Jensens tidligere rådgiver skal kjempe bitcoin-kamp mot Nordea

I mai tapte bitcoinveksler Sturle Sunde kampen om retten til bankkonto i Nordea. Han anker saken, og har fått med seg en tungvekter i andre runde.

TUNGVEKTER: ForsvarerAmund Noss er den norske bitcoin-veksleren Sturle Sundes skarpeste våpen i kampen om å få handle bitcoin gjennom Nordea.

Foto: Sindre Hopland
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Det er jo veldig dramatisk å bli fratatt retten til bankkonto, sier partner i Kluge Advokatfirma Amund Noss, som er bitcoinveksler Sturle Sundes nye forsvarer.

Han gjør i disse dager klar anken til lagmannsretten som må sendes innen 30. mai.

Før Noss i april 2016 startet i Kluge var han blant annet ekspedisjonssjef og leder av Finansdepartements skattelovavdeling, og jobbet tett med nåværende finansminister Siv Jensen.

Før dette var han var han tretten år hos statens advokatkontor, og er blant annet kjent for å ha banket flere av landets største meglerhus i alle rettsinstanser i saken om at utbetalinger fra indre selskaper skal ansees som personinntekt, fremfor kapitalinntekt.

Det hele endte med at 300 meglere måtte dele en skatteregning på 1,1 milliarder kroner, og Finansavisen kalte ham «megler-dödaren» i etterkant av saken.

– Vi er utrolig fornøyde med å ha sikret oss Noss. Vi må skifte strategi, og en ny advokat er en nøkkel i dette. Ingen privatperson skal behøve å saksøke sin egen bank for å få tilgang til konto, sier Sylvia Johnsen, som er daglig leder i selskapet Bitmynt hvor Sunde driver med veksling av bitcoin.

Les også

Nordea vant rettssak mot norsk bitcoin-veksler

Eier selv kryptovaluta

Noss er selv interessert i bitcoin og teknologien bak, og sier at Kluge har en rekke selskaper på kundelisten som også har spørsmål knyttet til drift av kryptovirksomhet.

– Jeg kjøpte noen bitcoins og ether sommeren 2017 for å forstå hvordan dette fungerer. Nå har jeg solgt alle bitcoins, men beholdt noen ether. Det var ikke store beløp, men målt i prosent ble det en høy avkastning.

Noss har også opptrådt som prosessfullmektig for Norge i EFTA-domstolen.

Den erfarne prosedyreadvokaten mener Nordea har lite å vinne på denne saken.

Dersom de skulle få medhold i sin argumentasjon, vil det bare synliggjøre behovet for å få endret reglene. Kryptovaluta og blokkjedeteknologi har – i likhet med internett – kommet for å bli.

Nordea ble kjent verden over i vinter for å nekte sine ansatte å kjøpe bitcoin, og Nordeas toppsjef Casper von Koskull uttalte i desember at «det er en vits at bitcoin får leve».

I den ferske dommen slo Oslo tingrett fast følgende:

«Retten er etter en samlet vurdering ikke i tvil om at risikoen for hvitvasking og transaksjoner med tilknytning til straffbare handlinger er klart forhøyet med handel med bitcoin selv om bitcoinhandel nå også i stor grad gjøres med legetime forhold. »

Noss tror imidlertid at det kan hjelpe om man får inn sakkyndige meddommere, som forstår bitcoin og teknologien rundt.

Problemet er at man antageligvis ikke får saken opp i lagmannsretten før slutten av 2019.

– Ettersom det kan ta tid før saken kommer opp i Lagmannsretten, kan det være en mulighet å ta kontakt med andre banker for å forstå hva man kan gjøre for å få konto der.

Les også

Nordea forbyr tusenvis av ansatte å handle bitcoin

Sårt trengt prosedyreerfaring

– Vi liker veldig godt at Noss har godt med prosedyreerfaring, sier Johnsen i Bitmynt.

Hun sier det var krevende å finne en advokat med riktig bakgrunn, og som ikke var for nært knyttet banknæringen via kunderelasjoner.

– I Tingretten var det flere kritiske tidspunkter hvor gode oppfølgingsspørsmål kunne avklart det som til slutt ble en del misforståelser. sier Johnsen.

Hun har erfaring fra sikkerhet i banknæringen og ble overrasket over hvor komplisert hvitvaskingsloven faktisk var og hvordan den ble behandlet i bankene.

– Det virker som hver enkelt bank behandler denne loven forskjellig internt, og da er det viktig å ha med en tungvekter på laget.

Noss mener dommen fra Oslo tingrett fører med seg store konsekvenser om den får stå som i dag.

– Dersom et selskap kan nektes bankkonto utelukkende fordi det vil kjøpe og selge bitcoins, vil gründere innen blokkjedeteknologi få store problemer med å drive virksomhet i Norge. Og hvordan skal privatpersoner som kjøper og selger bitcoin forholde seg til dette?

Nesten 200.000 nordmenn eier bitcoin eller annen kryptovaluta, ifølge en spørreundersøkelse utført av Norstat for Menon Economics.

Til sammenligning eide rundt 365.000 nordmenn aksjer på Oslo Børs ved utgangen av fjoråret.

Les også

Japansk nettkjempe satser på bitcoin-utvinning i Norge

Les også

Hentet over en mrd. i kryptoemisjon: – Skulle gjerne hentet mye mer

Les også

Forvalter 78 mrd. kroner – har lansert Europas første bitcoin-fond

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin
  2. Nordea

Flere artikler

  1. Bitcoinveksler godkjent av Finanstilsynet – bankene setter døren på gløtt

  2. Får bedriftskonto for bitcoin-handel etter nesten seks år kamp mot bankene

  3. Nordea vant rettssak mot norsk bitcoin-veksler

  4. – Massivt belegg for betydelig risiko

  5. Sparebanken ga grønt lys til bitcoinveksling: – Kryptovaluta er ikke et blaff