Forsøkt lurt av falsk sjeik i Milano

Marthe Hillestad og Karim Alatyaoui skulle skaffe penger til en forretningsidé. De havnet i Milano og møtte «en arabisk sjeik» og andre fikse kjeltringer.

Marthe Hillestad og Karim Alatyaoui skulle først betale 650000 for en investering på over åtte millioner.

SVEIN ERIK FURULUND
  • Einar Haakaas Frank Lynum
Publisert:,

I likhet med tusenvis av nordmenn gikk de to på limpinnen med tilbud om penger. Etter to resultatløse turer til Milano i Italia, synet av svære seddelbunker, møte med en påstått arabisk sjeik samt en rekke kjeltringer, er de en erfaring rikere.

– Når vi ser tilbake på dette, velger vi bare å le av det hele. Men det har vært både lærerikt og samtidig litt skremmende, sier de to.

Svarte på nett

Det hele startet da Hillestad og Alatyaoui annonserte på nettstedet for å sikre finansiering til et nytt nettsted. Gess.no er en markedsplass.

I oktober i fjor meldte det seg en smykkehandler fra Italia med interesse for prosjektet. Han presenterte seg som rådgiver for en investor fra Dubai, og behersket norsk.

– Vi sendte av gårde litt om vår forretningsidé. Egentlig var presentasjonen uprofesjonell, men de var fortsatt interessert. Jeg sa at jeg trengte 1 million. "Dollar eller euro?" spurte han. Før jeg fikk tenkt meg om, sa jeg euro. Men det skulle la seg ordne, sier Alatyaoui.

Etterhvert ble de enige om at de skulle møtes i Milano for å inngå avtale med sjeiken fra Dubai. 14. januar i år startet det store skuespillet.

"Luksussjeik"

– Vi møtte jo aldri smykkehandleren som var "sjeikens" rådgiver. Han har vi bare snakket med på telefon, og kaller ham bare "stemmen", forteller de to.

Derimot møtte de først "sjeikens" angivelige sønn pluss en medhjelper på kafeen La Porta Rossa i Milano.

– Vi hadde med oss en idépresentasjon som vi viste på PC-en, men de virket ikke så veldig interessert. Derimot viste de frem noen sveitsiske penger, sier Alatyaoui.

Etterhvert fikk de til en avtale med "sjeiken" personlig. I baren på det luksuriøse firestjerners hotellet The Westin Palace satt den påståtte investoren bredbeint i sin Armanidress og samtalte på dårlig engelsk. Han nikket stadig bekreftende til skissene for en avtale. Plutselig reiser han seg for å gå opp i luksussuiten til litt søvn.

– Det var jo bare skuespill. Vi skjønner jo det i etterkant, men vi var jo blendet. Og rådgiveren virket proff på telefonen.

Betale for cash

Sjeiksønnen stilte krav. De norske gründerne måtte betale 75.000 euro (649.000 kroner) som forsikring før de kunne motta investeringen på 1 million euro. Men noen kontrakt vil han ikke gi nordmennene.

– Deretter dro vi hjem. De maste videre på penger mens vi spurte etter kontrakt. En amatørmessig kontrakt ble sendt oss, men vi sa nei. Hvis vi hadde hatt 75000 euro å spandere, ville vi neppe ha reist til Italia, forteller de to.

Likevel lar de to seg lokke ned på ny. Sjeikens rådgiver ringer og ønsker velkommen, og sier at sjeiken er forbannet på sønnen som har rotet til avtalen med nordmennene.

Andre akt

Denne gangen har Hillestad og Alatyaoui skrapt sammen 5000 euro (43500 kr) for om mulig å få en liten del av investeringen.

– Du vil jo alltid tro det beste, sier Alatyaoui.

Men de blir møtt med nytt skuespill. Møtene blir utsatt, men de skal møtes på Diamond Cafe. En ny person dukker opp. Han virker stresset, og vil ha pengene med en gang.

