Derfor overrasket alle de amerikanske storbankene

Til tross for en rolig periode i finansmarkedene leverte de store amerikanske bankgigantene bedre kvartalsresultater enn ventet. Økt diversifisering og en passe høyt lagt «list» kan være forklaringen.

OVERRASKET PÅ OPPSIDEN: Goldman Sachs er blant Wall Steet-bankene som har lagt frem kvartalstall.
Publisert:

JP Morgan Chase, Wells Fargo, Citigroup og Bank of America i forrige uke, Morgan Stanley og Goldman Sachs denne uken – alle har de levert bedre kvartalstall enn ventet.

Overraskelsene kommer til tross for at bankenes handelsinntekter ikke har vært av det elleville slaget, hvilket igjen er et resultat av lave renter og generelt rolige markeder. I det sammenlignbare kvartalet i fjor bidro blant annet brexit-prosessen og forventninger til det amerikanske presidentvalget til handlebare svingninger.

Dette er imidlertid kompensert for ved overraskende høye inntekter i andre deler av virksomhetene.

Les også

Resultatsesongen sparkes i gang: Disse fire børskjempene skal dra lasset

For Goldman Sachs sin del økte eksempelvis pengestrømmen fra arbeid med oppkjøp og fusjoner, mens Morgan Stanley, Wells Fargo og JP Morgan gjorde det skarpere innen formuesforvaltning.

Hold deg oppdatert på resultatsesongen. Last ned minE24 i App Store eller Google Play!

Bankene har selv argumentert for at diversifisering, i tillegg til strammere kostnadskontroll, kan gjøre deres inntjening mer stabil.

– Målet er å ikke være så avhengige av salgs- og handelsvirksomheten. I et dempet handelsklima kan vi da opprettholde vår markedsandel, men samtidig ha kapasitet til å delta i veksten når markedene styrkes, sier finansdirektør Jonathan Pruzan i Morgan Stanley til Business Insider.

– Ikke halleluja

Sjefstrateg Leif-Rune Husebye Rein i Nordea sier til E24 at det i forkant av bankenes rapportering ble «klaget» på lav volatilitet.

– Dette vil typisk påvirke deres tradinginntekter. Men selskapene har på mange måter kompensert for dette i andre deler av virksomheten, sier Rein.

Han påpeker imidlertid at markedsreaksjonen i etterkant av de ulike bankenes tallslipp ikke har vært noen unison himmelferd. Investorene sendte aksjekursen i Bank of Amerika og Morgan Stanley opp på rapporteringsdagen, mens Goldman Sachs, Wells Fargo og Citigroup utløste motsatt reaksjon.

Rein mener dette skyldes at resultatene mot konsensus bærer preg av «skuespill», i form av at forventningene senkes i forkant slik at det blir enklere å overraske på oppsiden.

– Det har vært blandet, til tross for at resultatene var høyere enn ventet. Det har ikke vært noen halleluja i markedet på tallene, sier han.

Kjøper egne aksjer

For øvrig kan det sies å være et generelt trekk i tiden at de amerikanske bankene øker sine tilbakekjøp av egne aksjer.

Temaet med tilbakekjøp ble aktualisert etter den andre delen av Federal Reserves stresstest i sommer. Alle bankene passerte da for første gang på syv år, melder CNBC.

Sist ut i markedet er Goldman Sachs, som tirsdag la frem en kapitalplan som innebærer tilbakekjøp i størrelsesorden 8,7 milliarder dollar. Ifølge Reuters kommer dette i tillegg til en økning i utbyttet på fem cents per aksje.

Tilbakekjøp regnes som et aksjonærvennlig grep fordi det reduserer antallet utestående aksjer i markedet, og Rein ser på det som en alternativ form for ekstraordinært utbytte.

– Før var det skattemessige årsaker til at man valgte tilbakekjøp, men nå er nok grunnen at sjansen blir mindre for at man må endre utbyttepolitikk i dårlige tider, sier han.

Slik overrasket storbankene (tallene er oppgitt i resultat per aksje, opp mot konsensusforventning og tilsvarende kvartal året før):

  • JP Morgan: 1,76 dollar, ventet 1,65, opp fra 1,58 året før
  • Goldman Sachs: 5,02 dollar, ventet 4,19, opp fra 4,88
  • Morgan Stanley: 0,93 dollar, ventet 0,81, opp fra 0,81
  • Citigroup: 1,42 dollar, ventet 1,32 dollar, opp fra 1,34
  • Wells Fargo: 1,04 dollar, ventet 1,03 dollar, opp fra 1,03 dollar*

* Årets tredjekvartalsresultat fra Wells Fargo er justert for ekstraordinære juridiske kostnader tilsvarende 20 cents per aksje.

Les også

– Steintøff konkurranse i det norske markedet

Les også

Bitcoin større enn amerikanske storbanker

Les også

Wall Street-fall før resultatrush

Publisert:
Gå til e24.no