet, og begrunner dette med tre faktorer:

* Megatransaksjonen i Brasil. Oppkjøpet av Vale er det største noe norsk selskap har gjort i utlandet noen gang. Brandtzæg håper på sluttføring innen første kvartal er omme.

* Hydros smelteverk i Qatar, Qatalum, er et av verdens største. Anlegget vil tas opp til full kapasitet i juni måned.

* Økte ambisjoner for kostnadsreduksjon. Det som ble startet som «100-dollarsprogrammet» er nå utvidet til et mål om å kutte kostnader tilsvarende 300 dollar per tonn produsert. Ifølge konsernsjefen skal flesteparten av disse tiltakene være implementert ved utløpet av 2013.

- Vi effektiviserer driften gjennom hundrevis av tiltak, vi bruker teknologi bedre, senker strømforbruket og systematiserer driften bedre, sier Brandtzæg til E24.

Norsk Hydro

- Samlet sett styrker disse tre faktorene både råvaresiden, smelteverkene og videreforedlingen og gir selskapet en meget robust plattform operasjonelt, finansielt og strategisk, skryter Brandtzæg.

Hydro melder om positive utsikter for selskapet og bransjen generelt, og spår at etterspørselen etter aluminium vil voske betydelig.

Kinesisk vekst

Sterk etterspørselsvekst i 2010 har sørget for at lageroppbyggingen har flatet ut og at liggetiden er redusert, men mengdene primæraluminium som ligger på lager er fortsatt på historisk høye nivåer (se graf fra Hydros presentasjon nederst i saken).

Hydro og Brandtzæg viser til framvoksende økonomier for å forklare sin optimisme:

- Veksten i bruttonasjonalprodukt i voksende markeder er 7 prosent årlig. I Kina forventes 9 prosent vekst i år, mens forbruket av aluminium i landet vil vokse 10 prosent, sier Brandtzæg.

- Man må huske at veksten i utviklingsmarkeder har et råvareinnhold som er tre-fire ganger høyere enn veksten i modne markeder, legger han til.

Verden utenom Kina etterspurte 19 prosent mer aluminium i 2010 enn året før. Ifølge Hydros eget anslag vil etterspørselen her vokse ytterligere 7 prosent.

Biler og solceller

- Etterspørselen i Vesten er også stigende, men drevet av andre faktorer, nemlig behovet for energieffektivisering og reduksjon av CO2-utslipp, sier Brandtzæg.

Han sier bilindustrien er klar til å ta i bruk aluminium også til volummodeller, og sier solenergibransjen også representerer et vekstpotensial.

- Samtidig er det slik at prisen på andre råvarer er på full fart opp. Alt dette er gledelig for oss som aluminiumsprodusent, avslutter han.

Lageroppbyggingen av primæraluminium har avtatt og liggetiden faller, men lagrene er fortsatt store om man sammenligner med tilstanden mer enn to år bakover i tid.

NORSK HYDRO

FORSIDEN

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Overtar Vale i dag

  2. Hydro-sjefen venter strammere marked: Så stor er Kina-effekten

  3. Norsk Hydro opplever redusert etterspørsel

  4. Annonsørinnhold

  5. Hydro knuser forventningene

  6. NORSK HYDRO: Lager utbyttefest for aksjonærene