– Jeg blir med utenfor. De viser frem en pengerull i en bag. Det skal være 300000 euro (2,6 mill. kr). I en gammel Fiat sitter sjeiksønnen i heller shabby bekledning, ingenting var troverdig, sier Karim.

På veien til flyplassen fortsetter de å ringe. Men nordmennene har skjønt tegningen for godt.

– Det som er for godt til å være sant, er jo som regel ikke sant. Vi får håpe andre kan lære av dette, sier de to.

Vil stoppe svindlerne

– Vi har snakket med gründerne, og det er første gangen vi har fått tilbakemelding om noe sånt, sier Geir Samdal, som er daglig leder for gess.no, som formidler kjøp og salg av bedrifter, og spleiser gründere og investorer.

Samdal jobber nå for å oppdatere hjemmesiden slik at folk umiddelbart kan melde tilbake dersom de opplever mistenkelige ting.

Lar seg lure for hundrevis av millioner

Beløpene som nordmenn sender til svindlere i utlandet fyker til himmels. I fjor lot tre menn seg loppe for 20 millioner kroner.

– Det er mye større beløp i enkeltsaker nå. Det høyeste tallet var 6 millioner kroner i mange år. Så kom plutselig 17 millioner i 2007, og i fjor sendte tre nordmenn 20 millioner kroner til en svindelgjeng som opererer blant annet i Afrika, Hongkong og London, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim.

Hun har jobbet mye med ulike typer svindelforsøk, og det er hun som tar seg av meldinger og tips til Økokrim på dette området.

De tre mennene trodde ifølge Økokrim at de skulle få en stor andel penger fra et fond etter en avdød statsleder i Afrika.

– De er blitt advart av oss flere ganger, men de tror åpenbart mer på svindlerne enn på oss, sier Dybo.

Flere saker

Hun forteller at det er svært vanskelig å anslå hvor store summer nordmenn svindles for i året, men Økokrim har siden 2006 operert med et konservativt anslag på 100 millioner kroner i året.

– Det er store mørketall her, sier Dybo, og legger til:

– Det er ikke bare beløpene i enkeltsaker som har økt kraftig i det siste. I 2008 økte også antall bedragerier og endte på rekordnivåer.

Men mot slutten av året avtok den stigende trenden.

– Det er blitt litt roligere i forbindelse med finanskrisen, men vi venter bare på at svindlerne finner nye måter å lure folk på, sier Dybo.

– De prøver å utnytte at folk trenger penger fort, og at det er vanskeligere å skaffe penger nå enn normalt, sier hun.

Utallige historier

Dybo har hørt utallige historier som ligner på den Marthe Hillestad og Karim Alatyaoui forteller i dagens Aftenposten, og hun er slettes ikke overrasket.

– Dette er klassisk bedrageri. Historien inneholder alle trekk som gjør at varselslampene bør gløde ildrødt, sier Dybo.

Hun trekker spesielt frem at de opererer med store mengder kontanter, pengesterke karikaturer som sjeiker, og at de krever at det skal betales inn forholdsvis store beløp på forhånd.

– Dette er useriøst og klassisk. Det er ulogisk og useriøst at folk går rundt med millioner av kroner i kontanter i en plastpose.

"Sjekk bakgrunnen"

Dybo ber innstendig folk om å tenke seg om.

– I slike tilfeller må folk skjønne at dette er ren og skjær svindel. Folk må aldri ta med kontanter, og aldri betale inn store summer på forhånd.

Hun oppfordrer alle til å ta en grundig bakgrunnssjekk av mulige fremtidige forretningspartnere.

– Folk kan skrive hva som helst på nettet, det er alfa og omega å be om dokumentasjon på at det folk skriver er sant, sier hun.

Les flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kraftig økning i internettsvindel i USA

  2. Betalte 1,7 millioner til Nigeria-svindlere

  3. Økokrim advarer: Høysesong for falske regninger

  4. Annonsørinnhold

  5. Overfører millioner til svindlere som utgir seg for å være sjefen

  6. Mange lures av kataloghaier