Stiller ultimatum til Northland-kreditorene

Siste sjanse, varsler potensielle investorer.

TRENGER PENGER: Northland Resources står på kanten av stupet, melder de nye investorene.
Publisert: Publisert:

- Dersom forslaget ikke blir godkjent, har investorene sannsynligvis ingen andre alternativer enn å avvikle selskapet for å minimere tapene, skriver Metso og Peab, Northland Resources nøkkelleverandører, i en pressemelding mandag.

Det kriserammede, Oslo-noterte gruveselskapet meldte i forrige uke at det har skaffet investorer som er villige til å låne selskapet totalt 335 millioner dollar gjennom et obligasjonslån.

Bak redningspakken står et konsortium bestående av Metso og Peab, samt Norrskenet og Folksam.

Les også: Svenske investorer redder Northland

Det nye lånet er imidlertid ikke helt i boks. Tirsdag møtes selskapets eksisterende kreditorer til et obligasjonseiermøte. Dersom disse sier nei takk, varsler konsortiumet at løpet kan være kjørt for Northland.

- Metso og Peab vil ikke delta i nye forhandlinger. Dersom obligasjonseierne ikke støtter det nåværende forslaget, vil Metso ta alle mulige grep for å sikre sin posisjon og minimere de potensielle tapene. Peab vil under ingen omstendigheter delta i nye leverandørforhandlinger bortsett fra det som er lagt på bordet i reforhandlingsforslaget, skriver selskapene.

LKAB, som er deltagende i prosessen gjennom eierskap i Norrskenet, skriver at de ikke støtter alternativer som ikke er seriøse og industrielt sunne. Folksam vil ikke forhandle om alternativer som er skadelige for investorene og som skaper usikkerhet for Northlands ansatte, leverandører og for lokalsamfunnet.

Ønsker konkurs

Det er imidlertid ikke gitt at de eksisterende obligasjonseierne er udelt positive til redningspakken.

- Jeg vil takke nei og gå for konkurs, og jeg oppfordrer obligasjonseierne til å takke nei til dette, sier Arne Fredly til Finansavisen.

Les også: - Jeg vil takke nei og gå for konkurs

Han har lånt Northland én million dollar, og mener at det beste ville vært å slå selskapet konkurs.

- Gruven vil aldri bli liggende stille etter alle pengene som er investert. En konkurs vil gjøre det lettere å by på boet for deretter å starte opp igjen, sier Fredly.

Ifølge NSD.se ønsker et amerikansk hedgefond også å slå Northland konkurs, for så å starte et nytt foretak.

Trenger finansiering

Northlands pengebehov stammer fra en kostnadssprekk som ble kjent i begynnelsen av inneværende år. I begynnelsen av februar søkte selskapet konkursbeskyttelse for sin svenske virksomhet.

Pengene trengs for å ferdigstille gruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige. Selskapet varsler at denne vil nå full produksjon innen slutten av neste år - dersom kapitalbehovet oppfylles.

- Lånet er ventet å gi tilstrekkelig finansiering til at vi kan fullføre Kaunisvarra-prosjektet, sa konsernsjef Karl-Axel Waplan i Northland i forrige uke.

Aksjen har siden kostnadssprekken ble kjent falt med rundt 90 prosent, og selskapet har måttet skalere ned virksomheten kraftig mens bestyreren av konkursbeskyttelsen har holdt på.

Les også: - Northland har en løsning

Les også: Fortsatt stille: Northland bryter løfter

Les også: Northland unngikk å gå konkurs i dag

Publisert:
Gå til e24.no