Fra laboratoriet til børsrakett – han gjør medisin om til «gull»

Radiumhospitalets forskningsstiftelse har hatt en hånd på rattet i to av årets børsraketter. Alle 13 selskapene i porteføljen kan bli det «nye Algeta», mener sjefen Jónas Einarsson.

VIL BYGGE INDUSTRI: Administrerende direktør i Radiumhospitalets forskningsstiftelse de siste 17 årene, Jónas Einarsson, mener kreftforskningen utgjør en «fantastisk råvare».
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

På listen over årets børsvinnere er det så langt to navn fra bioteknologibransjen.

En fellesnevner for disse er også at Radiumhospitalets forskningsstiftelse har hatt en hånd på rattet i utviklingen av selskapene.

I Nordic Nanovector, startet av kreftforskerne og Algeta-grunnleggerne Roy Larsen og Øyvind Bruland, var stiftelsen første investor, mens den var med på unnfangelsen av PCI Biotech som i år har gått firegangeren på børsen.

Samtidig har prosentene gått hurtig unna i Nordic Nanovector, med en oppgang fra 14 til 112 kroner siden årsskiftet.

Fra medisin til «gull»

Les også

Advarer om høy risiko i børsrakett

Ved siden av minoritetsposter i de to de to børsrakettene har stiftelsen en portefølje med både unoterte og noterte bioteknologiselskaper, der hovedsatsingen er utvikling av kreftlegemidler.

Målet er kommersialisering av norsk kreftforskning. Oppskriften er enten å stifte selskapet selv eller være første investor. Altså funksjonen til et såkornfond.

– Vi går inn i den aller tidligste fasen. Ser vi at det kommer en god idé, er vi med på å utvikle selskapet, sier Jónas Einarsson.

Han er administrerende direktør i stiftelsen, som arbeider for å kommersialisere forskning med utspring fra Radiumhospitalet.

Den røde tråden er såkalt immunterapi. Det handler om å bruke kroppens eget immunsystem til å bekjempe kreftcellene, istedenfor eller i tillegg til behandling med kirurgi, stråling eller cellegift.

Arbeidet har så langt resultert i mangedobling av kapitalen, siden stiftelsen så dagens lys i 1987 med hjelp fra Jan Vincents Johannessen, daværende direktør ved Radiumhospitalet.

En oppstartskapital på 1 million kroner i lånte penger har vokst til en egenkapital på rundt 300 millioner kroner, basert på dagens børsverdier og kurser i siste emisjon. I tillegg har den tilført forskningsmiljøene rundt 200 millioner kroner, enten gjennom realisering av gevinster eller ved å gi bort penger.

– Etter det har vi klart oss selv. Alt er bygget opp basert på forskningen på Radiumhospitalet, sier Einarsson om veksten etter oppstart.

– I 2006 hadde vi bygget opp en del midler i stiftelsen. Spørsmålet var hva vi skulle bruke midlene til, skulle vi gi de til kreftforskning og legge ned stiftelsen eller skulle vi gjøre noe annet. Valget falt på å investere i nye ideer. Det var starten på Radiumhospitalets forskningsstiftelse som et såkornfond, forteller han.

Målet er å bygge en industri rundt kreftforskningen.

– Mitt hårete mål er å bygge en industri i Norge, en helsenæring rundt kreftlegemidler. På instituttet på kreftforskning har vi en fantastisk råvare, mener jeg, fordi disse forskerne har trodd på immunterapi i 30 år. Hvis du setter sammen selskapene i porteføljen til stiftelsen hadde vi vært på verdenskartet.

Planer om børsnotering

Etter hvert som selskapene henter penger gjennom emisjoner blir stiftelsen vannet ut. Det har også blitt solgt aksjer.

– Vi selger ikke aksjer i selskapene før vi mener det er riktig for oss, selskapet og aksjonærene. Vi blir selvfølgelig vannet ut når selskapene må hente de store pengene. Det blir etter hvert penger som ikke vi har. Våre midler er store i den første delen av utviklingen. Men vi tar den utvanningen med glede, sier Einarsson.

– Har dere planer om å ta flere selskaper på børs?

– Ja det har vi. Vi gjør det når tiden er moden og markedet er riktig. Når kan jeg ikke si, men vi har selskaper som er modne for børsnotering, svarer Einarsson.

I starten av et selskaps levetid går han og kollega Anders Tuv inn som leder eller medlem av styret. Etter hvert som selskapet modnes tar de en mindre aktiv rolle.

– Jeg satt i styret til Nordic Nanovector fra første dag og frem til børsnotering. Da hadde RadForsk gjort sin del av jobben.

– Dette er høyrisiko

Den store suksessen i bioteknologi i Norge de siste årene er Algeta, som fikk kommersialisert sin kreftmedisin og ble solgt til tyske Bayer for nærmere 18 milliarder kroner. Stiftelsen solgte kanskje vel tidlig, innrømmer Einarsson.

– Vi solgte dessverre allerede på børsnotering til 40 kroner. Det er jeg ikke stolt over, selv om vi doblet pengene våre.

Les også

Emisjonen i boks for Nordic Nanovector – henter halv milliard

Per i dag har stiftelsen 13 selskaper i porteføljen. Av disse har Nordic Nanovector, Photocure, PCI Biotech og Targovax blitt børsnotert og utgjør mye av bioteknologibransjen på Oslo Børs. Stiftelsen sitter i dag med en minoritetsandel i disse fire på mellom 1,8 og 9,66 prosent.

– Dette er høyrisiko. Men hvert enkelt av disse selskapene har et Algeta-potensial hvis vi får medisinen frem til markedet, mener Einarsson.

I bioteknologi svinger typisk aksjekursene mye. At to av porteføljeselskapene har svingt til topps på børsen er ikke tilfeldig, hevder Einarsson.

– Jeg tror ikke det er tilfeldig i det hele tatt. Noe av det aller viktigste er at immunterapi fikk sitt store gjennombrudd for fire-fem år siden. Da gikk det opp for verden at vi kan bruke immunsystemet for å bekjempe kreft (se faktaboks).

- Det selskapene våre gjør nå er at de produserer kliniske data. PCI Biotech kom med resultater som viser at dette virker. Det samme gjør Nordic Nanovector, mener han.

Den åpenbare risikoen i selskaper som driver med utvikling av legemidler ar at mye av børsverdiene er basert på forventninger om fremtidig suksess. Går det bra er avkastningen fantastisk, men feiler medisinkandidaten klapper kursen sammen.

I Nordic Nanovector har ledelsen kommunisert at søknad om godkjenning av kreftmedisinen Betalutin skal sendes inn i 2019. Einarsson er ikke uventet optimist.

– Med de resultatene Nordic Nanovector legger frem vil jeg bli veldig overrasket om Betalutin ikke kommer på markedet i 2019, sier han.

Les også

Investtech: Kjøp disse oljeaksjene

Les også

Monica Mæland «har tillit» til Telenor-styrelederen

Les også

Slik vil Olympic Ship løse gjeldskrisen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nordic Nanovector
 2. Kreft

Flere artikler

 1. – En betydelig milepæl

 2. Betalt innhold

  Norsk biotek-lilleputt satser på kreftvaksine

 3. Vil bekjempe kreft med forkjølelse

 4. Farmasimygg går som en kule: Mer enn tredoblet på ett år

 5. Betalt innhold

  Biotek-boomen er borte: – Må innse at alle må utsette studier