Northland-sjefen slutter

- Flere ting vi kunne gjort annerledes, sier konsernsjefen i det kriserammede gruveselskapet.

FERDIG: Northland-sjef Karl-Axel Waplan gir seg i det kriserammede selskapet.
Publisert:

Konsernsjef Karl-Axel Waplan er ferdig i Northland Resources.

Dette melder selskapet i en pressemelding.

- Northland Resources har lenge vært i en ekstremt tøff situasjon. Når denne avgjørelsen ble fattet, har styret vært enige med mr. Waplan om at selskapet trenger ro for å fokusere på den neste fasen - ferdigstillelse av Kaunisvaara-prosjektet - med en ny konsernsjef, sier styreleder Matti Kinnunen i en uttalelse.

Les også: Northland avhengig av eventyrlig prisvekst

Samtidig får Waplan ros av styrelederen for arbeidet som er lagt ned.

- Han tok Kaunisvaara-gruven fra letestadiet til utvinning på rekordtid og i tråd med den etablerte tidsplanen - en innsats som er bemerkelsesverdig, sier Kinnunen.

- Ingen tillitt

Northland-ledelsen har imidlertid vært i hardt vær gjennom hele våren. Selskapet meldte i vinter om en omfattende kostnadssprekk ved gruven i Nord-Sverige, og har siden arbeidet på spreng med å skaffe til veie den nødvendige kapitalen.

- Vi mistet tilliten til ledelsen og styret. Vi vil ikke ha aksjer i dette selskapet, for nå kan alt skje, sa milliarder og tidligere Northland Resources-investor Kjetil Holta til Dagens Næringsliv i februar.

Les også: Tidligere Northland-investor refser ledelsen

Som en følge av pengebehovet raste aksjekursen, og da en finansieringsløsning i forrige uke falt på plass, ble det klart at aksjeeierne kun blir sittende igjen med smuler. I et intervju med svenske Tidningarnas telegrambyrå bekreftet Waplan at eierne ble tilbudt 3,1 prosent av det omstrukturerte selskapet.

- Northlands aksjeeiere ble rundlurt, sa Avanza-økonom Claes Hemberg til di.se.

Det vakte også oppsikt da det i februar ble kjent at Northland-ledelsen, med Waplan i spissen, tjente svært godt samtidig som selskapets gruve aldri hadde vært lønnsom.

Waplan toppet lønningslisten med inntekt på 14 millioner i en periode fra februar 2009 til 2011, like foran styreformann Anders Hvide, som tjente 13 millioner. Sistnevnte måtte forlate selskapet i mai.

- Kunne ha gjort ting annerledes

Waplan selv beklager utviklingen.

- Nå som fremtiden er sikret, kan jeg uttrykke mine dypeste beklagelser for at Northland endte i en slik presset situasjon. Sett i ettertid er det flere ting vi kunne ha gjort annerledes, sier han.

Han skryter samtidig av sine tidligere medarbeidere, og understreker at han tror løsningen som ble presentert sist uke sikrer ideelle forhold for videreutvikling av gruveprosjektet.

Waplan erstattes av operasjonsdirektør Peter Pernlöf som en midlertidig løsning.

Kriserammet

Gruveselskapet har et uskipingsanlegg i Narvik. Allerede i februar ble den første båten med jernmalm sendt fra havneanlegget, det var også da problemene startet for selskapet.

Northland er notert på Oslo Børs og aksjen stiger 16,22 prosent mandag.

Les også: Svenske investorer redder Northland

Les også: Fortsatt stille: Northland bryter løfter

Les også: Northland stanser alle operasjoner

Publisert: