Gjør milliardinvestering i brasiliansk gigantfabrikk

Yara følger opp sin storsatsning i Brasil med nok en større investering i landet.

SAMBATAKTER: Yara, her ved konsernsjef Svein Tore Holsether, spytter inn mer penger i sin brasilianske virksomhet.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Kunstgjødselselskapet Yara skal investere rundt én milliard brasilianske real, tilsvarende omtrent 2,3 milliarder norske kroner, i utvidelse og modernisering av sin Rio Grande-fabrikk sør i Brasil.

– Denne ekspansjonen representerer nok et steg i vår vekststrategi i Brasil, og vil styrke vår stilling som en langsiktig aktør som utvikler og investerer i brasiliansk landbruk, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i en kommentar.

Utvidelsen skal etter planen stå ferdig i 2020. Ifølge selskapet vil fabrikken da være en av de største og mest moderne gjødselfabrikkene i Latin-Amerika.

Les også

Yara-sjefen er ikke fornøyd med driften i eget selskap

Dobler kapasiteten

Prosjektet tar sikte på å doble anleggets årlige produksjonskapasitet av ferdiggjødsel og blandingsprodukter, som i dag er på 800.000 tonn.

Det inkluderer nye lagerhaller, nye fosfatoppløsning- og granuleringslinjer, fullt automatisert blanding og sekking for små og store sekker, kjele til dampproduksjon, renseanlegg for avløpsvann og hvileområder for sjåfører.

Det nye anlegget er ventet å skape mer enn tusen jobber direkte og ytterligere tre til fire tusen jobber indirekte.

Yara opplyser videre at prosjektet vil føre til forbedringer innen helse, miljø, sikkerhet og kvalitet, samt gi betydelig lavere utslipp enn det lovpålagte.

Storinvesteringer

Rio Grande-investeringen følger flere store Yara-investeringer i landet, inkludert kjøpet av Bunges gjødselvirksomhet i 2013. Bunge-transaksjonen var verdsatt til rundt 750 millioner dollar, da tilsvarende rundt 4,23 milliarder norske kroner.

Totalt har det norske selskapet investert over 1,5 milliarder dollar i landet gjennom oppkjøp og ekspansjoner de siste årene. I tillegg til Bunge inkluderer dette en stor bit av Galvani Indústria i 2014, samt bygging av en av landets mest moderne blanding- og sekkingsterminaler i Sumaré og Porto Alegre.

– Prosjektet er mulig takket være oppkjøpet av Bunge i 2013, og vil skape ytterligere synergier gjennom optimalisering, automatisering og fjerning av flaskehalser, sier Holsether.

Yaras brasilianske virksomhet sto i fjor for rundt 24 prosent av konsernets totale inntekter, og Brasil var med det selskapets nest største marked etter Europa.

Les også

Kommentar: Disse storaksjene skal falle i kurs

Les også

– Svekker tilliten til staten

Les også

Slik tenker meglerhusene når de setter sammen ukeporteføljen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. Yara med milliardkjøp i Brasil

  2. Yara investerer 50 mrd. på fire år

  3. Yaras syv store prosjekter for 2018: – Nok til å holde oss travle

  4. Yara-sjefen om markedsutsiktene: – Klart det er positivt

  5. Reduserer inntektene i utfordrende marked