Kulltrøbbel gir kurskollaps for tidligere råvarekjempe

Noble Group er en skygge av sitt tidligere selv etter svake resultater og to dager med massive børsfall.

EXIT: Richard Elman forlater vervet som styreleder i Noble Group i en meget vanskelig tid for selskapet.
Publisert:

Ved inngangen til dette tiåret var Noble Group et av de største selskapene i verden målt på omsetning, og hadde en børsverdi på over 10 milliarder dollar.

Nå er råvarehandelshuset, som tidligere var det største av sitt slag i det asiatiske markedet, i fritt fall.

Aksjen handlet fredag på det laveste nivået på over 15 år. Den hadde falt 22,9 prosent da handelen i Singapore ble pauset. Dette fulgte et børsras på 32,4 prosent torsdag, og har sendt verdsettelsen av selskapets egenkapital til godt under én milliard dollar.

Stortap

Den siste runden med investorflukt startet da Nobel denne uken meldte at første kvartal brakte med seg et tap på over 130 millioner dollar.

Selskapet viste til utfordrende markedsforhold, som ble forverret av problemer i kullmarkedet.

«I tillegg til dette har høyere oljepriser i perioden absorbert arbeidskapital og skadet lønnsomheten idet vi fortsetter arbeidet med å bevare likviditet», skriver selskapet i en pressemelding i forbindelse med resultatslippet.

Dette er de siste i en rekke problemer for Noble, hvis aksje allerede hadde falt rundt 80 prosent siden tidlig 2015 og frem til inngangen av året. Dette ble utløst av kritikk av selskapets regnskapspraksis og gjeldsgrad av gruppen Iceberg Research, som førte til kurskollaps og nedgraderinger.

Noble har forsvart sin praksis, men allerede solgt en rekke eiendeler og hentet penger gjennom utstedelse av «søppelobligasjoner».

Kan være mer trøbbel i gjære

Ifølge Bloomberg advarer DBS Group Holdings nå om at tapene kan vedvare fordi selskapet kan mislykkes med å sikre seg i tilstrekkelig grad mot prisrisikoen i kull, og på bakgrunn av dette reduseres kursmålet med 60 prosent.

«Det er spørsmål knyttet til Nobles evne til å sikre tilstrekkelig likviditet fra sine nøkkelbanker», skriver analytiker Mervin Song i en fersk rapport.

I tillegg til aksjefallet stuper også prisingen av selskapets gjeldspapirer. En 2020-obligasjon falt fredag med 26 cents til 43,9 cents på dollaren.

Morningstar-analytiker Lorraine Tan mener at kvartalstapet er skuffende, men at det som virkelig skader tilliten til selskapet er manglende informasjon rundt problemene i kullmarkedet.

– Vi tror dette ytterligere kan skremme vekk långivere fra Noble, og vi venter enda høyere gjeldskostnader dersom selskapet må hente mer kapital, hvilket vi tror er sannsynlig, sier Tan.

Store utskiftninger

Uroen i markedene virker å gjenspeiles internt i selskapet, der en rekke tradere ifølge Straits Times den siste tiden har forlatt selskapet.

Dette etterfølger et sjefsbytte fra i fjor, der Nobles konsernsjef ble erstattet av to nye toppledere.

Torsdag ble det også klart at grunnlegger Richard Elman forlater vervet som styreleder. Han erstattes av tidligere KPMG-partner Paul Brough, som også skal lede en «strategisk gjennomgang».

– Det vil bli et langt, hardt slit med opp- og nedturer på veien, frem til vi igjen når lønnsomhet – et mål vi mest sannsynlig vil nå i regnskapsåret 2018-19, sa Elman i forbindelse med avgangen, ifølge Financial Times.

Les også

Første døgn uten kullkraft i Storbritannia siden 1800-tallet

Les også

Snart kan du drive eget strømnett

Les også

Brende hyller Kinas holdning til handel og klima

Publisert:

Her kan du lese mer om