Slik skal Deutsche Bank reise seg

Deutsche Bank vil hente over 70 milliarder kroner og slå sammen enheter i et forsøk på å tjene penger igjen.

HENTER PENGER: Deutsche Bank henter over 70 milliarder kroner ved å utstede nye aksjer, i et forsøk på å redusere usikkerheten etter et tøft år. Konsernsjefen tror også at det blir nødvendig å kutte flere jobber.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Deutsche Bank skal trykke opp 687,5 millioner nye aksjer.

Det vil tilføre banken 8 milliarder euro (71,6 milliarder kroner), et grep som skal redusere usikkerheten blant investorer og kunder.

– Det vil hjelpe oss til å nå en kjernekapitaldekning på rundt 14 prosent, og fjerne en viktig kilde til usikkerhet. Det burde gjøre oss mye mer attraktive for våre kunder, sier konsernsjef John Cryan.

Samtidig er det uunngåelig med nye jobbkutt, sier Cryan til CNBC mandag.

Nyheten ble sluppet søndag, og bankens aksjekurs faller kraftig mandag. I morgentimene er Deutsche Bank-aksjen ned rundt fem prosent.

Deutsche Bank har vært gjennom tøffe år, hvor tusenvis av jobber er kuttet, ledere er skiftet ut og lønnsutbetalingene er redusert. Banken har også vært i søkelyset til amerikanske og europeiske myndigheter.

Før jul aksepterte banken å betale over 60 milliarder kroner i et forlik med USA som gjaldt bankens utlånspraksis før finanskrisen i 2008.

Les mer: Milliardbøter til Deutsche Bank for hvitvasking

Deutsche Bank varsler også at banken vil hente inn ytterligere 17,9 milliarder kroner de neste to årene på å selge eiendeler og børsnotere deler av Deutsche Asset Management.

Målet er «å bli sterkere og vokse igjen», ifølge en pressemelding fra banken.

Varsler nye kostnadskutt

Kostnadskuttene vil fortsette, ifølge Cryan.

KUTTER MER: Konsernsjef John Cryan i Deutsche Bank.

– Vi må få enda strengere kontroll over kostnadene. I fjor klarte vi mye. Men i dette krevende klimaet er det uunngåelig med nye reduksjoner, sier han.

– Vi har som mål å kutte justerte kostnader fra 24,1 milliarder euro i fjor til rundt 21 milliarder euro innen 2021.

Allerede til neste år skal kostnadene ned til 22 milliarder euro.

Banken leverte et underskudd på rundt 12 milliarder kroner i fjor.

Les mer: Kjempeunderskudd for Deutsche Bank

Ny struktur

Men det koster også penger å kutte, og banken forventer å bruke 2 milliarder euro på restruktureringen og sluttpakker til bankens ansatte, hovedsakelig i perioden fra 2017 til 2019.

Det er ikke mer enn ett og et halvt år siden banken endret struktur til fire enheter, men nå vil banken redusere dette til tre enheter.

– Den nye tredelte strukturen i virksomheten posisjonerer oss for betydelig vekst, både i omsetning og resultat, sier Cryan.

PRØVER Å SNU: Dette er Deutsche Banks aksjekurs de siste to årene.

Beholder Postbank

Banken beholder Postbank, som det ifølge BBC var ventet skulle selges. Enheten skal kombineres med en annen enhet og danne Tysklands største private bank med 20 millioner kunder.

Les også

Deutsche Bank til værs etter milliardforlik

I løpet av året skal banken legge frem planer for hvordan Deutsche Bank og Postbank skal integreres, og hvordan de skal digitalisere tjenestene. Omtrent halvparten av kundene bruker i dag digitale tjenester, ifølge Deutsche Bank.

Sammenslåingen av de to enhetene skal gi årlige innsparinger på 0,9 milliarder euro innen 2022. Kostnadene for restruktureringen og sluttpakker blir på 1 milliard euro.

Deutsche Asset Management, som forvalter mer enn 700 milliarder euro globalt, skal delvis børsnoteres i Tyskland i løpet av de neste to årene. Hovedkvarteret skal ligge i Tyskland, og Deutsche Bank vil beholde en aksjemajoritet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Deutsche Bank
 2. Finanskrisen
 3. Aksjer
 4. Bank
 5. Tyskland
 6. USA

Flere artikler

 1. Krise i Deutsche Bank: Sjefen nekter for at han skal slutte

 2. Deutsche Bank skal kutte over 7.000 stillinger

 3. Deutsche Bank ilegges milliardbot i USA

 4. Deutsche Bank med kjempesmell etter restrukturering

 5. Deutsche Bank knuste forventningene